Nieuwsoverzicht

Nieuwe dienstregeling 2022

Wijzigingen in de dienstregeling van alle OV-bedrijven

Laatste update: vrijdag 14 januari 2022 14:36

Jaarlijks wijzigen de dienstregelingen van alle OV-bedrijven. In dit bericht houden wij voor je bij wanneer en wat er in de dienstregeling per OV-bedrijf verandert. Deze dienstregelingen worden verwerkt in onze planner.

Nieuwe dienstregelingen en bijzonderheden

Voor de dienstregeling van 2022 verschilt het per vervoerder wanneer de veranderingen in de dienstregelingen ingaan. Deze nieuwe dienstregelingen zijn terug te vinden in onze OV-reisplanner. Zodra de bijzonderheden per vervoerder bekend zijn vind je die hieronder terug in het overzicht. Klik op de link om naar de website van de vervoerder te gaan.

Veel vervoerders hebben te maken met een teruggelopen aantal reizigers vanwege corona. De dienstregelingen zijn hierop aangepast en in sommige gevallen versoberd. Check je reis vooraf zodat je niet voor verassingen komt te staan.  

Plan je reis  

De veranderingen voor 2022 per OV-bedrijf

 

Bijzonderheden per OV-bedrijf

Arriva

Een aantal belangrijke wijzigingen vind je hieronder: 

 • Nieuw in de dienstregeling voor de treinen in Gelderland en Overrijsel is dat bij de bestemmingsaanduiding ook een lijnnummer wordt vermeld. Aan de aanduiding kun je zien of je in een sneltrein of stoptrein stapt. RS staat voor RegioSprinter (=stoptrein). RE betekent RegioExpres (=sneltrein). 

 • In Groningen vervalt de Qliner 335 van Groningen naar Bolsward.  

 • Arriva Limburg verwacht met het opengaan van de bassischolen en het voortgezet onderwijs een wijziging van het aantal reizigers en zal daarom aanpassingen in de dienstregeling doen voor de scholierenlijnen vanaf 10 januari. Kijk op de site van Arriva voor alle informatie.  

 • Per 23 januari 2022 vervallen op werkdagen in de daluren een 6-tal retourritten tussen Venray en Nijmegen v.v. 

 • In West- en Oost-Brabant rijdt Arriva vanaf 9 januari 2022 een aangepaste busdienstregeling. Door corona is het aantal reizigers teruggelopen. Op enkele buslijnen en/of in bepaalde perioden is de dienstregeling dan ook versoberd. 

 • In leiden rijden er straks vaker bussen naar het Bio Science park (BSP). Bus 35 komt te vervallen, maar de bussen op lijnen 38 en 90 rijden samen een halfuurdienst vanaf de nieuwe halte Willem Einthovenstraat in Bio Science Park (BSP) in Oegstgeest door het BSP naar Leiden Centraal. Op werkdagen rijdt in de spits ook bus 9 extra ritten tussen BSP en Leiden Centraal. Zo vertrekt er dus alles bij elkaar elke 5 minuten een bus van en naar het BSP.  

Alle wijzigingen bij Arriva zijn terug te vinden op hun website.  

Breng

De belangrijkste wijzigingen zijn: 

 • Een nieuwe opzet lijnennet Arnhem - Oosterbeek - Wageningen 
  Op werkdagen rijden er nu zes bussen per uur (in de spits acht) tussen Arnhem en het centrum van Oosterbeek: vier keer per uur lijn 1, twee keer per uur (spits 4 keer per uur) lijn 352. Dat aanbod van openbaar vervoer is daar groter dan de vraag. Om die reden zal lijn 1 niet meer tussen Arnhem en Oosterbeek rijden. Reizigers kunnen gebruik van maken van lijn 352 Arnhem-Oosterbeek-Heelsum-Renkum-Wageningen v.v.  

 • Een nieuwe opzet lijnennet Wijchen 
  Tussen Wijchen en Nijmegen rijdt er vier keer per uur een trein. Daarnaast rijden de buslijnen 13 en 15. Om het totale openbaar vervoer aanbod in lijn te brengen met de vraag rijdt er vanaf 12 december nog één buslijn (15) van Wijchen naar Nijmegen/Lent. Deze rijdt in Wijchen de gehele dag twee keer per uur (ook ’s avonds en op zondag) een geïntegreerde route van de huidige lijnen 13 en 15 

De andere wijzigingen, waaronder gewijzigde routes, uitbreidingen van het aantal ritten en vervallen ritten vind je terug op de website van Breng.  

Connexxion

De belangrijkste wijzigingen vind je hieronder: 

 • Nieuw: OV-op-Maat 
  OV-op-Maat is een OV-dienst waarmee je vanuit een aantal plaatsen, waar (op bepaalde tijden) geen reguliere OV-bus rijdt, gemakkelijk kunt reizen naar en van een overstaphalte of knooppunt waar een vaste buslijn rijdt. Meer informatie vind je op de website van Connexxion.  

