Prijzen & abonnementen

Abonnementen bus, tram en metro

Reis je regelmatig in de bus, tram of metro?

Dan is het vaak voordeliger om voor een vast bedrag per maand of met korting te reizen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Lees hieronder welk abonnement voor jou het meest geschikt is.

Abonnementen voor bus, tram en metro

Er zijn dan verschillende abonnementen of kaarten om voordelig te reizen met de bus, tram en metro:

Altijd Korting
Wat is het? Een product voor op je OV-chipkaart waarmee je binnen Nederland 20% korting krijgt als je met de bus, tram of metro reist.
Voor wie is het? Reizigers van 12 tot en met 18 jaar reizen met 40% korting. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en 65-plussers krijgen 20% korting bovenop de geldige leeftijdkorting.
Prijs 2023 Altijd korting kost € 21,55 per maand en € 215,50 per jaar.
Wanneer interessant? Dit product is interessant voor iedereen die meerdere dagen per week reist over langere afstanden. Je korting wordt automatisch verrekend bij het uitchecken in de bus, tram of metro.
Waar is het te koop? Via de webwinkel van de OV-bedrijven. Na aanschaf kun je dit abonnement op een persoonlijke OV-chipkaart laden.
Netabonnement particulier
Wat is het? Een maand- of jaarabonnement waarmee je binnen Nederland onbeperkt met de bus, tram en metro kunt reizen.
Prijs 2023 € 335,45 per maand of € 3.354,50 per jaar. Voor reizigers van 4 tot en met 18 jaar en reizigers ouder dan 65 jaar kost een maandabonnement € 221,40 en een jaarabonnement € 2.214,-
Waar is het te koop? Via de webwinkel van de OV-bedrijven.

Binnen een vast gebied reizen

Er zijn twee verschillende soorten abonnementen voor als je binnen een vast gebied wil reizen: het regionaal sterabonnement (A) en het product voor een vast reisgebied (B). Welk abonnement je kunt gebruiken is afhankelijk van het gebied waar je in reist.

A Regionaal sterabonnement
Wat is het? Voor bepaalde delen van Nederland kun je een regionaal sterabonnement kopen. Hiermee kun je binnen een gebied reizen met de bus, tram en metro.
Voor wie is het ? Iedereen kan een maand- of jaarabonnement kopen. Kinderen van 4 tot en met 18 jaar en 65-plussers krijgen korting. 
Wat kost het? Als je dit product koopt stel je een centrumzone vast en het aantal zones dat je nodig hebt. De prijs is afhankelijk van het aantal sterren en het gebied waar je in reist. Wil je weten hoe je een centrumzone bepaalt? Kijk dan bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.
Voor welke gebieden is het te koop? Het regionale sterabonnement is te koop voor de volgende gebieden: Als je op het gebied klikt lees je meer over de voorwaarden.
B Product voor een vast reisgebied
Wat is het? Een product voor op de OV-chipkaart waarmee je binnen een vast reisgebied vrij of met korting kunt reizen. Voor verschillende gebieden kunnen zijn er meerdere mogelijkheden. 
Wat kost het? De prijs is afhankelijk van het reisgebied dat je kiest. Je kunt een maand- of jaarabonnement kopen.
Voor welke gebieden is het te koop? Het abonnement is te koop bij de OV-bedrijven voor de volgende gebieden: Als je op het gebied klikt lees je meer over de mogelijkheden en voorwaarden.

OV Prijswijzer

Het is een behoorlijke klus om een passend OV-abonnement te vinden, zeker als je reist met verschillende OV-bedrijven. We helpen je graag een handje, daarom hebben we de OV Prijswijzer in het leven geroepen. Met deze tool adviseren we je aan de hand van een aantal vragen het voordeligste OV-abonnementen.


Veelgestelde vragen