Nieuws

OV en het coronavirus

OV geen uitje, mondkapjes verplicht

Laatste update: woensdag 27 mei 2020 10:00

Vanaf 1 juni 2020 zal de dienstregeling weer worden uitgebreid en is het dragen van mondkapjes in het OV verplicht. De OV-bedrijven roepen reizigers op om ook nu al mondkapjes te dragen. Deze maatregel geldt voor personen vanaf 13 jaar. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen. Voor vragen over mondkapjes raadpleeg www.rijksoverheid.nl.

Gebruik het OV uitsluitend als dit noodzakelijk is.

Ga wanneer nodig goed voorbereid op pad. Mijd de drukte, houd voldoende afstand van elkaar (minimaal 1,5 meter), geef elkaar de ruimte bij het in- en uitstappen en reis niet met het OV bij klachten die lijken op corona.

Lees verder in dit bericht voor alle bijzonderheden per OV-bedrijf.

Update: 27 mei 2020 - 10:00 uur

Bijzonderheden per OV-bedrijf

Arriva

Arriva heeft in alle regio's de dienstregeling aangepast. Deze is in bijna alle regio's te vergelijken met een vakantie- of zondagsdienstregeling met in enkele gevallen extra ochtendritten op werkdagen.

Breng

De bussen van Breng in de regio Arnhem en Nijmegen rijden op werkdagen de zomerdienst met enkele aanpassingen. Op zaterdag en zondag rijden de Breng bussen de zondagdienst.

De buurtbussen en nachtbussen rijden niet.

Connexxion (incl. Valleilijn)

Bij Connexxion geldt er een aangepaste dienstregeling. Connexxion probeert reizigers zo goed mogelijk van dienst te blijven. Plan je reis vlak voor vertrek voor een actueel reisadvies.

EBS

Er geldt een aangepaste dienstregeling voor de regio's Haaglanden en Voorne-Putten en Rozenburg. Deze komt overeen met de dienstregeling in de schoolvakanties. Daarnaast rijden de buurtbussen voorlopig niet. Houd rekening met gewijzigde vertrektijden en lagere frequenties!

EBS pas hun dienstregeling per 31 mei weer aan met verschillende uitzonderingen per regio. 

GVB

Het GVB ziet het weer langzaam drukker worden in het OV.  Daarom heeft het GVB de dienstregeling en dienstverlening al uitgebreid vanaf maandag 11 mei. Op maandag 25 mei breiden ze de dienstregeling weer uit en doen dit nog eens op dinsdag 2 juni. De uitbreiding betreft vooral de drukkere lijnen. Ze doen het in twee stappen vanwege de beschikbaarheid van personeel.

Door de aangepaste instapmogelijkheden bij de tram is het niet meer toegestaan een fiets mee te nemen in tram 26. 

Hermes

Hermes probeert reizigers in de regio Eindhoven zo goed mogelijk van dienst te blijven. Daarom geldt er tot en met zaterdag 30 mei een aangepaste dienstregeling. Plan je reis kort voor vertrek in de reisplanner voor de actuele dienstregeling.

Vanaf zondag 31 mei a.s.wordt de dienstregeling uitgebreid en rijdt Hermes in Zuidoost Brabant een vakantiedienstregeling. Plan je reis voor vertrek in de reisplanner op de website of in de app.

De buurtbussen zullen tijdelijk niet rijden.
De chauffeur verkoopt tijdelijk geen kaartjes, koop nu vooraf je kaartje.

HTM - Den Haag

De afgelopen weken heeft HTM het aantal reizigers nauwlettend gemonitord en op diverse tram- en buslijnen al extra ritten in de dienstregeling opgenomen. HTM constateert echter dat steeds meer mensen gebruik maken van tram of bus in de Haagse regio. Dat is merkbaar in alle bussen en trams die HTM nu inzet.

Het is belangrijk dat reizigers afstand houden van elkaar in de voertuigen. Met ingang van 11 mei gaat daarom de frequentie van de meeste bussen en trams structureel omhoog naar vier keer per uur. Voor trams 6 en 9 wordt dat vijf keer per uur en voor bus 25 acht keer per uur. 

HTM gaat vanaf 1 juni weer de maximale dienstregeling rijden en is bezig met de voorbereidingen.

Per 1 juni moeten de Stop-en deur open knoppen weer gebruikt te worden bij trams en bussen. 

Keolis - AllGo, Blauwnet, Syntus en Twents

Keolis heeft de dienstregeling aangepast. Houd rekening met gewijzigde vertrektijden en lagere frequenties. Plan je reis (liefst maximaal 1 uur) van tevoren. Bekijk via onderstaande link alle wijzigingen die per regio gelden.