 • De nachtlijnen Nachtlijn N47 Uithoorn – Amsterdam Centraal Station en de Nachtlijn N57 Aalsmeer – Amsterdam Centraal Station rijden een uursdienst in plaats van een halfuursdienst  

 • In de Regio IJmond vertrekken dsprintertreinen van de NS voortaan een kwartier later vanuit o.a. Zandvoort, Beverwijk en Heemskerk naar Haarlem/Amsterdam en Uitgeest. Daarnaast verschuiven niet alleen de vertrektijden van de spitsintercity’s Alkmaar – Beverwijk – Haarlem, maar gaan deze treinen ook in de tegenspits rijden (dus ’s morgens rijden er ook Intercity’s richting Alkmaar en ’s avonds ook richting Haarlem). Als gevolg hiervan zijn de vertrektijden van de meeste buslijnen van Connexxion in de regio aangepast om de overstap van de bus op de trein en v.v. op de diverse stations zo goed mogelijk te houden. 

 • In de Zaanstreek is er juist sprake van groeiende reizigersaantallen en worden op een aantal lijnen met een hogere frequentie gereden.  

 • In de regio Hoeksche Waard en Goeree- Overflakkee is de belangrijkste wijziging in de nieuwe dienstregeling dat buslijnen waarvan weinig reizigers gebruik maken, worden gecombineerd, minder vaak rijden of komen te vervallen. Met de nieuwe OV-dienst ‘OV-op-Maat’ kan Connexxion toch een dekkend OV-netwerk garanderen.  

Uitgebreide informatie over alle wijzigingen van Connexxion vind je terug op hun website.  

EBS

De nieuwe dienstregeling kun je bekijken op de website van EBS.   

GVB - Amsterdam

Vanaf 12 december zijn er enkele aanpassingen in routes van met name de nachtbussen. De meeste tram-, bus- en metrolijnen blijven net zo vaak rijden als de afgelopen periode. Bij een aantal lijnen wijzigt de frequentie in sommige uren. De vertrektijden kunnen wel anders zijn.  

Nieuw is Tram 27. Deze tram rijdt tussen het Dijkgraafplein en het Surinameplein en alleen in de ochtend. Tram 17 is op deze route in de ochtend druk en krijgt daarom op maandag t/m vrijdag tussen ca. 7.00 - 9.00 uur versterking van tram 27. 

Alle andere wijzigingen vind je terug op de website van GVB.  

HTM - Den Haag

De belangrijkste wijzigingen in de dienstregeling van HTM zijn: 

 • Het tijdelijk opheffen van 13 haltes. Dit is een van de besparingsmaatregelen die HTM vanaf januari 2022 doorvoertBij de keuze voor het opheffen van de halte is niet alleen gekeken naar het aantal reizigers dat van de halte gebruik maakt, maar ook naar de maatschappelijke functies in de buurt en de beschikbaarheid van OV-halten in de omgeving. De opheffing duurt vooralsnog een jaar. Kijk voor het overzicht van de vervallen haltes op de website van HTM.  

 • Het nachtnet zal voorlopig niet rijden.  

 Kijk voor alle veranderingen op de website van HTM.  

Keolis - Syntus, allGo en Twents

 • Per 12 december verandert ook de dienstregeling van de NS. Vooral op de stations tussen Utrecht en Arnhem wijzigt de dienstregeling. Dat heeft gevolgen voor de aansluitingen van de bus op de trein en andersom. De dienstregeling van diverse bussen wordt aangepast, zodat deze ook in 2022 goed aansluiten op de treinen. 

 • Het nachtnet zal voorlopig niet rijden in verband met het sluiten van de horeca. 

 • Vanaf zondag 16 januari rijden alle lijnen van Syntus Utrecht weer volgens de (kerst)vakantiedienstregeling. Syntus Utrecht heeft hiertoe moeten besluiten omdat er momenteel veel chauffeurs thuis zitten als gevolg van corona of omdat zij verplicht in quarantaine moeten. Om toch een betrouwbare dienstregeling te kunnen leveren is Syntus Utrecht daarom genoodzaakt de vakantiedienstregeling te rijden. De scholierenlijnen blijven de normale dienstregeling rijden.  

Alle wijzigingen vind je op de website van Syntus Utrecht. 

 

 • De bussen blijven even vaak rijden. Om goede aansluitingen te behouden op andere buslijnen en treinen, veranderen de vertrektijden. 

 • Het nachtnet zal voorlopig niet rijden in verband met het sluiten van de horeca.  

 • R-net: Per 12 december is de busbaan tussen Kasteel en ’t Oor afgesloten. Hier wordt in 2022 de Floriade georganiseerd. De busbaan is in heel 2022 niet beschikbaar voor het evenement zelf en de op- en afbouw periode ervoor en erna. De R-net lijnen 322, 323 en 326 rijden daarom een andere route via de Steiger en Steigerdreef. Omdat de route verandert, wordt de reistijd iets langer. Daarom wordt de dienstregeling van de R-net lijnen aangepast. 

 • Alle wijzigingen vind je op de website van allGo 

Alle wijzigingen in Twente vind je terug op de website van Syntus Twents. 

