Nieuws

Nieuwe dienstregeling 2021

Wijzigingen in de dienstregeling van alle OV-bedrijven

Laatste update: woensdag 3 februari 2021 09:00

Jaarlijks wijzigen de dienstregelingen van alle OV-bedrijven op hetzelfde moment. Voor de nieuwe dienstregeling van 2021 gaat dat anders. In dit bericht houden wij voor je bij wanneer en wat er in de dienstregeling per OV-bedrijf verandert. Deze dienstregelingen worden verwerkt in onze planner.

Nieuwe dienstregelingen en bijzonderheden

Voor de dienstregeling van 2021 verschilt het per vervoerder wanneer de veranderen in de dienstregelingen ingaan. Deze nieuwe dienstregelingen zijn terug te vinden in onze OV-reisplanner. Wanneer je gebruik maakt van het OV, reis zoveel mogelijk verspreid over de dag, vermijd drukte én reis met een mondkapje. Het dragen van mondkapjes in het OV en in stationsgebouwen is verplicht.

Plan je reis  

Gevolgen dienstregling coronamaatregelen

De coronamaatregelen hebben op dit moment al gevolgen voor het OV. Welke gevolgen dat zijn lees je in ons bericht.

De veranderingen voor 2021 per OV-bedrijf

Bijzonderheden per OV-bedrijf

Arriva

Arriva Brabant

Tot einde lockdown (vooralsnog 2 maart 2021) rijdt Arriva de vakantiedienstregeling. Vanaf 28 februari 2021 (indien lockdown eindigt) zal Arriva in Brabant een nieuwe dienstregeling gaan rijden.

De buurtbussen in Brabant gaan vanaf 1 maart 2021 weer rijden.

De nieuwe dienstregeling heeft een aantal aanpassingen. Zo zijn er voor een aantal buslijnen frequentieaanpassingen. Daarnaast wijzigen op een aantal lijnen de vertrek- en aankomsttijden. Op zaterdagen worden voor een aantal buslijnen routewijzigingen doorgevoerd.

Arriva - Friesland en Groningen 

Op 13 december 2020 gaat de nieuwe busdienstregeling van Arriva in Fryslân en van Groningen in. Ook wijzigt dan de dienstregeling van de treinen in Fryslân. De dienstregeling op de Waddeneilanden gaat begin januari 2021 in.

De dienstregeling in Groningen en Drenthe (Qbuzz) wijzigt per 3 januari 2021. Dit betekent dat de bus- en treinaansluitingen niet optimaal zijn in de periode 13 december t/m 2 januari tussen Arriva en Qbuzz.

Arriva Gelderland (Achterhoek en Rivierenland)

Op 13 december 2020 start Arriva in Gelderland met de nieuwe dienstregeling voor trein en bus. Deze nieuwe dienstregeling bevat verschillende aanpassingen en optimalisaties van met name de buslijnen in de Achterhoek en Rivierenland. Ook zijn er wijzigingen voor de trein in de Achterhoek met name in de avonden en weekenden. 

Arriva Limburg

Op 13 december 2020 start Arriva in Limburg met de nieuwe dienstregeling voor trein en bus. Deze nieuwe dienstregeling bevat verschillende optimalisaties en aanpassingen van met name de buslijnen. Opvallende wijziging is de invoering van het stadsnetwerk voor bus in Parkstad en daarnaast zijn er enkele grote wijzigingen doorgevoerd in de regio Echt en Horst.

Arriva Zuid-Holland

Op 3 januari 2021 start Arriva in Zuid-Holland Noord met een nieuwe dienstregeling. Er zijn minder reizigers in het openbaar vervoer en ook reispatronen zijn de afgelopen periode duidelijk gewijzigd. Zo werken meer mensen thuis, wordt onderwijs meer op afstand gegeven en zijn scholen hun lestijden meer gaan spreiden. Passend bij het verwachte reizigersaanbod, rijdt Arriva daarom vanaf januari in Zuid-Holland Noord minder ritten.

Arriva - Overige gebieden

Voor Arriva Drenthe en Overijssel zijn de wijzigingen minimaal. Voor Arriva Flevoland zijn er geen wijzigingen in de dienstregeling. 

Breng

Op 3 januari 2021 gaat de nieuwe dienstregeling in van Breng bussen in de regio Arnhem Nijmegen. De aanpassing in de dienstregeling is noodzakelijk door een afname van het aantal reizigers vanwege het coronavirus.

