Nieuws

OV en het coronavirus

Reis je met het OV? Zet dan je mondkapje op!

Laatste update: woensdag 11 november 2020 11:00

Vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur zijn er strengere maatregelen aangekondigd. Voor het reizen in Nederland geldt, reis zo min mogelijk en beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Het dragen van mondkapjes in het OV is verplicht. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen. Als er bijzonderheden zijn in het OV als gevolg van de maatregelen, zullen we die hieronder vermelden.

Wanneer je gebruik maakt van het OV, reis zoveel mogelijk verspreid over de dag, vermijd drukte én reis met een mondkapje.

Kijk voor de algemene regels op www.rijksoverheid.nl.

OV en het coronavirus per OV-bedrijf

Nieuwe dienstregeling 2021

Los van de huidige maatregelen in de dienstregeling door corona, wijzigen jaarlijks de dienstregelingen van alle OV-bedrijven op hetzelfde moment. Voor de nieuwe dienstregeling van 2021 gaat dat anders. In een apart bericht houden we deze wijzigingen voor je bij. 

Bijzonderheden naar aanleiding van corona

Arriva

In de verschillende regio's van Arriva zijn aanpassingen in de dienstregeling. 

Arriva Limburg

Arriva Limburg rijdt een aangepaste dienstregeling. Deze lijkt op de vakantie dienstregeling – aangevuld met extra inzet voor onder ander de scholierenlijnen.

Arriva Noord Brabant

Vanaf maandag 26 oktober, zijn er wijzigingen doorgevoerd in de dienstregeling van Arriva om beter aan te sluiten op de vraag van hun reizigers en te zorgen voor een goede spreiding van scholieren. 

Zo rijden de de Nightliners in Breda, Tilburg en Den Bosch niet en zijn er meer bussen voorlopig uit de dienstregeling gehaald. Kijk op de site voor een compleet overzicht. 

Connexxion

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Connexxion.

EBS

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van EBS.

 EBS - Stap in, het nieuwe reizen met de bus

GVB - Amsterdam

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van GVB.

HTM - Den Haag

Belangrijkste wijzigingen bus per 19 oktober

Voor alle buslijnen geldt dat de extra ritten tijdens de spitstijden komen ter vervallen en spitsbus 29 niet rijdt. De frequentie van de meeste buslijnen wordt overdag verlaagd. Op buslijn 28 worden aardgasbussen ingezet in plaats van de elektrische bus.

Belangrijkste wijzigingen RandstadRail per 22 oktober

Tram 3 en 4 blijven ieder zes keer per uur rijden. Tram 34, die rijdt tussen De Savornin Lohmanlaan en Lansingerland Zoetermeer, komt te vervallen. Op het traject van tram 19 gaat HTM R-Net trams inzetten in plaats van de RandstadRailtrams. Daarmee beschikt HTM over voldoende trambestuurders die RandstadRail kunnen rijden.

Keolis - Syntus

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Keolis.

Nederlandse Spoorwegen

Komende tijd minder extra forensentreinen, Intercity's en weekendnachttreinen

Vanaf maandag 9 november gaat NS enkele extra aanpassingen in de dienstregeling doorvoeren. Dat gebeurt stapsgewijs, waarbij we de meeste wijzigingen in de tweede helft van november doorvoeren. Reden voor de aanpassingen is de forse daling van het aantal reizigers. NS wil ervoor zorgen dat reizigers in coronatijd verantwoord en veilig met de trein kunnen blijven reizen en dat Nederland bereikbaar blijft. Daarom blijft 90% van de treinen rijden en blijft in ieder geval op elk traject minimaal 2 keer per uur een trein rijden. 

Op de volgende trajecten rijden minder spitstreinen:

 • Haarlem-Alkmaar
 • `s Hertogenbosch-Oss
 • Amsterdam Centraal- Enkhuizen
 • Groningen-Assen
 • Utrecht Centraal-Houten Castellum
 • Veenendaal Centrum-Uitgeest
 • Harderwijk-Amersfoort Centraal
 • Rotterdam Centraal-Gouda Goverwelle
 • Leiden Centraal-Alphen aan den Rijn

In het weekeind rijden minder nachtnettreinen op de volgende trajecten:

 • Utrecht Centraal-Nijmegen
 • Utrecht Centraal-Amersfoort Centraal
 • Utrecht Centraal-Eindhoven Centraal
 • Rotterdam Centraal-Eindhoven Centraal

Het doordeweekse nachtnet, inclusief de verbinding naar Schiphol, blijft ongewijzigd.

Op de volgende trajecten rijden vanaf 9 november minder Intercity’s:

 • Amsterdam-Rotterdam
 • Amsterdam-Sittard

Plan je reis in de planner, deze wordt vooralsnog per dag bijgewerkt met deze wijzigingen. Je kunt een dag van tevoren je reis opvragen.

Meer inzicht verwachte drukte door nieuwe aanmeldservice

Reizigers kunnen vanaf 11 november hun treinreis vooraf aanmelden via de Treinwijzer. Door je reis aan te melden krijg je meer inzicht in de verwachte drukte in de trein en krijg je een seintje als de trein drukker lijkt te worden of uitvalt. Zo helpt NS, in een tijd waarin het reisgedrag sterk veranderd is, reizigers die het lastig vinden om drukte in te schatten. Zo kunnen ze bepalen welke trein ze het beste kunnen nemen. De aanmeldservice is te vinden in de NS-app. 

Qbuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Qbuzz DMG.

Qbuzz - Groningen en Drenthe

Qbuzz rijdt in Groningen en Drenthe de normale dienstregeling. Met uitzondering van de nachtbussen die tot nader order helemaal niet rijden. 

