Nieuwsoverzicht

Staking streekvervoer: tips voor ov-reizigers

Handig voor reizen tijdens een staking

Laatste update: maandag 27 maart 2023 17:00

Een staking in het openbaar vervoer kan voor 25% tot 75% rituitval zorgen bij de ritten van de streekvervoerders. Voor OV reizigers is dit natuurlijk super vervelend. 9292 geeft je graag wat tips voor als je tijdens een staking op pad moet gaan. Hopelijk heb je er iets aan en kun je toch nog redelijk op tijd op je bestemming komen tijdens een staking. 

Tips voor OV reizigers tijdens een staking

Tip 1: Er blijft openbaar vervoer rijden (niet iedereen staakt en ze staken niet elke dag)

Er wordt gelukkig niet door al het personeel gestaakt. In de regio's waar gestaakt wordt, valt 25% tot 75% van de ritten uit. De overige ritten worden wel gereden. In sommige gebieden is er ook vervoer beschikbaar van ov-bedrijven waar niet gestaakt wordt. Het personeel van NS, GVB, HTM en RET metro/tram staakt sowieso niet. Bij voorgaande stakingen bleef een gedeelte van het streekvervoer ook rijden. 

9292 houdt bij sommige stakingen op deze nieuwspagina een actueel overzicht bij van de gevolgen van de OV staking. Tijdens de staking wordt die pagina regelmatig geactualiseerd. Via social media houden we je ook graag op de hoogte. Volg jij Team 9292 al op Twitter, Facebook of Instagram?

 

Tip 2: gebruik de 9292 app voor een actueel (alternatief) reisadvies

9292 publiceert alle actuele dienstregelingen van alle OV bedrijven in Nederland in 1 app: 9292. Via een slim systeem kunnen de OV bedrijven hun wijzigingen direct doorgeven aan 9292. Je hoeft dus niet allemaal verschillende websites en reisplanners te raadplegen als je een OV reis maakt en niet precies weet welk OV bedrijf waar rijdt. Je vindt alle actuele dienstregelingen van alle OV bedrijven bij 9292. Dus als er ergens in Nederland een trein of bus rit vervalt door een stakende bestuurder dan wordt dat door het OV bedrijf direct doorgezet naar de 9292 planners die vervolgens een aangepast reisadvies geven.

In de 9292 app zitten alle vormen van openbaar vervoer en tegenwoordig ook huurfietsen, huurscooters en reserveerbaar vervoer. Ook kun je instellen dat je een stuk met je eigen fiets wilt fietsen. Dus als je normale rit uitvalt dan kan de 9292 planner een alternatief voor je bedenken met openbaar vervoer dat wel rijdt en/of met andere vormen van vervoer die ook in de 9292 app te vinden zijn. Natuurlijk is dit niet in heel Nederland even makkelijk, maar in een groot gedeelte van Nederland wel. Normaal geeft de 9292 app je het advies met de kortste reistijd maar tijdens een staking is er vaak ook nog een advies dat iets langer duurt maar waarmee je wel op je bestemming komt. Je vindt de app in de appstores maar je kunt ook 9292.nl/app intikken op je smartphone. Je komt dan direct bij de juiste app uit of klik op een van de onderstaande download knopjes als je nu al de pagina bekijkt op je smartphone. 

Logo PlayStore Logo AppStore Logo AppGallery

Waar mogelijk zal de 9292 planner een alternatief reisadvies tonen maar als de informatie niet of laat binnenkomt vanuit een OV bedrijf, dan zal dit advies mogelijk ook niet 100% kloppen.

Tip 3: kijk of een gedeelte van je reis op een andere manier kan

In de 9292 app kun je instellen hoe je je reis wil starten (lopen / fietsen / huurfiets /huurscooter). Standaard staat dit op "lopen" en dan krijg je meestal het advies om naar de dichtstbijzijnde OV halte te lopen. Normaal als er geen stakingen zijn, is dat een goed advies. Tijdens de stakingen is dat niet altijd even handig als de bus niet komt. Is het tweede deel van je reis een trein die wel rijdt, dan kun je in de 9292 app ook instellen dat je het eerste stuk wil fietsen (met je eigen fiets).

