Nieuws

OV en het coronavirus

Reis alleen als het noodzakelijk is, ga niet onnodig op pad

Laatste update: dinsdag 23 februari 2021 15:45

Voor heel Nederland geldt vanaf dinsdag 15 december 2020 een strengere lockdown om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De overheid roept iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig op pad te gaan. Dit betekent dat deze oproep ook geldt voor het openbaar vervoer.

Op 20 januari 2021 heeft de overheid aanvullende maatregelen aangekondigd. Hierbij is aangegeven dat het openbaar vervoer ook na invoering eventuele avondklok beschikbaar blijft voor noodzakelijke reizen. 

Als er bijzonderheden zijn in het OV als gevolg van de maatregelen, zullen we die hieronder vermelden.

Statement OV-NL

Openbaar vervoer blijft beschikbaar voor noodzakelijke reizen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de overheid 20 januari aanvullende maatregelen aangekondigd. Naar aanleiding van deze aanvullende maatregelen geldt voor het openbaar vervoer het volgende.

Het OV blijft overdag en in de avond, ook na het ingaan van de avondklok, beschikbaar voor reizigers die een noodzakelijke reis moeten maken. De verantwoordelijkheid om te bepalen of een reis voor en na het ingaan van de avondklok wel of niet noodzakelijk is, ligt bij de reiziger. Pedro Peters, voorzitter OV-NL: “Wij doen een nadrukkelijk beroep op onze reizigers om zich te houden aan alle maatregelen van het kabinet.”

De onderstaande regels gelden nog steeds: 

 1. Draag een mondkapje: in alle voertuigen is dat verplicht. Ook op perrons en bij haltes is het dragen van een mondkapje verplicht;
 2. Reis alleen als het echt nodig is;
 3. Reis niet als je verkoudheidsklachten hebt;
 4. Geef elkaar de ruimte.

OV en het coronavirus per OV-bedrijf

Nieuwe dienstregeling 2021

Los van de huidige maatregelen in de dienstregeling door corona, wijzigen jaarlijks de dienstregelingen van alle OV-bedrijven op hetzelfde moment. Voor de nieuwe dienstregeling van 2021 gaat dat anders. In een apart bericht houden we deze wijzigingen voor je bij. 

Bijzonderheden naar aanleiding van corona

Arriva

In de verschillende regio's van Arriva zijn aanpassingen in de dienstregeling. 

Arriva Achterhoek/Rivierenland

Gedurende de periode van de avondklok blijft de huidige onderstaande dienstregeling gelden. De bussen van Arriva in de Achterhoek en Rivierenland rijden tot 1 maart 2021 de vakantiedienstregeling. Alle schoollijnen (lijnnummer beginnend met nummer 6) rijden tot nader bericht niet. Alleen lijn 673 (Gorinchem – Leerdam) blijft wel rijden.

Arriva Flevoland

Vanaf maandag 8 februari gaat Arriva een vakantiedienstregeling rijden. Dit betekent dat er weer meer bussen gaan rijden. De stadsbussen rijden op werkdagen overdag een halfuurdienst. In het weekend rijden de bussen volgens de normale zaterdag- en zondagdienstregeling. Er zijn een aantal bijzonderheden:

 • Scholierenlijn 612 gaat weer rijden
 • De buurtbussen (lijn 9 en 10) rijden nog niet
Arriva Friesland

De bussen in Friesland rijden, vanwege de afgekondigde lockdown, in de periode tot 28 februari 2021 volgens de zomervakantie-dienstregeling.

Arriva Limburg

Op dit moment rijdt  Arriva met alle buslijnen in Limburg een maatwerkdienstregeling. De vakantiedienstregeling zal in verband met de lockdown minimaal van kracht zijn tot zondag 7 februari 2021. Die dienstregeling komt op de borden het meest overeen met de vakantiedienstregeling.

In verband met de nieuwe lockdown, die is ingegaan per 13 januari 2021, heeft Arriva in Limburg in overleg met de provincie Limburg besloten om de scholierenlijnen tot zondag 28 februari 2021 stop te zetten. Klik op onderstaande knop voor de actuele reisinformatie per halte of station.

Per 18 januari zijn alle buurtbussen technisch geschikt gemaakt om hun dienst weer te hervatten. Zo hebben de buurtbussen kuchschermen, extra ventilatie en een speciale luchtfilter.

Arriva Noord Brabant

Tot en met zaterdag 27 februari 2021 rijden de bussen in Brabant dan ook op werkdagen volgens de vakantiedienstregeling. Dit betekent dat op een aantal buslijnen minder vaak wordt gereden of geheel vervallen. Buurtbussen rijden tijdens de lockdown niet. 

Door de sluiting van horeca, culturele voorzieningen en de meeste winkels rijden de Transferiumlijnen t/m 27 februari 2021 minder.

Tot einde lockdown (vooralsnog 2 maart 2021) rijdt Arriva de vakantiedienstregeling. Vanaf 28 februari 2021 (indien lockdown eindigt) zal Arriva een nieuwe dienstregeling gaan rijden. De buurtbussen in Brabant gaan vanaf 1 maart 2021 weer rijden.