Op dit moment rijden de bussen al volgens de schoolvakantie dienstregeling. In overleg met de provincie Gelderland voeren ze op 3 januari 2021 nog een aantal aanvullende wijzigingen op de schoolvakantie dienst in, om het aanbod nog beter af te stemmen op de teruggelopen vraag. De lijnen waarvan alleen de vertrektijden zijn gewijzigd, staan niet vermeld in het overzicht op de site van Breng. Het is daarom altijd raadzaam voorafgaand aan de reis de vertrektijden te raadplegen.

Connexxion

Begin 2021 zal de dienstregeling worden aangepast in de verschillende vervoersgebieden van Connexxion. Dit doen ze om de buslijnen weer goed te laten aansluiten op de treinen of ander openbaar vervoer, maar ook op de wensen van de reizigers. Zo wil Connexxion voorkomen dat er lege bussen door de straten rijden of dat je niet kunt zitten omdat de bus te vol is. 

De meeste wijzigingen gaan in per 3 januari maar in een enkel geval ook per 21 februari. Het overzicht van alle wijzigingen per regio vind je op de site van Connexxion via onderstaande link.

EBS

EBS - Haaglanden

Op 3 januari 2021 verandert de dienstregeling van de meeste EBS- buslijnen in Haaglanden. Door Corona is het aantal reizigers in het openbaar vervoer sterk gedaald. 
De aanpassingen zijn noodzakelijk, omdat minder reizigers leidt tot minder inkomsten voor vervoerders. De aanpassingen zijn daarnaast ook mogelijk, omdat er veel minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer.

In de praktijk betekent dit vooral dat er straks minder vaak een bus rijdt op lijnen met (nu nog) hoge frequenties. Verder vervalt de route Delft – Rotterdam The Hague Airport van lijn 37, net als de gehele lijn 74. De lijnen 32, 33, 42, 46, 53 en 144 gaan een andere route rijden; lijn 50 rijdt straks alleen nog in de spits. De lijnen 44, 53 144 en 284 veranderen niet.

EBS - Voorne-Putten & Rozenburg

Op 3 januari 2021 verandert de dienstregeling van de meeste EBS- buslijnen in Voorne-Putten & Rozenburg. Door Corona is het aantal reizigers in het openbaar vervoer sterk gedaald. De aanpassingen zijn noodzakelijk, omdat minder reizigers leidt tot minder inkomsten voor vervoerders. De aanpassingen zijn daarnaast ook mogelijk, omdat er veel minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer.

In de praktijk betekent dit vooral dat er straks minder vaak een bus rijdt op lijnen met (nu nog) hoge frequenties. De route tussen Brielle, Busstation Rugge en het Maasvlakte Transferium vervalt. Alternatief is de Maasvlaktehopper. Vanuit de locaties in het zuiden van Hellevoetsluis wordt de directe verbinding met Spijkenisse hersteld. Op meerdere lijnen vervallen een aantal (eerste en laatste) ritten die een beperkte bezetting hebben.

EBS - Waterland

Door Corona is het aantal reizigers in het openbaar vervoer sterk gedaald. Ook in 2021 zal het aantal reizigers ver achterblijven bij de situatie vóór Corona. De aanpassingen zijn noodzakelijk, omdat minder reizigers zorgen voor minder inkomsten voor vervoerders. Ze zijn ook mogelijk, omdat er nu veel minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer.

In de praktijk betekent dit vooral dat er minder vaak een bus rijdt op lijnen met (nu nog) hoge frequenties. Een paar lijnen vervallen, zoals toeristenlijn 817, buslijn 371 (Purmerend – Amsterdam IBM) en lijn 379 (Hoorn – Edam-Amsterdam Zuidoost). Ook de nachtlijnen gaan minder vaak rijden.

Vanaf 3 mei 2021 starten er grootschalige werkzaamheden rondom Amsterdam CS. Dit heeft gevolgen voor routes en vertrektijden van een groot aantal buslijnen. Daarom verandert vanaf 3 mei de hele dienstregeling in Waterland. Kijk wat er voor jou verandert!

