Nieuws

Nieuwe dienstregeling 2021

Wijzigingen in de dienstregeling van alle OV-bedrijven

Laatste update: maandag 23 november 2020 15:30

Jaarlijks wijzigen de dienstregelingen van alle OV-bedrijven op hetzelfde moment. Voor de nieuwe dienstregeling van 2021 gaat dat anders. In dit bericht houden wij voor je bij wanneer en wat er in de dienstregling per OV-bedrijf veranderd. Deze dienstregeling worden verwerkt in onze planner.

Nieuwe dienstregelingen en bijzonderheden

Voor de dienstregling van 2021 verschilt het per vervoerder wanneer de veranderen in de dienstregelingen ingaan. Deze nieuwe dienstregelingen zijn binnenkort terug te vinden in onze OV-reisplanner. 

Plan je reis  

Gevolgen dienstregling coronamaatregelen

De coronamaatregelen hebben op dit moment al gevolgen voor het OV. Welke gevolgen dat zijn lees je in ons bericht.

De veranderingen voor 2021 per OV-bedrijf

Bijzonderheden per OV-bedrijf

Arriva

Brabant

Door de corona-uitbraak en de maatregelen van de overheid zijn er minder reizigers in het openbaar vervoer en ook reispatronen zijn de afgelopen periode duidelijk gewijzigd.  In Noord-Brabant gaan 3 januari 2021 een aantal wijzigingen in de dienstregeling in. Dit is het gevolg van het feit dat Arriva minder reizigers in hun bussen ziet.

De buurtbussen gaan ook weer rijden. Op dit moment is echter nog niet duidelijk of dat op 3 januari 2021 zal zijn of kort daarna.

Het overzicht van alle wijzigingen lees je terug op de site van Arriva via onderstaande link. 

Voor de overige gebieden van Arriva zijn er nog geen wijzigingen voor de dienstregeling van 2021 bekend.

Connexxion

Begin 2021 zal de dienstregeling worden aangepast in de verschillende vervoersgebieden van Connexxion. Dit doen ze om de buslijnen weer goed te laten aansluiten op de treinen of ander openbaar vervoer, maar ook op de wensen van de reizigers. Zo willen ze voorkomen dat er lege bussen door de straten rijden of dat je niet kunt zitten omdat de bus te vol is. 

De meeste wijzigingen gaan in per 3 januari maar in een enkel geval ook per 21 februari. Het overzicht van alle wijzigingen per regio vind je op de site van Connexxion via onderstaande link.

EBS

EBS - Waterland

Door Corona is het aantal reizigers in het openbaar vervoer sterk gedaald. Ook in 2021 zal het aantal reizigers ver achterblijven bij de situatie vóór Corona. Vervoerbedrijven passen daarom hun dienstregeling aan. Ook EBS start in Waterland op 3 januari met een afgeslankte dienstregeling.

De aanpassingen zijn noodzakelijk, omdat minder reizigers zorgen voor minder inkomsten voor vervoerders. Ze zijn ook mogelijk, omdat er nu veel minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer. In de praktijk betekent dit vooral dat er minder vaak een bus rijdt op lijnen met (nu nog) hoge frequenties. Een paar lijnen vervallen, zoals toeristenlijn 817, buslijn 371 (Purmerend – Amsterdam IBM) en lijn 379 (Hoorn – Edam-Amsterdam Zuidoost). Ook de nachtlijnen gaan minder vaak rijden.

GVB - Amsterdam

Lijn 25 per 13 december 2020

Vanaf 13 december is er met lijn 25 weer een rechtstreekse verbinding tussen Westwijk en Station Zuid. De vernieuwing van de Amstelveenlijn, de voormalige metro 51 route, is bijna voltooid.

Bus 55 en 551 stoppen met rijden als de lijn 25 van start gaat. Tram 6 is inmiddels al gestopt. Deze spitsondersteuning voor tram 5 tussen Station Zuid en Amstelveen Stadshart, is eerder gestopt dan gepland. Het lage aantal reizigers liet dit toe en nu lijn 6 niet meer rijdt is er meer ruimte voor de opleidings- en testritten voor de voorbereidingen op de start van lijn 25.

