Nieuwsoverzicht

OV en het coronavirus

Laatste update: woensdag 23 maart 2022 09:00

Het dragen van een mondkapje is in Nederland alleen verplicht op luchthavens na de security check en in het vliegtuig. In (openbaar) vervoer binnen Nederland zijn mondkapjes niet verplicht.

Het dragen van een mondkapje is niet verplicht in:

  • alle vormen van openbaar vervoer inclusief veerdiensten;
  • (bedrijfsmatig) personenvervoer zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars.

OV en het coronavirus per OV-bedrijf

Bijzonderheden naar aanleiding van corona

Arriva

In de verschillende regio's van Arriva zijn aanpassingen in de dienstregeling. 

Connexxion

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Connexxion.

EBS

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van EBS.

GVB - Amsterdam

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van GVB.

HTM - Den Haag

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van HTM.

Keolis - Syntus

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Keolis.

Nederlandse Spoorwegen

Mijd drukte, maar voel je welkom in de trein. De trein kan weer voor elk reisdoel gebruikt worden. De beperking dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan, is komen te vervallen. Als je met de trein reist, bereid je goed voor. NS doet er alles aan om jouw reis zo vertrouwd en veilig mogelijk te maken.

Meer inzicht verwachte drukte door nieuwe aanmeldservice

Reizigers kunnen vanaf 11 november hun treinreis vooraf aanmelden via de Treinwijzer. Door je reis aan te melden krijg je meer inzicht in de verwachte drukte in de trein en krijg je een seintje als de trein drukker lijkt te worden of uitvalt. Zo helpt NS, in een tijd waarin het reisgedrag sterk veranderd is, reizigers die het lastig vinden om drukte in te schatten. Zo kunnen ze bepalen welke trein ze het beste kunnen nemen. De aanmeldservice is te vinden in de NS-app. 

Qbuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Qbuzz DMG.

Qbuzz - Groningen en Drenthe

Qbuzz rijdt in Groningen en Drenthe de normale dienstregeling. Met uitzondering van de nachtbussen die tot nader order helemaal niet rijden. 

RET - Rotterdam

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van RET. 

U-OV - Utrecht

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van U-OV. 

Algemene maatregelen

Dragen mondkapje

Het dragen van een niet medisch mondkapje is verplicht tijdens het reizen met het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 13 en ouder. Het dragen van een mondkapje gemaakt van een sok of sjaal is niet voldoende. Reis je dezelfde dag terug, zorg dan dat je voor de terugreis een extra (nieuw of gewassen) mondkapje bij je hebt.

Eten en drinken is onderweg in een aantal gevallen beperkt toegestaan maar probeer dit te beperken om het mondkapje zo min mogelijk af en op te zetten. Volg tijdens de reis de instructies op die zichtbaar zijn in de voertuigen en worden aangegeven door het personeel. 

Zit- en staanplaatsen

In de bus, trein, tram, metro, veerpont en waterbus zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar voor de reizigers (let op: in de bussen zijn dat voorlopig de zitplaatsen ‘achter het kettinkje’ bij de buschauffeur). Ook kunnen de aangewezen staanplaatsen worden gebruikt. Maak zoveel mogelijk gebruik van de zitplaatsen en geef elkaar de ruimte, ook als je moet staan.

Fiets in de trein

Ook de fiets mag weer mee in het openbaar vervoer. Hiervoor gelden de richtlijnen van de vervoerders, deze kunnen (net als vóór corona) regionaal verschillen. Check dus vooraf bij de vervoerder(s) hoe het geregeld is. Ditzelfde geldt voor de verkoop van actuele reis- en kortingsproducten.

Oproep

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom geldt nog steeds:

  1. Draag een mondkapje: in alle voertuigen is dat verplicht. Ook op perrons en bij haltes is het dragen van een mondkapje tot 25 september 2021 verplicht;
  2. Reis alleen als het echt nodig is;
  3. Reis niet als je verkoudheidsklachten hebt;
  4. Geef elkaar de ruimte

Gebruik de voordeur

Bij een groot aantal vervoerders zijn de meeste bussen en trams inmiddels voorzien van schermen bij de chauffeurscabine. Dankzij deze maatregelen kunnen de voordeuren weer open. Dit betekent dat je weer voorin in kunt stappen en inchecken. 

Nu de voordeuren weer opengaan, willen de vervoerders zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer creëren in de bus. Daarom willen we je vragen om voorin in te stappen en bij de midden- of achterdeur uit te stappen. Zo houden we het OV veilig. 

In overige gevallen vragen we je nog steeds om bij de achterdeur in te stappen en in te checken. Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is dan wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom zoveel mogelijk met de OV-chipkaart of reis met een e-ticket.

Kaartcontrole

Om zoveel mogelijk hand-hand contact te voorkomen zal tijdens controles aan reizigers gevraagd worden om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro’s en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.

Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Over de grens

Duitsland

In Duitsland geldt de zgn. Mund-Nasen-Schutz verplichting. Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar die gebruik maakt van het OV (in bussen/treinen en op haltes/perrons/stations) een mondkapje moet dragen.

België

In België geldt de verplichting om neus- en mondbescherming te dragen voor personen ouder dan 12 jaar. Dit geldt ook in het OV.

OV-NL

De OV-bedrijven trekken samen met de branchevereniging OV-NL op. Als het gaat om maatregelen wordt de lijn van de overheid en het RIVM gevolgd. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt. Lees het laatste nieuws op de website van OV-NL.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)