Connexxion

OV Regio IJsselmond

Vakantiedienst bussen OV Regio IJsselmond blijft gehandhaafd tijdens lockdown.

De bussen van OV Regio IJsselmond (deze verzorgen het openbaar vervoer in Flevoland en Noordwest Overijssel) rijden tot en met 27 februari 2021 de vakantiedienstregeling. Scholierenlijnen met een lijnnummer in de 600-serie rijden dan niet (behoudens een paar uitzonderingen, zie hieronder), op sommige lijnen rijden er minder bussen in de spitsuren.

Voor eindexamenleerlingen en praktijkonderwijs rijden de volgende scholierenlijnen wel (deze rijden echter niet in de voorjaarsvakantie van 22 februari t/m 27 februari):

 • Lijn 663 Lelystad - Kampen GSG Pieter Zandt v.v.
 • Lijn 674 Hoogeveen/Staphorst - Kampen GSG Pieter Zandt v.v.
 • Lijn 679 Vollenhove - Meppel v.v.
 • Lijn 681 Urk - Emmeloord/Nagele - Kampen GSG Pieter Zandt v.v.

Op 28 februari wijzigt voor enkele buslijnen van OV Regio IJsselmond in Flevoland en Noordwest Overijssel de dienstregeling. Vanwege een afname van het aantal reizigers gaan er op sommige buslijnen op maandag t/m vrijdag tussen de spitsuren en na 18.00 uur minder bussen rijden. De wijzigingen worden verwerkt in de planner. 

Valleilijn

Naar aanleiding van de corona persconferentie op 2 februari en de reizigersontwikkeling blijft Connexxion een aangepaste dienstregeling rijden op de Valleilijn treindienst, in ieder geval tot en met 27 februari.

Op maandag t/m zaterdag rijden de treinen Amersfoort – Ede-Wageningen v.v. twee keer per uur volgens dienstregeling. De ritten Amersfoort – Barneveld Zuid v.v. rijden dan niet.

Op zon- en feestdagen rijdt er één keer per uur een trein.

Vanaf 28 februari rijden de treinen op de Valleilijn Amersfoort - Ede-Wageningen weer volgens de normale dienstregeling.

Er rijdt dan de hele week twee maal per uur een trein tussen Amersfoort en Ede-Wageningen v.v. Op maandag t/m vrijdag tot ca. 20.00 uur en op zaterdag tussen ca. 09.00-17.00 uur rijdt er dan vier maal per uur een trein tussen Amersfoort en Barneveld Zuid v.v.

EBS

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van EBS.

 EBS - Stap in, het nieuwe reizen met de bus

GVB - Amsterdam

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van GVB.

HTM - Den Haag

Bus en tram van HTM blijven ook na invoering van de avondklok rijden voor reizigers met vitale beroepen en anderen die er noodzakelijk gebruik van moeten maken. Vooralsnog leidt de avondklok tot een minimale aanpassing van de dienstregeling. In het algemeen geldt dat onze bussen na 20.00 uur 2x per uur rijden en alle trams 3x per uur. Deze wijziging in de dienstregeling gaat in op maandag 25 januari 2021.

Keolis - Syntus

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Keolis.

Nederlandse Spoorwegen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt bij het reizen met het openbaar vervoer een aantal regels. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht in de trein, op het perron en in het station.

Meer inzicht verwachte drukte door nieuwe aanmeldservice

Reizigers kunnen vanaf 11 november hun treinreis vooraf aanmelden via de Treinwijzer. Door je reis aan te melden krijg je meer inzicht in de verwachte drukte in de trein en krijg je een seintje als de trein drukker lijkt te worden of uitvalt. Zo helpt NS, in een tijd waarin het reisgedrag sterk veranderd is, reizigers die het lastig vinden om drukte in te schatten. Zo kunnen ze bepalen welke trein ze het beste kunnen nemen. De aanmeldservice is te vinden in de NS-app. 

Qbuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Qbuzz DMG.

Qbuzz - Groningen en Drenthe

Qbuzz rijdt in Groningen en Drenthe de normale dienstregeling. Met uitzondering van de nachtbussen die tot nader order helemaal niet rijden. 

RET - Rotterdam

RET verwacht na de invoer van de avondklok minder reizigers door de aangescherpte maatregelen. Daarom schalen ze tijdens de avondklok het aantal busritten af naar maximaal twee per uur en het aantal tramritten naar maximaal 3 per uur. Dit gaat in per maandag 25 januari. Voor de metro gelden geen aanpassingen in de frequentie.

RET heeft de frequentie van tramlijnen 4, 7, 8, 20, 23 en 25 al verlaagd vanaf 13 november. De RET heeft ook de frequentie verlaagd op de tramlijnen 4, 7, 8, 20, 23 en 25. Gezien de lagere reizigersaantallen na aangescherpte Coronamaatregelen, verwacht de RET dat reizigers hiervan slechts beperkt hinder ondervinden.

