Inchecken en uitchecken in het OV
In Nederland werkt het hele OV met een systeem waarbij je moet in- en uitchecken bij elke reis. Je checkt in en uit met een OV-chipkaart of met OVpay.
Hoe werkt in- en uitchecken met OV-chipkaart en OVpay?
In- en uitchecken met een OV-chipkaart en met OVpay is bijna hetzelfde. Het enige verschil is dat bij een OV-chipkaart geld op de kaart moet staan. Of je moet reizen op rekening aan hebben staan. Bij OVpay wordt er geld van jouw bankrekening afgeschreven.
Hieronder lees je stap voor stap hoe in- en uitchecken werkt.
Inchecken
Zorg dat er geld op jouw OV-chipkaart staat. Lees hier hoe je geld op jouw OV-chipkaart zet. Reis je met OVpay? Dan kan je deze stap overslaan.
Ga naar de halte of het station waar jouw reis begint.
Houd jouw OV-chipkaart, contactloze bankpas of smartphone tegen de kaartlezer. Moet je door een poortje? Dan zit de kaartlezer aan je rechterhand.
Zie je op het scherm van de kaartlezer dat je bent ingecheckt? Of hoor je 1 piepje uit de kaartlezer? Dan ben je ingecheckt! Fijne reis.
Uitchecken
Ben je aangekomen op jouw eindstation? Vergeet dan niet uit te checken.
Loop naar de poortjes of de kaartlezer.
Houd jouw OV-chipkaart, contactloze bankpas of smartphone tegen de kaartlezer. Moet je door een poortje? Dan zit de kaartlezer aan je rechterhand.
Zie je op het scherm van de kaartlezer dat je bent uitgecheckt? Of hoor je 2 piepjes? Dan ben je uitgecheckt!
Waar staat de kaartlezer voor in- en uitchecken?
Dit verschilt per vervoersmiddel.
Bus – Dan staat de kaartlezer naast de deur in de bus.
Trein en metro – Staan de kaartlezers buiten het voertuig. Op het perron bijvoorbeeld, of in de poortjes bij de ingang van het perron.
Tram – De locatie van de kaartlezer verschilt. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam staan de kaartlezers in de tram. In de tram van regio Utrecht staan de kaartlezers, voor in- en uitchecken, buiten bij de halte.
Hoe werkt overstappen in het openbaar vervoer?
Stap je overnaar een ander voertuig? Dan moet je vaak eerst uitchecken en daarna weer inchecken. Dat doe je bijvoorbeeld in de volgende situaties:
Je zit in de bus en stapt over naar een andere bus.
Je zit in de bus en stapt over naar een trein/tram/metro.
Je zit in een trein van een OV-bedrijf en stapt over naar een trein van een ander OV-bedrijf. Bijvoorbeeld van NS naar Arriva, Connexxion of Syntus. Let goed op de kaartlezers, het logo van het OV-bedrijf staat hier duidelijk op aangegeven.
Reis je met de trein en stap je over naar een trein van hetzelfde OV-bedrijf? Bijvoorbeeld van een trein van Arriva naar een trein van Arriva? Dan hoef je niet uit en in te checken. Je kan dan gewoon ingecheckt blijven.
Inchecken met een e-ticket
Reis je met een e-ticket? Je opent de poortjes op het station met de barcode of de QR-code op jouw e-ticket.
Houd de code tegen de verlichte lezer aan je rechterhand.
Het poortje gaat open. Je kunt nu het station in lopen.
Tip – Heb je een mobiel waar je ook contactloos mee kan betalen? Zet dit uit voordat je jouw e-ticket bij de kaartlezer van de poortjes houdt. Zo voorkom je dat je per ongeluk incheckt met OVpay.
Incheck of uitcheck vergeten?
Ben je vergeten uit te checken? Dan heb je waarschijnlijk teveel betaald. Op deze pagina leggen we je uit hoe je jouw geld terugvraagt.
Ben je vergeten in te checken? Dan kan je een boete krijgen. Zorg zo snel mogelijk voor een geldig vervoersbewijs.