Nieuws

OV en het coronavirus

Reis alleen als het noodzakelijk is, ga niet onnodig op pad

Laatste update: donderdag 14 januari 2021 10:30

Voor heel Nederland geldt vanaf dinsdag 15 december 2020 een strengere lockdown om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Naar aanleiding van deze lockdown geldt voor het openbaar vervoer het volgende.

De overheid roept iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig op pad te gaan. Dit betekent dat deze oproep ook geldt voor het openbaar vervoer. Het OV blijft beschikbaar voor noodzakelijke reizen. De oproep om niet onnodig te reizen geldt voor heel Nederland tot en met 9 februari 2021.

Als er bijzonderheden zijn in het OV als gevolg van de maatregelen, zullen we die hieronder vermelden.

Verantwoordelijkheid

De OV-sector is aangemerkt als vitale sector. De OV-bedrijven voelen dan ook de verantwoordelijkheid om reizigers naar hun bestemmingen te blijven brengen. Wel doen de OV-bedrijven een dringend beroep op reizigers om de eigen verantwoordelijkheid te nemen in de keuze of de reis wel of niet noodzakelijk is.

Aangepaste dienstregelingen

De aangescherpte maatregelen van de overheid leiden ertoe dat er nog minder reizigers gebruik maken van het openbaar vervoer. OV-bedrijven hebben de afgelopen tijd hun dienstregelingen al aangepast op het teruggelopen aantal reizigers. Vooralsnog blijven deze wijzigingen van kracht. Wellicht moeten de verschillende vervoerbedrijven hun dienstregeling de komende tijd verder aanpassen. De vervoerbedrijven monitoren de ontwikkelingen van de reizigersaantallen. Welke aanpassing van de dienstregeling nodig is en per wanneer, hangt af van de actuele situatie en kan per bedrijf en regio verschillen. 

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom geldt nog steeds:

 1. Draag een mondkapje: in alle voertuigen is dat verplicht. Ook op perrons en bij haltes is het dragen van een mondkapje verplicht;
 2. Reis alleen als het echt nodig is;
 3. Reis niet als je verkoudheidsklachten hebt;
 4. Geef elkaar de ruimte.

Tot slot: de oproep om niet onnodig te reizen geldt voor heel Nederland tot en met 19 januari 2021.

OV en het coronavirus per OV-bedrijf

Nieuwe dienstregeling 2021

Los van de huidige maatregelen in de dienstregeling door corona, wijzigen jaarlijks de dienstregelingen van alle OV-bedrijven op hetzelfde moment. Voor de nieuwe dienstregeling van 2021 gaat dat anders. In een apart bericht houden we deze wijzigingen voor je bij. 

Bijzonderheden naar aanleiding van corona

Arriva

In de verschillende regio's van Arriva zijn aanpassingen in de dienstregeling. 

Arriva Achterhoek/Rivierenland

Door de nieuwe lockdown verwacht Arriva dat de reizigersaantallen de komende periode nog verder dalen. Arriva voert daarom in de regio Achterhoek/Rivierenland een wijziging door in de busdienstregeling. Het gaat daarbij om het laten vervallen van alle scholierenlijnen (beginnend met nummer 6) vanaf 16 december tot en met 17 januari. Uitzondering hierop is lijn 673. Doordat deze wijziging per direct wordt doorgevoerd, staan de vervallen ritten nog niet juist in de reisplanners.

Arriva Limburg

In verband met de nieuwe lockdown, die is ingegaan per 15 december 2020, heeft Arriva in Limburg in overleg met de provincie Limburg besloten om de scholierenlijnen tot en met 17 januari stop te zetten. Door het per direct aanpassen is deze informatie nog niet meteen op de juiste wijze in de reisplanners terug te vinden. Vanaf 4 januari 2021 is het weer mogelijk om je reis vooraf via de reisplanner te plannen.

Arriva Noord Brabant

Per half december werd bekend dat, in relatie tot de lockdown, er een vakantiedienstregeling van kracht is voor Arriva bussen in West- en Oost-Brabant. Die aanpassingen gelden ook de komende periode van de lockdown, in ieder geval tot 7 februari. Dit betekent dat op een aantal buslijnen minder vaak wordt gereden. Er zijn ook lijnen die geheel of gedeeltelijk vervallen. Zo rijden onder andere de Transferiumlijnen 70 en 80 in Den Bosch niet. Belangrijkste reden voor deze verlenging van de gewijzigde ienstregeling zijn de reizigersaantallen.

Buurtbussen starten later

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, starten ook de buurtbussen van Arriva in Brabant nog niet met hun dienstverlening. Dit is zeker het geval tot 7 februari. De buurtbussen zijn inmiddels allemaal voorzien van maatregelen zoals extra ventilatie en een speciaal filter. Daarmee zijn ze technisch geschikt om weer te starten met de dienstverlening. De maatregelen en verlenging van de huidige lockdown zorgen er echter voor dat die wordt uitgesteld.