Overige wijzigingen voor de dienstregeling bij GVB voor 2021 zijn nog niet bekend.

HTM - Den Haag

Nog geen wijzigingen voor de dienstregeling van 2021 bekend.

Keolis - Syntus

Syntus Gelderland en Overijssel wordt RRReis

Vanaf 13 december 2020 start RRReis in Midden-Overijssel en op de Veluwe, waar nu nog de bussen van Syntus Overijssel en Syntus Gelderland rijden. Deze twee regio’s vormen samen het nieuwe grote reisgebied IJssel-Vecht. Dat betekent dat er voor de reiziger meer reismogelijkheden en nieuwe routes zijn. Vanaf 2023 breidt RRReis stapsgewijs verder uit in Flevoland, Gelderland en Overijssel.

Zodra er meer bekend is over de dienstregeling zullen we je hierover informeren. 

Syntus Utrecht

Vanaf 3 januari 2021 wijzigt de dienstregeling voor het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. U-OV en Syntus Utrecht gaan dan tijdelijk minder ritten rijden. Ook vervallen enkele buslijnen en worden lijnen soms ingekort. De afname van het aantal reizigers in het Utrechts openbaar vervoer sinds de uitbraak van het coronavirus betekent dat de exploitatie onder druk staat. Dit levert een forse terugval aan inkomsten op en dat maakt deze tijdelijke maatregelen noodzakelijk. 

Het overzicht van wijzigingen voor Syntus Utrecht vind je terug via de onderstaande link. 

Nederlandse Spoorwegen

Zondag 13 december start NS de dienstregeling 2021. Voor veel reizigers (99%) is het een herkenbare dienstregeling: veel verbindingen blijven zoals in 2020. Reizigers krijgen op een paar trajecten te maken met een kortere reistijd en een kortere overstap. Ook kunnen er kleine aanpassingen zijn in de vertrek- en aankomsttijden. Check dus goed de reisplanner voor de actuele tijden.

Vanwege Corona rijden nu 90% van de treinen. Dit blijft ook zo bij de start van de nieuwe dienstregeling, met dezelfde aanpassingen die er nu al zijn. Dat is voldoende voor de lage reizigersaantallen die wij nu hebben. Dit betekent dat het aantal treinen per uur dat NS nu rijdt hetzelfde blijft, maar dat vertrek- en aankomsttijden wel anders kunnen zijn.

QBuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem

Nog geen wijzigingen voor de dienstregeling van 2021 bekend.

QBuzz - Groningen en Drenthe

Nog geen wijzigingen voor de dienstregeling van 2021 bekend.

Rederij Doeksen

Nog geen wijzigingen voor de dienstregeling van 2021 bekend.

RET - Rotterdam

Nog geen wijzigingen voor de dienstregeling van 2021 bekend.

U-OV - Utrecht

Aanpassingen per 15 november

Door de afname van beschikbaar rijdend personeel komt de dienstregeling onder druk te staan. U-OV vindt betrouwbaar openbaar vervoer belangrijk. Dat iedereen zoveel mogelijk kan rekenen op een bus of tram op het aangegeven tijdstip. U-OV heeft daarom samen met provincie Utrecht besloten om de dienstregeling per 15 november aan te passen en daarvoor in basis de zomerdienstregeling te gebruiken.

Dienstregeling per 3 januari 2021

U-OV gaat per 3 januari een nieuwe dienstregeling rijden, waarin noodzakelijke besparingen een belangrijke rol spelen. Vanaf 3 januari worden er minder ritten gereden in het openbaar vervoer. Ook vervallen enkele buslijnen en worden lijnen soms ingekort.

Waterbus

Nog geen wijzigingen voor de dienstregeling van 2021 bekend.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90/min. max. €18)