Nederlandse Spoorwegen

NS en ProRail nemen maatregelen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van de trein de komende weken kunnen blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare treindienst. Er geldt een speciale basisdienstregeling;

 • Vanaf ieder station in Nederland rijden, in alle richtingen, minstens twee treinen per uur.
 • Vanaf stations waar normaal één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dit zo.
 • Vanaf bijna ieder station in Nederland waar normaal ook Intercity’s stoppen, rijdt nu minstens één keer per uur een Intercity.
 • Ook de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit
Fiets in de trein

Fietsen zijn tijdelijk niet meer toegestaan in de trein, tenzij de (aangepaste) fiets dient als hulpmiddel. De Fietskaart Dal is dan ook tijdelijk niet te koop. Voor reizigers met noodzakelijke reizen zijn er alternatieven, zoals het lenen van een OV-fiets of het meenemen van een vouwfiets.

Samenreiskorting

Kaartjes met Samenreiskorting zijn ook tijdelijk niet verkrijgbaar. We vragen reizigers om zoveel mogelijk alleen te reizen. Eerder stopten we al met de verkoop van het Groepsticket.

Dienstregeling in nationaal belang vanaf 2 juni

Vanaf 2 juni rijdt NS een dienstregeling in nationaal belang. Dat betekent dat je dan grotendeels weer van de reguliere dienstregeling gebruik kunt maken, maar alleen voor noodzakelijke reizen.

QBuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem

Qbuzz rijdt met een aangepaste dienstregeling. Met deze nieuwe dienstregeling is er voldoende capaciteit om reizigers naar hun bestemming te brengen, terwijl er ook voldoende afstand van elkaar kan worden gehouden. Zo zorgt Qbuzz ervoor om reizigers zo goed mogelijk van dienst te blijven en samen er alles aan doen om Nederland draaiende te houden.

Nieuwe dienstregeling

Vanaf 2 juni gaat Qbuzz weer vaker rijden. Ze verhogen de capaciteit zodat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, het OV kunnen blijven gebruiken. Vanaf 2 juni rijden ze een nieuwe dienstregeling. Plan je reis in de reisplanner of bekijk de gewijzigde tijden in de online dienstregeling.Bekijk de wijzigingen op de site van Qbuzz en plan je reis kort van tevoren.

QBuzz - Groningen en Drenthe

De bussen van Qbuzz rijden tot 1 juni op werkdagen volgens de zaterdagdienstregeling. Aanvullend rijden op een aantal lijnen extra bussen.

Vanaf 1 juni rijdt Qbuzz weer volgens de normale dienstregeling, met uitzondering van de nachtbussen. De Nachtbussen rijden tot nader order helemaal niet.

De buurtbussen in deze regio rijden niet. Kijk voor het volledige overzicht op;

Rederij Doeksen

Rederij Doeksen vaart van 20 mei tot en met 31 mei een iets uitgebreidere dienstregeling, waarbij ook een deel van de afvaarttijden wijzigt. Ook zetten zij in deze periode rond Pinksteren extra afvaarten in. Vanaf 1 juni vindt er een aantal belangrijke wijzigingen plaats. 

RET - Rotterdam

Vanaf 1 juni rijdt de RET met een 100% dienstregeling, met een maximale bezetting van rond de 40%.

Op maandag 1 juni rijdt de RET vanwege Pinksteren zoals op elke feestdag een zondagdienstregeling. Op dinsdag 2 juni rijden ze weer nagenoeg volgens de reguliere dienstregeling. Uitzonderingen op de 100% dienstregeling (wijzigingen door werkzaamheden zijn hierin niet opgenomen):

 • De Fast Ferry blijft de winterdienst varen.
 • Op de B-lijn zijn geen extra ritten naar Hoek van Holland.
 • De BOB-bus en weekendmetro rijden niet.

Tot en met 31 mei heeft de RET de dienstregeling teruggebracht naar 50 tot 60 procent van de gebruikelijke capaciteit. Metrovoertuigen blijven op volle lengte, zodat reizigers afstand kunnen houden.

Metro- en trambestuurders openen de deuren van hun voertuigen automatisch, zodat er niet op de knoppen gedrukt hoeft te worden. Dit kan enkele seconden duren.

TESO Den helder - Texel

De vervoersvraag van en naar Texel is drastisch ‎gedaald en er wordt geadviseerd om alleen nog te reizen indien dat strikt noodzakelijk is. Met ingang van vrijdag 15 mei heeft TESO de uurdienstregeling weer ingevoerd. 

Extra inzet Texelstroom Pinksterweekend

TESO voert voorlopig de oorspronkelijk geplande dienstregeling weer uit. Dit betekent dat de tweede boot in de vaart komt in het Pinksterweekend van vrijdag tot en met maandag (vr, za, zo, ma) en ook op dinsdag 2 juni.

 • Alle inzittenden van voertuigen moeten tijdens de overtocht in hun voertuig blijven.
 • Passagiers die te voet of met de fiets aan boord komen dienen de reeds van kracht zijnde algemene, landelijke hygiëne richtlijnen te volgen en zich te verspreiden in de salon, of gebruik te maken van de banken buiten als het weer dat toelaat.
 • Medewerkers van TESO nemen geen contant geld meer aan. Schaf vooraf uw bootticket aan via de website van TESO.
De TESO kantoorbalie op 't Horntje gaat op dinsdag 2 juni weer open. 