Connexxion

OV Regio IJsselmond

Vakantiedienst bussen OV Regio IJsselmond blijft gehandhaafd tijdens lockdown.

De bussen van OV Regio IJsselmond (deze verzorgen het openbaar vervoer in Flevoland en Noordwest Overijssel) blijven tijdens de lockdown de vakantiedienstregeling rijden. Scholierenlijnen met een lijnnummer in de 600-serie rijden dan niet (behoudens een paar uitzonderingen, zie hieronder), op sommige lijnen rijden er minder bussen in de spitsuren.

In principe geldt de vakantiedienstregeling tot en met 9 februari 2021. Voor eindexamenleerlingen en praktijkonderwijs rijden de volgende scholierenlijnen wel:

 • Lijn 663 Lelystad - Kampen GSG Pieter Zandt v.v.
 • Lijn 674 Hoogeveen/Staphorst - Kampen GSG Pieter Zandt v.v.
 • Lijn 679 Vollenhove - Meppel v.v.
 • Lijn 681 Urk - Emmeloord/Nagele - Kampen GSG Pieter Zandt v.v.
Valleilijn

Vanwege het geringere aantal reizigers door de lockdown past Connexxion vanaf 18 december de dienstregeling op de treindienst Valleilijn aan. Op maandag t/m zaterdag rijden de treinen Amersfoort – Ede-Wageningen v.v. twee keer per uur volgens dienstregeling. De ritten Amersfoort – Barneveld Zuid v.v. rijden dan niet. Op zon- en feestdagen (beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag) rijdt er één keer per uur een trein.

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Connexxion.

EBS

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van EBS.

 EBS - Stap in, het nieuwe reizen met de bus

GVB - Amsterdam

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van GVB.

HTM - Den Haag

Belangrijkste wijzigingen bus per 19 oktober

Voor alle buslijnen geldt dat de extra ritten tijdens de spitstijden komen ter vervallen en spitsbus 29 niet rijdt. De frequentie van de meeste buslijnen wordt overdag verlaagd. Op buslijn 28 worden aardgasbussen ingezet in plaats van de elektrische bus.

Belangrijkste wijzigingen RandstadRail per 22 oktober

Tram 3 en 4 blijven ieder zes keer per uur rijden. Tram 34, die rijdt tussen De Savornin Lohmanlaan en Lansingerland Zoetermeer, komt te vervallen. Op het traject van tram 19 gaat HTM R-Net trams inzetten in plaats van de RandstadRailtrams. Daarmee beschikt HTM over voldoende trambestuurders die RandstadRail kunnen rijden.

Keolis - Syntus

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Keolis.

Nederlandse Spoorwegen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt bij het reizen met het openbaar vervoer een aantal regels. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht in de trein, op het perron en in het station.

Meer inzicht verwachte drukte door nieuwe aanmeldservice

Reizigers kunnen vanaf 11 november hun treinreis vooraf aanmelden via de Treinwijzer. Door je reis aan te melden krijg je meer inzicht in de verwachte drukte in de trein en krijg je een seintje als de trein drukker lijkt te worden of uitvalt. Zo helpt NS, in een tijd waarin het reisgedrag sterk veranderd is, reizigers die het lastig vinden om drukte in te schatten. Zo kunnen ze bepalen welke trein ze het beste kunnen nemen. De aanmeldservice is te vinden in de NS-app. 

Qbuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Qbuzz DMG.

Qbuzz - Groningen en Drenthe

Qbuzz rijdt in Groningen en Drenthe de normale dienstregeling. Met uitzondering van de nachtbussen die tot nader order helemaal niet rijden. 

RET - Rotterdam

RET verlaagt de frequentie van tramlijnen 4, 7, 8, 20, 23 en 25 vanaf 13 november. De RET verlaagt per 13 november de frequentie op de tramlijnen 4, 7, 8, 20, 23 en 25. Gezien de lagere reizigersaantallen na aangescherpte Coronamaatregelen, verwacht de RET dat reizigers hiervan slechts beperkt hinder ondervinden.

Voor reizigers betekent de frequentieverlaging het volgende:

 • Tramlijnen 4, 7 en 8 rijden iedere 12 minuten in plaats van iedere 10 minuten
 • Tramlijnen 20, 23 en 25 rijden iedere 7,5 minuut in plaats van iedere 7 minuten

De reden van afschaling is het oplopende ziekteverzuim onder het rijdend personeel.