Opties in 9292 app

Reis je naar een gebied waar ze ook fietsen of scooters verhuren? Die zitten ook in de 9292 app (voor het laatste gedeelte van je reis naar je eindbestemming). Je zet de eindig-knop dan (op je reisadvies-pagina) op huurfiets of huurscooter. Je krijgt dan een reisadvies met de huurfiets of huurscooter. Natuurlijk is dit niet voor iedereen een mogelijkheid en de huurvoertuigen zijn beperkt beschikbaar, maar de 9292 app weet ook de beschikbaarheid. Ditzelfde kun je ook doen bij het laatste onderdeel van je reis. Daar kun je ook andere reismogelijkheden instellen. 

In de 9292 planner zit tegenwoordig ook "vervoer op aanvraag". Dat is vervoer dat alleen rijdt na een reservering. Bij vorige stakingen bleef dit vervoer rijden. Het kan zijn dat dit tijdens de staking een oplossing is, maar reserveer wel ruim te voren. In Gelderland rijdt bijvoorbeeld haltetaxiRRReis (reserveerbare deeltaxi) en deze blijft rijden tijdens de staking. Je kunt in de 9292 app e-tickets kopen voor deze deeltaxi.

Lees hier hoe het aanpassen van de 9292 planner werkt 

Vervoer op aanvraag aan/uit schakelen in de 9292 app

HaltetaxiRRReis (reserveerbare deeltaxi Gelderland) in 9292 app 

Tip 4: hou rekening met een langere reistijd

Zoals je in tip 2 kunt lezen, is het wellicht mogelijk om via een aangepaste route toch nog op je bestemming te komen. Daarnaast worden de vervallen ritten door stakende bestuurders pas op het allerlaatste moment uit de 9292 planners gehaald door de OV bedrijven. Het kan dus helaas toch nog een vervallen rit worden als je al bij de bushalte staat. Als je geluk hebt komt de volgende trein of bus wel en dat duurt je reis uiteindelijk wel iets langer. Dus zorg dat je wat meer tijd hebt dan op een normale dag. 

Tip 5: Plan zo kort mogelijk van te voren je reis via 9292

OV bedrijven weten niet precies of een bestuurder wel of niet staakt. Als een rit gaat uitvallen door een stakende chauffeur lukt het dus pas heel kort van te voren om de vervallen rit door te geven aan 9292. Het 9292 reisadvies zal dus kort van te voren zo betrouwbaar mogelijk zijn waarbij de vervallen ritten verwerkt zijn en je dus een advies krijgt met het reguliere openbaar vervoer dat nog wel rijdt.

Er is een uitzondering op dit advies: als je een deel van je reis wilt afleggen met vervoer op aanvraag (reserveerbaar flex OV) dan moet je dat gedeelte van je reis minstens een uur van te voren reserveren. In Gelderland rijdt er bijvoorbeeld een reserveerbare deeltaxi haltetaxiRRReis waar je in de 9292 app e-tickets voor kunt kopen. Deze reserveerbare deeltaxi blijft tijdens de staking rijden.

Meer informatie over haltetaxiRRReis (reserveerbare deeltaxi Gelderland)


Tip 6: Ontspannen tijdens de staking: muziek of 9292 The Game

Als je last van de staking hebt, is dat gewoon super irritant. Helaas kan 9292 daar niks aan veranderen. We hebben nog wel wat tips voor tijdens het reizen. Onder ieder 9292 reisadvies in de 9292 app zit een leuke en unieke Spotify knop. Als je daar op drukt dan krijg je op basis van je (langere) reistijd een op jou afgestemde muzieksmaak afgestemde playlist die precies klaar is als jij op je bestemming bent gekomen. Als je daar meer over wilt weten, kijk dan op deze pagina of druk op de knop onder je reisadvies. Bij 9292 werkt ook een muziekliefhebber die ook veel leuke Spotify playlists heeft gemaakt met hits van nu, maar ook de jaren 80 en 90. Die lijsten vind je hier.

En als je van spelletjes houdt en je hebt een iPhone, dan kun je 9292 The Game hier downloaden en daar alle stakende bussen en treinen ontwijken.

Tip 7: Help andere OV reizigers met deze tips

Gedeelde smart is halve smart. Ken je andere OV reizigers die ook last van de OV staking hebben, stuur ze de link naar deze pagina zodat ze ook meer kans maken om toch nog op hun bestemming te komen. Deel deze pagina via je mail of social media.