GVB - Amsterdam

Zondag 3 januari start de dienstregeling voor 2021. Later dan normaal, omdat er op een laat moment een aantal wijzigingen moesten worden uitgewerkt vanwege de lage aantallen passagiers als gevolg van Corona. Op zondag 13 december, de oorspronkelijke datum, is één wijziging wel doorgegaan: tram 25 is gaan rijden. Dat betekent ook dat bus 55 op die dag is opgeheven.

Er zijn zoals altijd enkele aanpassingen in routes, en ook in de tijden. De meeste tram-, bus- en metrolijnen blijven ongeveer net zo vaak rijden als de afgelopen periode. Bij een aantal lijnen wijzigt de frequentie in sommige uren. De vertrektijden kunnen wel anders zijn.

Lijn 25 per 13 december 2020

Vanaf 13 december is er met lijn 25 weer een rechtstreekse verbinding tussen Westwijk en Station Zuid. De vernieuwing van de Amstelveenlijn, de voormalige metro 51 route, is bijna voltooid.

Bus 55 en 551 stoppen met rijden als de lijn 25 van start gaat. Tram 6 is inmiddels al gestopt. Deze spitsondersteuning voor tram 5 tussen Station Zuid en Amstelveen Stadshart, is eerder gestopt dan gepland. Het lage aantal reizigers liet dit toe en nu lijn 6 niet meer rijdt is er meer ruimte voor de opleidings- en testritten voor de voorbereidingen op de start van lijn 25.

HTM - Den Haag

De nieuwe dienstregeling van HTM gaat in op 3 januari 2021. Deze is afgestemd op de veranderde reizigersvraag als gevolg van de coronacrisis waarbij HTM de kwaliteit van het openbaar vervoer zo goed mogelijk in stand houdt. De huidige dienstregeling (ingegaan op 1 september 2020) met minder ritten in de spits en meer spreiding over de dag wordt in 2021 voortgezet, wel met vermindering van frequenties op lijnen waar dat kan. 

Eén van de andere maatregelen die HTM neemt, is het sluiten van het Servicepunt op station Delft. Dit vanwege de sterk teruggelopen bezoekersaantallen. De openingstijden van de Servicepunten op de stations Hollands Spoor, Den Haag Centraal en Zoetermeer Centrum West worden aangepast.

Keolis - Syntus en allGo

AllGo

Op 31 januari verandert de dienstregeling van allGo De grootste wijziging dit jaar is dat het nachtnet rondom Almere wordt aangepast en dat R-net tot en met de zomer dezelfde dienstregeling gaat rijden. Via onderstaande link lees je wat de wijzigingen zijn. 

Syntus Gelderland en Overijssel wordt RRReis

Vanaf 13 december 2020 start RRReis in Midden-Overijssel en op de Veluwe, waar nu nog de bussen van Syntus Overijssel en Syntus Gelderland rijden. Deze twee regio’s vormen samen het nieuwe grote reisgebied IJssel-Vecht. Dat betekent dat er voor de reiziger meer reismogelijkheden en nieuwe routes zijn. Vanaf 2023 breidt RRReis stapsgewijs verder uit in Flevoland, Gelderland en Overijssel.

Het overzicht van alle wijzigingen per regio lees je terug op de site van RRReis via onderstaande link.  

Syntus Utrecht

Vanaf 3 januari 2021 wijzigt de dienstregeling voor het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. U-OV en Syntus Utrecht gaan dan tijdelijk minder ritten rijden. Ook vervallen enkele buslijnen en worden lijnen soms ingekort. De afname van het aantal reizigers in het Utrechts openbaar vervoer sinds de uitbraak van het coronavirus betekent dat de exploitatie onder druk staat. Dit levert een forse terugval aan inkomsten op en dat maakt deze tijdelijke maatregelen noodzakelijk. 

Het overzicht van wijzigingen voor Syntus Utrecht vind je terug via de onderstaande link. 

Nederlandse Spoorwegen

Zondag 13 december start NS de dienstregeling 2021. Voor veel reizigers (99%) is het een herkenbare dienstregeling: veel verbindingen blijven zoals in 2020. Reizigers krijgen op een paar trajecten te maken met een kortere reistijd en een kortere overstap. Ook kunnen er kleine aanpassingen zijn in de vertrek- en aankomsttijden. Check dus goed de reisplanner voor de actuele tijden.

Vanwege Corona rijden nu 90% van de treinen. Dit blijft ook zo bij de start van de nieuwe dienstregeling, met dezelfde aanpassingen die er nu al zijn. Dat is voldoende voor de lage reizigersaantallen die wij nu hebben. Dit betekent dat het aantal treinen per uur dat NS nu rijdt hetzelfde blijft, maar dat vertrek- en aankomsttijden wel anders kunnen zijn.

