Extra

Fiets in OV

Door heel het land met je fiets aan de hand

Nederland is een echt fietsland. Door weer en wind fietsen we jaarlijks gemiddeld 300 fietsritten die goed zijn voor zo'n 878 kilometer. In de lente en zomer wordt meer gefietst dan in de herfst en de winter. Ook gedurende de week zijn er verschillen. Op een doordeweekse dag maken ongeveer 5 miljoen mensen gemiddeld ruim 14 miljoen fietsritten, zaterdag worden 11,5 miljoen fietsritten gemaakt en op een zondag 6,5 miljoen.

Beeld: Gerda van Piggelen

Wanneer mag de fiets mee in het OV?

Niet alle vervoerders hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een fiets in het openbaar vervoer. 9292 heeft een overzicht gemaakt van de regels die verschillende vervoerders hanteren. Dit is natuurlijk ook erg handig als je op fietsvakantie wil of simpelweg een dagje uit met de fiets!

Trein

Fiets mee in de treinen van

Metro

Fiets mee in de metro's van

Bussen en trams

In bussen en trams is het over het algemeen niet toegestaan om een fiets mee te nemen. Vouwfietsen zijn hier meestal een uitzondering en dus wel toegestaan, mits ingeklapt.

Fiets in de 9292 app

In de 9292 app tonen we fietsverhuurlocaties en de actuele beschikbaarheid van huurfietsen. Heb je in de app bij het laatste deel van je reis aangegeven dat je wilt fietsen? Dan laten we zien of er nog een huurfiets beschikbaar is bij jouw locatie en nemen we dat mee in je reisadvies.