Prijzen & abonnementen

Recht op het studentenreisproduct

Heb jij recht op het studentenreisproduct?

Je hebt recht op een OV-jaarkaart, of zoals instanties het noemen: het studentenreisproduct, als je studiefinanciering krijgt. Je kunt kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Wil je weten of je hier voor in aanmerking komt? Lees dan verder.

Hoe zit het nu precies?

Ga je binnenkort studeren en wil je weten of je recht hebt op het studentenreisproduct. Of studeer je al een tijdje en weet je eigenlijk niet zeker of je nog wel gebruik mag maken van je OV-jaarkaart? We vertellen je er graag meer over.

MBO

Ga je een voltijdse mbo-opleiding volgen? Dan kun je ook het studentenreisproduct aanvragen. Ook als je nog geen 18 bent. Hiermee reis je gratis of met korting met het OV.

Is je reisproduct een lening?

Doe je een opleiding op niveau 1 of 2, dan is reizen altijd gratis. Doe je een opleiding op niveau 3 of 4, dan wordt je studentenreisproduct alleen een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Je kunt er ook voor kiezen om je reisproduct niet op te halen.

Hoelang heb ik recht op het studentenreisproduct?

Doe je mbo 1 of 2? Dan krijg je het reisproduct zolang je staat ingeschreven op dit niveau. Doe je niveau 3 of 4, dan heb je maximaal 7 jaar recht op het reisproduct. Als je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, moet je hem stopzetten. Dat gebeurt dus niet automatisch.

 

HBO en Universiteit

Volg je een HBO studie of ga je naar de Universiteit, dan gaat je studiefinanciering direct in als je gaat studeren. Ben je nog geen 18, dan krijg je studiefinanciering vanaf de 1e maand van het 1e volledige kwartaal van je studie (meestal oktober).

Is je reisproduct een lening?

Je reisproduct is een voorlopige lening. Die lening hoef je niet terug te betalen als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Daarom kun je er altijd voor kiezen om je reisproduct niet op te halen.

Hoelang heb ik recht op het studentenreisproduct?

Voor een opleiding in het HBO en/of aan de universiteit heb je recht op een studentenreisproduct tijdens de gebruikelijke studieduur van je opleiding. Doe je langer over je opleiding, dan krijg je nog maximaal 1 jaar een studentenreisproduct. Voor de meeste opleidingen is dit in totaal 5 jaar. Loopt je studie meer dan een jaar uit, dan moet je zelf je studentenreisproduct stopzetten.

Wanneer stopzetten?

In de volgende situaties heb je geen recht meer op je studentenreisproduct:

  • Je stopt of bent klaar met je opleiding. 
  • Je gaat een opleiding doen waarvoor je geen studiefinanciering krijgt.
  • Je hebt je studiefinanciering stopgezet. 
  • Je krijgt een ov-vergoeding, omdat je naar het buitenland gaat. 
  • Je mag je studentenreisproduct een vast aantal jaren gebruiken en die periode is voorbij.

Zet je je studentenreisproduct te laat stop, dan kost je dat € 97,- per halve maand. 

Deze pagina is in stand gekomen met de informatie van de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs

Meer informatie over het studentenreisproduct vind je op www.studentenreisproduct.nl


Veelgestelde vragen