Nieuwsoverzicht

Protest tegen geweld in het OV

OV staat 3 minuten stil op zaterdag 20 april 2024

Laatste update: donderdag 18 april 2024 09:00

Afgelopen zaterdag, 13 april 2024, heeft een groep jongeren een hoofdconductrice en machinist van NS zwaar mishandeld. Omdat NS klaar is met geweldplegers, zetten zij op zaterdagavond om 22.30 uur hun treinen 3 minuten stil. Dat is het tijdstip waarop de mishandeling plaatsvond.

Het incident past in een patroon van toenemend geweld dat niet alleen bij de NS te zien is. Ook andere vervoerders krijgen steeds vaker te maken met agressie en geweld. Zo werden er in maart nog twee boa’s van HTM mishandeld. Daarom staan ook alle andere vervoerders 3 minuten stil om aandacht te vragen tegen geweld in het OV. Houd rekening met een langere reistijd.

Het aantal geregistreerde incidenten van agressie tegen het OV-personeel is in de afgelopen jaren veel toegenomen. In 2022 steeg het aantal incidenten met 30% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2023 was er een stijging van 8% ten opzichte van 2022. NS-directeur Wouter Koolmees: “We willen een signaal afgeven: tot hier en niet verder”.

NS en alle andere vervoerders staan 3 minuten stil

Op zaterdagavond (20 april) staan alle NS-treinen 3 minuten stil om 22:30 uur. Ook andere vervoerders zetten hun voertuigen rond die tijd 3 minuten stil om aandacht te vragen voor geweld in het OV. Het gaat hierbij om alle vervoerders. Met deze actie willen alle vervoerders duidelijk maken dat ze geweld tegen hun personeel niet accepteren en dat er hulp nodig is vanuit de overheid.

Geweld in het OV is onacceptabel

Wij steunen de actie van de vervoerders en willen een duidelijk signaal afgeven: agressie en geweld in het OV en tegen OV-medewerkers is onacceptabel. Het OV moet voor iedereen een veilige plek zijn.

Bronnen: FNV, NS, Omroep West