U-OV - Utrecht

Aanpassingen per 15 november

Door de afname van beschikbaar rijdend personeel komt de dienstregeling onder druk te staan. U-OV vindt betrouwbaar openbaar vervoer belangrijk. Dat iedereen zoveel mogelijk kan rekenen op een bus of tram op het aangegeven tijdstip. U-OV heeft daarom samen met provincie Utrecht besloten om de dienstregeling aan te passen en daarvoor in basis de zomerdienstregeling te gebruiken.

De aanpassingen in de dienstregeling gaan in op zondag 15 november en gelden in principe tot de start van de nieuwe dienstregeling op 3 januari 2021.

Nachtnet U-OV

Het nachtnet van U-OV rijdt normaal gesproken op vrijdag- en zaterdagnacht vanuit Utrecht naar naastgelegen bestemmingen. Deze nachtlijnen hebben als voornaamste doel om mensen vanuit de uitgaansgelegenheden naar huis te rijden. Daarom zullen de nachtbussen van U-OV met ingang van deze week tot nader order niet rijden. Dat betekent dat de laatste bussen vanuit deze steden rond 01.00 uur vertrekken. 

Algemene maatregelen

Dragen mondkapje

Het dragen van een niet medisch mondkapje is verplicht tijdens het reizen met het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 13 en ouder. Het dragen van een mondkapje gemaakt van een sok of sjaal is niet voldoende. Reis je dezelfde dag terug, zorg dan dat je voor de terugreis een extra (nieuw of gewassen) mondkapje bij je hebt.

Per 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in publieke binnenruimtes waaronder in de stationshal voor trein, bus, tram en metro. Houd het mondkapje op het perron op als je geen 1,5 meter afstand kan houden. Voor een snelle in- en uitstap is het raadzaam om tijdig het mondkapje op te zetten wanneer je gaat reizen met het OV.

Eten en drinken is onderweg in een aantal gevallen beperkt toegestaan maar probeer dit te beperken om het mondkapje zo min mogelijk af en op te zetten. Volg tijdens de reis de instructies op die zichtbaar zijn in de voertuigen en worden aangegeven door het personeel. 

Zit- en staanplaatsen

In de bus, trein, tram, metro, veerpont en waterbus zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar voor de reizigers (let op: in de bussen zijn dat voorlopig de zitplaatsen ‘achter het kettinkje’ bij de buschauffeur). Ook kunnen de aangewezen staanplaatsen per 1 juli worden gebruikt volgens de geldende norm. Maak zoveel mogelijk gebruik van de zitplaatsen en geef elkaar de ruimte, ook als je moet staan.

Fiets in de trein

Ook de fiets mag weer mee vanaf 1 juli. Hiervoor gelden de richtlijnen van de vervoerders, deze kunnen (net als vóór corona) regionaal verschillen. Check dus vooraf bij de vervoerder(s) hoe het geregeld is. Ditzelfde geldt voor de verkoop van actuele reis- en kortingsproducten.

Oproep

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom geldt nog steeds:

 1. Draag een mondkapje: in alle voertuigen is dat verplicht. Ook op perrons en bij haltes is het dragen van een mondkapje verplicht;
 2. Reis alleen als het echt nodig is;
 3. Reis niet als je verkoudheidsklachten hebt;
 4. Geef elkaar de ruimte

De voordeuren gaan weer open

Bij een groot aantal vervoerders zijn de meeste bussen en trams inmiddels voorzien van schermen bij de chauffeurscabine. Dankzij deze maatregelen kunnen de voordeuren weer open. Dit betekent dat je weer voorin in kunt stappen en inchecken. 

Nu de voordeuren weer opengaan, willen de vervoerders zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer creëren in de bus. Daarom willen we je vragen om voorin in te stappen en bij de midden- of achterdeur uit te stappen. Zo houden we het OV veilig. 

In overige gevallen vragen we je nog steeds om bij de achterdeur in te stappen en in te checken. Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is dan wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom zoveel mogelijk met de OV-chipkaart of reis met een e-ticket.

Kaartcontrole

Om zoveel mogelijk hand-hand contact te voorkomen zal tijdens controles aan reizigers gevraagd worden om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro’s en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.

Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Over de grens

Duitsland

In Duitsland geldt de zgn. Mund-Nasen-Schutz verplichting. Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar die gebruik maakt van het OV (in bussen/treinen en op haltes/perrons/stations) een mondkapje moet dragen.

België

In België geldt de verplichting om neus- en mondbescherming te dragen voor personen ouder dan 12 jaar. Dit geldt ook in het OV.

OV-NL

De OV-bedrijven trekken samen met de branchevereniging OV-NL op. Als het gaat om maatregelen wordt de lijn van de overheid en het RIVM gevolgd. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt. Lees het laatste nieuws op de website van OV-NL.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)