U-OV - Utrecht

Vanaf 2 juni gaat U-OV weer vaker rijden. Ze verhogen de capaciteit zodat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, het OV kunnen blijven gebruiken. Ze verzorgen een zo compleet mogelijke dienstverlening, binnen de beperkingen die de maatregelen rondom de coronacrisis met zich meebrengen. Enkele buslijnen rijden niet. Kijk op de site van U-OV voor de wijziginen en plan je reis kort van tevoren. 

U-OV rijdt tot en met 1 juni nog een aangepaste dienstregeling. Met deze nieuwe dienstregeling is er voldoende capaciteit om reizigers naar hun bestemming te brengen, terwijl er ook voldoende afstand van elkaar kan worden gehouden. 

Wagenborg - Ameland en Schiermonnikoog

Reguliere dienstverlening vanaf 1 juni 2020

Met ingang van 1 juni 2020 varen de veerdiensten en de sneldiensten op de routes Ameland-Holwerd v.v. en Lauwersoog-Schiermonnikoog v.v. weer volgens de reguliere dienstregeling (met beperkte capaciteit). Ook is de watertaxi op beide routes per 1 juni 2020 weer op afroep beschikbaar voor maximaal twee passagiers per afvaart

Aangepast vaarschema tot en met 31 mei 2020

Tot en met 31 mei 2020 varen onze veerdiensten op de routes Ameland-Holwerd v.v. en Lauwersoog-Schiermonnikoog v.v. volgens een aangepast vaarschema. In de afvaartenoverzichten ziet u in één oogopslag alle geplande afvaarten en de beschikbaarheid op de door u gekozen datum.

Ook is het vanaf 16 juni verplicht om te reserveren voor personen en fietsen. Naar verwachting is dit reserveringssyteem in juni operationeel. 

Waterbus

Vanwege het coronavirus heeft het RIVM diverse maatregelen getroffen. Als gevolg hiervan ziet Waterbus zich genoodzaakt een aantal aanpassingen door te voeren in de dienstverlening en dienstregeling.

Waterbus lijn 18 vaart op maandag t/m vrijdag volgens de vakantiedienstregeling. De vertrektijd vanaf Rotterdam Heijplaat RDM is dan de ..:50. De laatste afvaart is dagelijks om 17:50 uur.

Waterbus lijn 181 en spitsdienst lijn 201varen niet meer. Het gaat hier oa. om de route Rotterdam Heijplaat RDM <> Schiedam Maasboulevard.

Waterbus lijn 20 vaart een dienstregeling van 1 x per uur.

Algemene maatregelen

OV-NL

De OV-bedrijven trekken samen met de branchevereniging OV-NL op. Als het gaat om maatregelen wordt de lijn van de overheid en het RIVM gevolgd. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt. Lees het laatste nieuws op de website van OV-NL.

Oproep

Om Nederland in deze tijd verantwoord bereikbaar te houden, blijft de oproep:

 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Mijd de drukte.
 • Reis alleen als het echt nodig is. Het ov is geen uitje.
 • Gebruik een mondkapje
 • Houd 1,5 meter afstand waar mogelijk.
 • Neem extra hygiëne-maatregelen zoals handen wassen.
 • Reis niet met het OV bij klachten die lijken op Corona

Met de bus? Achter instappen!

Reis je met de bus? Dan vragen we je om bij de achterdeur in te stappen en in te checken. Hierdoor wordt het aantal contactmomenten vermindert tussen reizigers en buschauffeurs. Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is echter wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom zoveel mogelijk met de OV-chipkaart.

Kaartcontrole

Om zoveel mogelijk hand-hand contact te voorkomen zal tijdens controles aan reizigers gevraagd worden om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro’s en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.

Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Betalen

Daarnaast vragen de gezamenlijke OV-bedrijven aan reizigers om zoveel mogelijk met de pin te betalen voor hun vervoersbewijs, aan balies of in de winkels. Natuurlijk kan je, als het niet anders kan, met contant geld betalen. In dat geval wordt gevraagd om het geld op de toonbank neer te leggen. Ook wisselgeld zal op de toonbank worden gelegd door de medewerker. We vragen alle reizigers om hun medewerking en begrip hiervoor.

Over de grens

Duitsland

Vanaf maandag 27 april geldt in Duitsland de zgn. Mund-Nasen-Schutz verplichting. Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar die gebruik maakt van het OV (in bussen/treinen en op haltes/perrons/stations) een mondkapje moet dragen. 

België

Vanaf maandag 4 mei geldt in België de verplichting om neus- en mondbescherming te dragen voor personen ouder dan 12 jaar. Dit geldt ook in het OV. 


9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)

 

Vanaf maandag 27 april geldt in Duitsland de zgn. Mund-Nasen-Schutz verplichting. Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar die in Duitsland gebruik maakt van het openbaar vervoer (in bussen/treinen en op haltes, perrons en stations) een mondkapje moet dragen.