Nieuws

OV en het coronavirus

Reis je met het OV? Zet dan je mondkapje op!

Laatste update: maandag 28 september 2020 19:00

Alle dienstregelingen worden volledig uitgevoerd en het dragen van mondkapjes in het OV is verplicht. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen.

Reis zoveel mogelijk verspreid over de dag, vermijd drukte én reis met een mondkapje.

Voor vragen over mondkapjes kun je www.rijksoverheid.nl raadplegen.

Bijzonderheden per vervoerder

Als er bijzonderheden zijn die verschillen van de algemene regels zullen we die hieronder vermelden.

Dragen mondkapje

Het dragen van een niet medisch mondkapje is verplicht tijdens het reizen met het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 13 en ouder. Het dragen van een mondkapje gemaakt van een sok of sjaal is niet voldoende. Reis je dezelfde dag terug, zorg dan dat je voor de terugreis een extra (nieuw of gewassen) mondkapje bij je hebt.

Op een (bus)station zelf is het dragen van een mondkapje niet verplicht maar moet je wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Op drukke perrons en haltes wordt verzocht om je mondkapje al wel te dragen. Voor een snelle in- en uitstap is het raadzaam om tijdig het mondkapje op te zetten wanneer je gaat reizen met het OV.

Eten en drinken is onderweg in een aantal gevallen beperkt toegestaan maar probeer dit te beperken om het mondkapje zo min mogelijk af en op te zetten. Volg tijdens de reis de instructies op die zichtbaar zijn in de voertuigen en worden aangegeven door het personeel.

Zit- en staanplaatsen

In de bus, trein, tram, metro, veerpont en waterbus zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar voor de reizigers (let op: in de bussen zijn dat voorlopig de zitplaatsen ‘achter het kettinkje’ bij de buschauffeur). Ook kunnen de aangewezen staanplaatsen per 1 juli worden gebruikt volgens de geldende norm. Maak zoveel mogelijk gebruik van de zitplaatsen en geef elkaar de ruimte, ook als je moet staan.

Fiets in de trein

Ook de fiets mag weer mee vanaf 1 juli. Hiervoor gelden de richtlijnen van de vervoerders, deze kunnen (net als vóór corona) regionaal verschillen. Check dus vooraf bij de vervoerder(s) hoe het geregeld is. Ditzelfde geldt voor de verkoop van actuele reis- en kortingsproducten.

Oproep

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom geldt nog steeds:

  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Vermijd drukke plekken
  • Reis niet onnodig in de spits en zoveel mogelijk verspreid over de dag
  • In het OV is gebruik van een mondkapje verplicht. Ook op drukke perrons en haltes is het verzoek om je mondkapje al te dragen.
  • Houd 1,5 meter afstand buiten de voertuigen
  • Neem extra hygiëne-maatregelen zoals handen wassen
  • Reis niet met het OV bij klachten die lijken op corona
  • Geef elkaar de ruimte

Met de bus? Achter instappen!

Reis je met de bus? Dan vragen we je nog steeds om bij de achterdeur in te stappen en in te checken. Hierdoor wordt het aantal contactmomenten verminderd tussen reizigers en buschauffeurs. Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is echter wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom zoveel mogelijk met de OV-chipkaart of reis met een e-ticket.

Kaartcontrole

Om zoveel mogelijk hand-hand contact te voorkomen zal tijdens controles aan reizigers gevraagd worden om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro’s en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.

Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Over de grens

Duitsland

In Duitsland geldt de zgn. Mund-Nasen-Schutz verplichting. Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar die gebruik maakt van het OV (in bussen/treinen en op haltes/perrons/stations) een mondkapje moet dragen.

België

In België geldt de verplichting om neus- en mondbescherming te dragen voor personen ouder dan 12 jaar. Dit geldt ook in het OV.

OV-NL

De OV-bedrijven trekken samen met de branchevereniging OV-NL op. Als het gaat om maatregelen wordt de lijn van de overheid en het RIVM gevolgd. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt. Lees het laatste nieuws op de website van OV-NL.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)