Over 9292

Hoe werkt de OV-reisplanner?

De berekening van je reisadvies

Voordat je een reisadvies krijgt, vindt er een berekening plaats om je de beste reisopties te geven. Ook zijn er een aantal handige weetjes die je kunnen helpen bij het plannen van je reis.

De berekening

Als je een aankomst- en vertreklocatie invult en op "plan mijn reis" klikt, rekent de OV-reisplanner uit welke routes mogelijk zijn tussen de ingevulde vertrek- en aankomstpunten op de gewenste tijd. Hij zoekt een aantal haltes die op redelijke loopafstand liggen van de ingevulde punten (in dunbevolkte gebieden kan de loopafstand iets groter zijn omdat daar minder haltes zijn). Tussen deze haltes berekent hij de mogelijke verbindingen. Uit de vele mogelijkheden worden de verbindingen geselecteerd die het dichtst bij de gevraagde vertrek- of aankomsttijd liggen. Dit zijn de snelste adviezen op de gevraagde tijd.

Het reisadvies

Dan verschijnt het reisadvies. In de linker kolom naast het reisadvies staan verschillende reisopties. De volgende adviezen worden getoond:

  • Het advies op of net voorbij de opgegeven tijd staat open. Dit is het tweede advies uit de linker kolom.
  • Het eerste advies uit de linker kolom is snel, en ligt voor de gevraagde tijd.
  • Daarnaast worden alternatieven getoond met meer en minder overstappen, en meer en minder lopen.

Handige weetjes

Er is een aantal handige weetjes die je misschien kunt gebruiken om de informatie te krijgen die je nodig hebt.

Haltepagina

Je kunt op de halte in het reisadvies klikken voor actuele vertrektijden en informatie over de omgeving van de halte. Bijvoorbeeld Utrecht centraal:

Voorkeuren instellen

Als je klikt op '+Meer Reisopties' op de homepage kun je een "Via-locatie" invullen of een vervoermiddel uitvinken of het extra overstaptijd aangeven.

Lange straat

Vul bij een lange straat een huisnummer in. Vul bijvoorbeeld in: Laan van Meerdervoort 1730 Den Haag en klik op de juiste suggestie.

De prijs van mijn reis

Vraag een reisadvies op via onze OV-reisplanner. Onder dit advies staat een alinea over 'De prijs van je reis'. Klik op de link 'Bekijk korting en details' en vervolgens op de link 'Alle beschikbare prijzen, klik hier'. Dan kom je in het tarievenscherm terecht. Op vijf tabbladen staat informatie over de prijs van deze reis.