Met het OV naar jouw carnavalsfeest

Hoe ga jij naar carnaval toe? Het OV brengt jou van thuis zó naar het feestje. Wij doken in onze data en zetten de top 10 meest opgezochte reisadviezen van Carnaval 2024 onder elkaar. Zo plan jij je reis naar carnaval in een handomdraai.

Aangepaste dienstregeling carnaval

Van 28 februari tot en met 3 maart rijden er extra (nacht)bussen in Bergen op Zoom, Roosendaal, Tilburg, Breda en Den Bosch. De extra (nacht)bussen rijden in Den Bosch ook op 4 maart nog.

Ook zet Arriva tijdens Carnaval extra lange treinen in rondom Maastricht, Nijmegen, Venlo en Roermond. In Limburg rijden de bussen van Arriva volgens de zaterdag- of zondagsdienstregeling.

Alle extra busritten staan in de 9292 reisplanner. Plan je reis in op 9292.nl en in de 9292 app. Check altijd vlak voor vertrek je reis nog een keer.

Let op – Ook al worden er extra bussen in gezet, toch kan het erg druk worden. Het kan dus gebeuren dat de bus vol zit en je niet meer kan instappen. Neem dus altijd een bus eerder zodat je op tijd op je feestje bent.

Bron: Arriva Brabant en Arriva Limburg

Voordat je vertrekt

Carnaval is natuurlijk een feestje voor iedereen. We willen het graag voor alle reizigers leuk houden. Daarom vragen we je om je aan de regels binnen het OV te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een geldig vervoersbewijs hebt, jouw rotzooi achter je opruimt en dat je met jouw groep niet in een stiltecoupé gaat zitten.

Alles over de regels in het OV.

Ook buiten het OV staat veiligheid voorop. Vier jij carnaval? ProRail vraagt dan jouw aandacht voor de zogenaamde 'Bijzondere Oversteek'. Dit houdt in dat je bij het oversteken van een spoorweg (de spoorwegovergang) het spoor altijd vrij houdt. Deze oproep komt naar aanleiding van een aanrijding tijdens carnaval 2024.

Carnaval in Eindhoven

Beeld: © Ralph Buisman

1. Lampegat (Eindhoven)

De meeste mensen zochten in 2024 naar een reisadvies naar of binnen Eindhoven. Niet gek, want het feest is (volgens mensen uit Eindhoven zelf) het 'gezelligste Carnavalsfeest van Nederland'. Met een worstebroodje in de ene hand en een Schrobbelèr in de andere kan jij genieten van optocht op zaterdag. Of ga jij naar de Boerenbruiloft op dinsdag? Salaai!

Plan je reis naar Lampegat

Bron: Carnaval in Eindhoven

2. Knotsenburg (Nijmegen)

Ien alle vrijheid viert Knotsenburg kernefal. Dat is het thema van carnaval in Nijmegen dit jaar. Elk jaar is het Marikenpaleis op de Grote Markt het centrale feest- en ontmoetingspunt. Met verschillende (thema)dagen en live carnavalsartiesten. Ga jij naar de optocht (de 'Ummegang') op zondag? Of liever van café naar café op dinsdag?

Plan je reis naar Knotsenburg

Bron: Knotsenburg.nl en Carnavalsfan

3. Kielegat (Breda)

In Breda wordt er dit jaar dubbel feest gevierd. Zij vieren namelijk een jubileum: 88 jaar geleden werd daar voor het eerst carnaval gevierd! In Breda zijn drie verschillende wijken die tijdens carnaval elk hun eigen carnavalsnaam dragen: Giegeldonk, 't Ginneken en 't Aogje. In welke wijk ben jij deze carnaval te vinden?

Plan je reis naar Kielegat

Bron: Kielegat.nl

4. Oeteldonk (Den Bosch)

Houd je van rood, wit, geel en kikkers? Dan is Den Bosch dé plek om carnaval te vieren. Tijdens carnaval in Den Bosch verandert iedereen in 'boeren' en 'durskes'. Dat betekent dat iedereen een boerenkiel aandoet, versierd met kikkers. Ga jij muziek maken op het Mesiekskes Plein? Of op maandag naar het Grachtengordelconcert?

Plan je reis naar Oeteldonk

Bron: Oeteldonk.nl

5. Kruikenstad (Tilburg)

Tilburg opzoeken tijdens carnaval 2025 - zummedèdamadoen?! Dat is het motto van Kruikenstad. Verkleed jezelf in oranje en groen en begin op vrijdag al met de Kroegendwèèltocht. Of ga je op dinsdag liever naar de Kènderstoet (kinderoptocht)?

Plan je reis naar Kruikenstad

Bron: Kruikenstad.nl

6. Mestreech (Maastricht)

Trek je mooiste verkleedkleding en beste schmink uit de kast en vier Vastelaovend in Maastricht. Ontdek de magie van carnaval tijdens een (gratis) rondleiding op zaterdag. Of geniet van de muziek van de Zate Hermeniekes. Wist je dat Maastricht wordt afgetrapt met het hijsen van het Mooswief op zondagmiddag?

Plan je reis naar Mestreech

Bron: Bezoek Maastricht

7. Heële (Heerlen)

In Heerlen wordt vooral straatcarnaval gevierd. Dat betekent dat de meeste mensen op straat, in en rond café's, plaatsvindt. Mensen zijn prachtig verkleed, of ze dragen de carnavalskleuren van Limburg: rood, geel en groen. Ga jij naar de TENT tijdens het weekend? Of bekijk je liever de lichtstoet op dinsdagavond?

Plan je reis naar Heële

Bron: Carnavalsfan

8. Remunj (Roermond)

Vastelaovend in Roermond wordt ieder jaar op dinsdag afgesloten met de Bacchusdrieve. Hierbij wordt een stropop van Bacchus (de Griekse god van wijn en dronkenschap) in de rivier de Roer gegooid. Natuurlijk zijn er ook veel andere feesten en prachtige optochten. Welk feestje ga jij bezoeken?

Plan je reis naar Remunj

Bron: We Are Roermond

9. Venlo

Venlo is tijdens carnaval 't stedje van lol en plezeer. Op carnavalszaterdag reizen veel mensen (ook van buiten Limburg) af naar Venlo voor de Boètegewoeëne Boètezitting/"Zoepkoel". Dit is een groot feest met 6 podia op verschillende plekken in de stad. Ben jij erbij?

Plan je reis naar Cadzand

Bron: Carnavalsfan

10. Zitterd (Sittard)

In Sittard wordt maar liefst zes dagen lang carnaval gevierd. De eerste dag is al op donderdag 27 februari. Dan starten ze met het Auw Wieverbal in verschillende cafés door de stad. Op zondag is de Groote Optoch Zitterd. Deze staat bekend om de hoge kwaliteit van prachtige praalwagens. Of luister jij op maandag naar de blaas- en dweilorkesten in Sittard?

Plan je reis naar Almeerderstrand

Bron: Carnavalsfan

Header beeld: © Ralph Buisman