OV Regio IJsselmond

De dienstregeling van de OV Regio IJsselmond bussen verandert niet per 13 december 2020. De vertrek- en aankomsttijden van de treinen blijven ongewijzigd, verder is er geen andere aanleiding om de vertrektijden van de buslijnen in Flevoland en NW Overijssel aan te passen.

QBuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem

Qbuzz gaat per 3 januari een nieuwe dienstregeling rijden, waarin noodzakelijke besparingen een belangrijke rol spelen. Vanaf 3 januari is er een lagere frequentie van lijnen, worden er minder extra ritten gereden tijdens de spits en is er een beperking van dubbleingen in het lijnennet. In vrijwel alle gevallen is er voor reizigers een alternatief. 

Het overzicht van wijzigingen voor Qbuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem vind je terug via de onderstaande link. 

QBuzz - Groningen en Drenthe

Op 13 december start de nieuwe dienstregeling van NS, Arriva en Keolis. Hierdoor wijzigen tijdelijk de aansluitingen van de bussen van Qbuzz - Groningen en Drenthe op de trein en andersom. Dit betekent dat tussen 13 december en 3 januari jouw aansluiting op de trein misschien anders is dan je gewend bent.

Vanaf 13 december vervalt Syntus lijn 40 tussen Steenwijk en Meppel. Om die reden rijdt lijn 20 op werkdagen in de spits doorgaand van Assen via Steenwijk naar Meppel en andersom. Meer informatie over deze wijziging vind je terug via de onderstaande link.

Overige wijzigingen voor de dienstregeling bij Qbuzz - Groningen en Drenthe voor 2021 zijn nog niet bekend.

RET - Rotterdam

De wijzigingen van de dienstregeling vinden per 3 januari plaats op tijdstippen en trajecten waar de vraag nu minder is dan vóór corona, zodat reizigers er zo min mogelijk hinder van ondervinden. De wijzigingen op hoofdlijnen:

  • Minder metroritten tijdens de spits. De extra ritten die tijdens de spits reden, rijden niet meer of hebben een ingekorte route.
  • Lagere frequentie bij veel buslijnen en enkele tramlijnen. Bij het merendeel van de buslijnen en enkele tramlijnen is vanwege de lage reizigersaantallen de frequentie verlaagd.
  • Geen weekendmetro en BOB-bussen. I.v.m. het sluiten van horeca en uitgaansgelegenheden vanwege corona, rijden vooralsnog de weekendmetro en de BOB-bussen niet.

Een deel van de maatregelen voor tram en metro is al vervroegd ingevoerd vanwege personele tekorten door hoger dan gebruikelijk ziekteverzuim. 

U-OV - Utrecht

Aanpassingen per 15 november

Door de afname van beschikbaar rijdend personeel komt de dienstregeling onder druk te staan. U-OV vindt betrouwbaar openbaar vervoer belangrijk. Dat iedereen zoveel mogelijk kan rekenen op een bus of tram op het aangegeven tijdstip. U-OV heeft daarom samen met provincie Utrecht besloten om de dienstregeling per 15 november aan te passen en daarvoor in basis de zomerdienstregeling te gebruiken.

Dienstregeling per 3 januari 2021

U-OV gaat per 3 januari een nieuwe dienstregeling rijden, waarin noodzakelijke besparingen een belangrijke rol spelen. Vanaf 3 januari worden er minder ritten gereden in het openbaar vervoer. Ook vervallen enkele buslijnen en worden lijnen soms ingekort.

Waterbus

Vanaf 2021 hanteert Waterbus een gewijzigde dienstregeling. De wijzigingen zijn per 3 januari 2021 op tijdstippen en locaties waar er nu minder vraag is naar personenvervoer over water dan voor Corona. Dit betekent dat:

  • Lijn 181 op 18 december ’20 voor het laatst de route Rotterdam Heijplaat <> Schiedam vaart 
  • Ook zal er in 2021 geen spitsdienst Lijn 201 varen.
  • Lijn 202 vaart in 2021 alleen de directe route van Rotterdam <> Kinderdijk. De vaarperiode loopt van 17 juli tot en met 29 augustus.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90/min. max. €18)