RET - Rotterdam

RET verlaagt de frequentie van tramlijnen 4, 7, 8, 20, 23 en 25 vanaf 13 november. De RET verlaagt per 13 november de frequentie op de tramlijnen 4, 7, 8, 20, 23 en 25. Gezien de lagere reizigersaantallen na aangescherpte Coronamaatregelen, verwacht de RET dat reizigers hiervan slechts beperkt hinder ondervinden.

Voor reizigers betekent de frequentieverlaging het volgende:

 • Tramlijnen 4, 7 en 8 rijden iedere 12 minuten in plaats van iedere 10 minuten
 • Tramlijnen 20, 23 en 25 rijden iedere 7,5 minuut in plaats van iedere 7 minuten

De reden van afschaling is het oplopende ziekteverzuim onder het rijdend personeel.

U-OV - Utrecht

Aanpassingen per 15 november

Door de afname van beschikbaar rijdend personeel komt de dienstregeling onder druk te staan. U-OV vindt betrouwbaar openbaar vervoer belangrijk. Dat iedereen zoveel mogelijk kan rekenen op een bus of tram op het aangegeven tijdstip. U-OV heeft daarom samen met provincie Utrecht besloten om de dienstregeling aan te passen en daarvoor in basis de zomerdienstregeling te gebruiken.

De aanpassingen in de dienstregeling gaan in op zondag 15 november en gelden in principe tot de start van de nieuwe dienstregeling op 3 januari 2021.

Nachtnet U-OV

Het nachtnet van U-OV rijdt normaal gesproken op vrijdag- en zaterdagnacht vanuit Utrecht naar naastgelegen bestemmingen. Deze nachtlijnen hebben als voornaamste doel om mensen vanuit de uitgaansgelegenheden naar huis te rijden. Daarom zullen de nachtbussen van U-OV met ingang van deze week tot nader order niet rijden. Dat betekent dat de laatste bussen vanuit deze steden rond 01.00 uur vertrekken. 

Algemene maatregelen

Dragen mondkapje

Het dragen van een niet medisch mondkapje is verplicht tijdens het reizen met het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 13 en ouder. Het dragen van een mondkapje gemaakt van een sok of sjaal is niet voldoende. Reis je dezelfde dag terug, zorg dan dat je voor de terugreis een extra (nieuw of gewassen) mondkapje bij je hebt.

Op een (bus)station zelf is het dragen van een mondkapje niet verplicht maar moet je wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Op drukke perrons en haltes wordt verzocht om je mondkapje al wel te dragen. Voor een snelle in- en uitstap is het raadzaam om tijdig het mondkapje op te zetten wanneer je gaat reizen met het OV.

Eten en drinken is onderweg in een aantal gevallen beperkt toegestaan maar probeer dit te beperken om het mondkapje zo min mogelijk af en op te zetten. Volg tijdens de reis de instructies op die zichtbaar zijn in de voertuigen en worden aangegeven door het personeel. 

Zit- en staanplaatsen

In de bus, trein, tram, metro, veerpont en waterbus zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar voor de reizigers (let op: in de bussen zijn dat voorlopig de zitplaatsen ‘achter het kettinkje’ bij de buschauffeur). Ook kunnen de aangewezen staanplaatsen per 1 juli worden gebruikt volgens de geldende norm. Maak zoveel mogelijk gebruik van de zitplaatsen en geef elkaar de ruimte, ook als je moet staan.

Fiets in de trein

Ook de fiets mag weer mee vanaf 1 juli. Hiervoor gelden de richtlijnen van de vervoerders, deze kunnen (net als vóór corona) regionaal verschillen. Check dus vooraf bij de vervoerder(s) hoe het geregeld is. Ditzelfde geldt voor de verkoop van actuele reis- en kortingsproducten.

Oproep

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom geldt nog steeds:

 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Vermijd drukke plekken
 • Reis niet onnodig in de spits en zoveel mogelijk verspreid over de dag
 • In het OV is gebruik van een mondkapje verplicht. Ook op drukke perrons en haltes is het verzoek om je mondkapje al te dragen.
 • Houd 1,5 meter afstand buiten de voertuigen
 • Neem extra hygiëne-maatregelen zoals handen wassen
 • Reis niet met het OV bij klachten die lijken op corona
 • Geef elkaar de ruimte

De voordeuren gaan weer open

Bij een groot aantal vervoerders zijn de meeste bussen en trams inmiddels voorzien van schermen bij de chauffeurscabine. Dankzij deze maatregelen kunnen de voordeuren weer open. Dit betekent dat je weer voorin in kunt stappen en inchecken. 

Nu de voordeuren weer opengaan, willen de vervoerders zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer creëren in de bus. Daarom willen we je vragen om voorin in te stappen en bij de midden- of achterdeur uit te stappen. Zo houden we het OV veilig. 

In overige gevallen vragen we je nog steeds om bij de achterdeur in te stappen en in te checken. Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is dan wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom zoveel mogelijk met de OV-chipkaart of reis met een e-ticket.

Kaartcontrole

Om zoveel mogelijk hand-hand contact te voorkomen zal tijdens controles aan reizigers gevraagd worden om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro’s en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.

Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Over de grens

Duitsland

In Duitsland geldt de zgn. Mund-Nasen-Schutz verplichting. Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar die gebruik maakt van het OV (in bussen/treinen en op haltes/perrons/stations) een mondkapje moet dragen.

België

In België geldt de verplichting om neus- en mondbescherming te dragen voor personen ouder dan 12 jaar. Dit geldt ook in het OV.

OV-NL

De OV-bedrijven trekken samen met de branchevereniging OV-NL op. Als het gaat om maatregelen wordt de lijn van de overheid en het RIVM gevolgd. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt. Lees het laatste nieuws op de website van OV-NL.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)