Nederlandse Spoorwegen

Als gevolg van de coronamaatregelen maken minder mensen gebruik van de trein in de avonduren en in de spits. Daarom zullen vanaf 20 december tijdelijk op zes trajecten minder nacht- en spitstreinen gaan rijden. Het reguliere nachtnet, inclusief de verbinding naar Schiphol, blijft hetzelfde. Het gaat om de volgende zes trajecten:

 • Den Helder - Alkmaar
 • Amsterdam - Enkhuizen
 • Assen - Groningen
 • Veenendaal Centrum - Driebergen Zeist
 • Rotterdam - Gouda Goverwelle
 • Utrecht - Houten Castellum

Ook start binnenkort de gebruikelijke avonddienstregeling twee uur eerder. Zo gaan op elf trajecten na 18.30 uur minder treinen rijden. Voor deze elf trajecten geldt waar zes treinen per uur rijden, zullen dat er na 18.30 uur vier zijn en waar er vier treinen per uur rijden, zullen dat er twee zijn. Kijk in de 9292 planner of dit op jouw reis van toepassing is.

De komende periode worden de reizigersaantallen goed in de gaten gehouden en de inzet van treinen hierop afgestemd.

OV Regio IJsselmond

De stadsdienst van Kampen krijgt een nieuwe opzet met twee buslijnen, lijn 11 en lijn 510. Kijk voor meer informatie over de nieuwe lijnen op de website van OV-regio IJsselmond.  

De andere wijzigingen, waaronder gewijzigde routes, uitbreidingen van het aantal ritten en vervallen ritten vind je terug op de website van OV-regio IJsselmond.  

QBuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem

 • In de Molenlanden zijn er vaak weinig reizigers en schrappen we daarom enkele vaste lijnen in de dal. Hiervoor in de plaats komtbestelBuzzbestelBuzz rijdt wanneer er geen reguliere buslijn rijdt. Door de komst van bestelBuzz komen er  meer reismogelijkheden voor inwoners van Molenlanden. In plaats van 1 keer per uur of per 2 uur, is er door bestelBuzz ieder half uur een reismogelijkheid. 

 • De MerwedeLingelijn krijgt andere tijden door de wijzigingen in de dienstregeling van NS. De NS treinen krijgen  een andere 10 minuten dienstregeling op het traject Amsterdam-Rotterdam-Dordrecht. Om een goede aansluiting te houden op Dordrecht en Geldermalsen rijdt de Merwedelingelijn 6 minuten later dan voorheen. De bussen sluiten nog steeds goed aan op de treintijden. 

Alle overige wijzigingen vind je terug op de website van Qbuzz 

QBuzz - Groningen en Drenthe

Alle wijzigingen in de nieuwe dienstregeling vind je op de website van Qbuzz 

RET - Rotterdam

De belangrijkste wijzigingen zijn: 

 • STOPenGO verdwijnt in Lansingerland, Maassluis en Vlaardingen. Hier wordt geen alternatief voor aangeboden. 

 • Tramlijn 4 wordt ingekort tot Heemraadsplein wegens langdurige werkzaamheden tot en met 23 december 2022.  

Alle overige wijzigingen vind je op de website van RET.  

U-OV - Utrecht

De belangrijkste wijzigingen bij U-OV vind je hieronder: 

 • In Bilthoven wordt lijn 78  vervangen door U-flex. Een flexibele OV-service waarbij de bus niet volgens een vaste dienstregeling rijdt, maar op bestelling. U-flex biedt meer reismogelijkheden dan lijn 78: hij is vaker beschikbaar, ook zondags en ’s avonds, en er komen extra haltes in Bilthoven-Noord bij.Kijk voor meer informatie op de website van U-OV.  

 • Inwoners van de wijk Vreeswijk krijgen een directe verbinding met Nieuwegein Stadscentrum. Hier gaat wijkbus lijn 565 rijden. Deze bus wordt gereden door vrijwilligers uit de gemeente Nieuwegein. Lijn 565 rijdt op maandag t/m zaterdag overdag elk half uur. 

 • Buurtbus 703 tussen Ameide, Leerdam en Lexmond houdt op met rijden vanwege een gebrek aan reizigers. Reizigers hebben een alternatief metU-flex Vijfheerenlanden. 

Kijk voor alle andere wijzigingen op de website van U-OV.  

Waterbus

Sinds 1 januari jl. is Blue Amigo de nieuwe exploitant van het personen vervoer over water. Wij varen met de lijnen 20,21,22 en 23 tussen de Drechtsteden richting Rotterdam. Wij varen op dit moment een winterdienstregeling. Je kunt reizen met een OV-chipkaart of een ticket online aanschaffen. Reis je met een OV-chipkaart dan dien je voldoende saldo op je kaart te hebben. Op dit moment kun je nog niet je kaart aan boord opladen. Wanneer je reist met een OV-chipkaart dan check je vooraf op het steiger in en reis je dan met de waterbus, 

Kijk voor meer informatie op de website van Blue Amigo.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90/min. max. €18)