Voor reizigers betekent de frequentieverlaging het volgende:

 • Tramlijnen 4, 7 en 8 rijden iedere 12 minuten in plaats van iedere 10 minuten
 • Tramlijnen 20, 23 en 25 rijden iedere 7,5 minuut in plaats van iedere 7 minuten

De reden van afschaling is het oplopende ziekteverzuim onder het rijdend personeel.

U-OV - Utrecht

Aanpassingen per 15 november

Door de afname van beschikbaar rijdend personeel komt de dienstregeling onder druk te staan. U-OV vindt betrouwbaar openbaar vervoer belangrijk. Dat iedereen zoveel mogelijk kan rekenen op een bus of tram op het aangegeven tijdstip. U-OV heeft daarom samen met provincie Utrecht besloten om de dienstregeling aan te passen en daarvoor in basis de zomerdienstregeling te gebruiken.

De aanpassingen in de dienstregeling gaan in op zondag 15 november en gelden in principe tot de start van de nieuwe dienstregeling op 3 januari 2021.

Nachtnet U-OV

Het nachtnet van U-OV rijdt normaal gesproken op vrijdag- en zaterdagnacht vanuit Utrecht naar naastgelegen bestemmingen. Deze nachtlijnen hebben als voornaamste doel om mensen vanuit de uitgaansgelegenheden naar huis te rijden. Daarom zullen de nachtbussen van U-OV met ingang van deze week tot nader order niet rijden. Dat betekent dat de laatste bussen vanuit deze steden rond 01.00 uur vertrekken. 

Algemene maatregelen

Dragen mondkapje

Het dragen van een niet medisch mondkapje is verplicht tijdens het reizen met het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 13 en ouder. Het dragen van een mondkapje gemaakt van een sok of sjaal is niet voldoende. Reis je dezelfde dag terug, zorg dan dat je voor de terugreis een extra (nieuw of gewassen) mondkapje bij je hebt.

Per 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in publieke binnenruimtes waaronder in de stationshal voor trein, bus, tram en metro. Houd het mondkapje op het perron op als je geen 1,5 meter afstand kan houden. Voor een snelle in- en uitstap is het raadzaam om tijdig het mondkapje op te zetten wanneer je gaat reizen met het OV.

Eten en drinken is onderweg in een aantal gevallen beperkt toegestaan maar probeer dit te beperken om het mondkapje zo min mogelijk af en op te zetten. Volg tijdens de reis de instructies op die zichtbaar zijn in de voertuigen en worden aangegeven door het personeel. 

Zit- en staanplaatsen

In de bus, trein, tram, metro, veerpont en waterbus zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar voor de reizigers (let op: in de bussen zijn dat voorlopig de zitplaatsen ‘achter het kettinkje’ bij de buschauffeur). Ook kunnen de aangewezen staanplaatsen per 1 juli worden gebruikt volgens de geldende norm. Maak zoveel mogelijk gebruik van de zitplaatsen en geef elkaar de ruimte, ook als je moet staan.

Fiets in de trein

Ook de fiets mag weer mee vanaf 1 juli. Hiervoor gelden de richtlijnen van de vervoerders, deze kunnen (net als vóór corona) regionaal verschillen. Check dus vooraf bij de vervoerder(s) hoe het geregeld is. Ditzelfde geldt voor de verkoop van actuele reis- en kortingsproducten.

Oproep

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom geldt nog steeds:

 1. Draag een mondkapje: in alle voertuigen is dat verplicht. Ook op perrons en bij haltes is het dragen van een mondkapje verplicht;
 2. Reis alleen als het echt nodig is;
 3. Reis niet als je verkoudheidsklachten hebt;
 4. Geef elkaar de ruimte

De voordeuren gaan weer open

Bij een groot aantal vervoerders zijn de meeste bussen en trams inmiddels voorzien van schermen bij de chauffeurscabine. Dankzij deze maatregelen kunnen de voordeuren weer open. Dit betekent dat je weer voorin in kunt stappen en inchecken. 

Nu de voordeuren weer opengaan, willen de vervoerders zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer creëren in de bus. Daarom willen we je vragen om voorin in te stappen en bij de midden- of achterdeur uit te stappen. Zo houden we het OV veilig. 

In overige gevallen vragen we je nog steeds om bij de achterdeur in te stappen en in te checken. Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is dan wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom zoveel mogelijk met de OV-chipkaart of reis met een e-ticket.

Kaartcontrole

Om zoveel mogelijk hand-hand contact te voorkomen zal tijdens controles aan reizigers gevraagd worden om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro’s en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.

Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Over de grens

Duitsland

In Duitsland geldt de zgn. Mund-Nasen-Schutz verplichting. Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar die gebruik maakt van het OV (in bussen/treinen en op haltes/perrons/stations) een mondkapje moet dragen.

België

In België geldt de verplichting om neus- en mondbescherming te dragen voor personen ouder dan 12 jaar. Dit geldt ook in het OV.

OV-NL

De OV-bedrijven trekken samen met de branchevereniging OV-NL op. Als het gaat om maatregelen wordt de lijn van de overheid en het RIVM gevolgd. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt. Lees het laatste nieuws op de website van OV-NL.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)