Extra

OV-etiquette

Etiquette in het OV

Reizen met het openbaar vervoer is snel en handig. Je hebt geen last van files en je hoeft je tijdens de rit niet te focussen op het verkeer. Om het OV voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken hebben we de OV-etiquette voor je op een rij gezet.

Reizigers met een kinderwagen, rollator of koffers helpen

Als je iemand ziet die moeite heeft met instappen, dan is het fijn als je een helpende hand biedt. Voor jou is het waarschijnlijk een kleine moeite, maar diegene zal je er vast en zeker dankbaar voor zijn. Accepteer het ook als iemand geen hulp wil aannemen.

Roltrap

Wil je met de roltrap? De (ongeschreven) regel is rechts staan, zodat je links kunt doorlopen. Ga dus niet met meerdere personen naast elkaar staan. Reis je met een rollator of kinderwagen? Pak, indien mogelijk, dan de lift. Als je bovenaan de trap bent, kun je het beste gelijk een stukje doorlopen, er komen immers mensen achter je aan. Weet je niet welke kant je op moet, loop dan eerst door en kijk op een rustiger plekje waar je heen wil.

Eerst laten uitstappen

Je kent het vast wel. Je wilt de metro of de trein uitstappen, maar je krijgt er geen ruimte voor vanwege de drukte voor de deur. Het klinkt dan ook simpel maar als je eerst iedereen laat uitstappen alvorens je in stapt, voorkom je paniek van reizigers die er uit willen. Als iedereen netjes wacht tot het voertuig leeg is, heb je net zo veel kans op een plekje als dat je er tussendoor glipt.

Stilteruimte

In de trein vind je stilteruimtes. Het is de bedoeling dat je, zoals de naam al doet vermoeden, stil bent. Dus niet kletsen, bellen of muziek afspelen. Ook zal het gebliep en getril van je telefoon kan hier als storend worden ervaren. Heb je drukke kids mee in de trein? Kies dan een plekje buiten de stiltecoupe.

Gedag zeggen personeel

Zonder chauffeurs, conducteurs, machinisten en bestuurders zou er geen OV  mogelijk zijn. En om hun werkdag iets gezelliger te maken, is het leuk als reizigers gedag zeggen en bijvoorbeeld een fijne werkdag wensen. De bus- of tramchauffeur brengt immers  een hoop mensen naar de plaats van bestemming. Wat je geeft krijg je terug!

Zitplaatskeuze

Zijn er nog veel lege plaatsen in de bus of trein? Ga dan niet naast iemand zitten. Neem lekker de ruimte als die er is. Zijn er nog vierzitters waar maar één iemand zit? Neem dan de stoel schuin tegenover deze persoon.

Meerdere plekken in beslag nemen

Of je nou reist met een tas, sjaal of bos bloemen. Zo lang je niet betaalt voor een extra plaats, dan hoor je deze bij je te houden. Zet je tas dus niet op de stoel naast je neer, maar op schoot, tussen je benen of in de bagagerekken. Dit geldt natuurlijk ook voor je voeten. Die hou je ook op de grond want het is niet toegestaan om je voeten op de stoel tegenover je te leggen. Zorg er ook voor dat je opgeklapte fiets niet zo in de weg staat dat anderen en last van hebben of zich kunnen bezeren. Heb je een fiets bij je waarvoor je een kaartje hebt gekocht. Zet die dan op de daarvoor bestemde plaats op het balkon.

Geluidsoverlast

Probeer geluidsoverlast te voorkomen door niet luid te bellen en geen muziek af te spelen via de speakers. 

Opstaan voor iemand, mistaat niemand

Zie je iemand die niet zo mobiel is en graag zou willen zitten? Sta je plaats dan altijd af aan een oudere persoon, zwangere vrouw of mindervalide. In eerste instantie is het de bedoeling dat reizigers die slecht ter been zijn op een mindervalideplek zitten, als deze echter al in gebruik zijn, sta dan je plaats af voor iemand. 

Afval achterlaten

Niemand vindt het fijn om in een bende te zitten. In het OV zijn vaak vuilnisbakjes aanwezig. Zo niet, neem je afval dan mee en gooi het in de vuilnisbak op de halte of op het perron. Als we allemaal ons eigen afval opruimen, hoeft niemand in een vies voertuig te zitten.