Nieuwsoverzicht

Laatste nieuws uitval en stakingen openbaar vervoer

Rituitval door staking streekvervoer op 6, 7, 8, 9 en 10 februari 2023

Laatste update: zaterdag 4 februari 2023 11:15

Er wordt maandag 6 februari 2023 tot en met vrijdag 10 februari 2023 gestaakt door personeel van streekvervoerders Arriva, Transdev (incl. Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl U-OV), EBS, Keolis (incl Syntus Utrecht), RET Bus, Hermes en Connexxion.

Houd voor de meest actuele situatie de berichten in de 9292 reisplanner op 9292.nl en de 9292 app in de gaten. De 9292 reisplanner wordt tijdens een staking continu bijgewerkt met de meeste actuele informatie die 9292 ontvangt van de OV-bedrijven.

Tip: download de 9292 app via 9292.nl/app als je die nog niet op je telefoon hebt. Zo heb je onderweg ook de meest actuele informatie. Andere handige tips voor tijdens de staking lees je hier.

Laatste nieuws rondom uitval van ritten in het openbaar vervoer

Staking streekvervoer maandag 6 februari t/m vrijdag 10 februari 2023

 • Er wordt maandag 6 februari 2023 tot en met vrijdag 10 februari 2023 gestaakt door personeel van streekvervoerders Arriva, Transdev (incl. Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl U-OV), EBS, Keolis (incl Syntus Utrecht), RET Bus, Hermes en Connexxion.
 • Het personeel van NS, GVB, HTM en RET metro/tram heeft een andere CAO en staakt niet. Bij vorige stakingen staakte ook niet al het personeel. Er zal dus wel wat openbaar vervoer rijden tijdens de staking is de verwachting maar het zal een heel grillig beeld zijn. Ook zal de rituitval van de stakende chauffeurs & machinisten pas op het allerlaatste moment bekend zijn.
 • Ga je deze periode naar een evenement met streekvervoer? Hou rekening met uitval. Keolis meldt dat er mogelijk geen bussen en geen treinen rondom de bekerwedstrijd van FC Twente tegen Ajax rijden naar halte Kennispark Enschede. Dit geldt eveneens voor de pendelbussen die naar de Grolsch Veste rijden. 


Waar mogelijk zal de 9292 planner een alternatief reisadvies tonen maar als de informatie niet of laat binnenkomt zal dit advies mogelijk ook niet 100% kloppen.

Advies staking februari 2023

Tips voor tijdens de staking 

Voor OV reizigers is de staking natuurlijk super vervelend. 9292 geeft je graag wat tips voor als je tijdens een staking op pad moet gaan. Hopelijk heb je er iets aan en kun je toch nog op tijd op je bestemming komen.  

Tips voor reizen tijdens de staking

Via social media houden we je ook graag op de hoogte. Volg jij Team 9292 al op TwitterFacebook of Instagram?

Berichten vanuit OV bedrijven

 • U-OV (Utrecht): "De landelijke staking betekent voor reizigers in de provincie Utrecht dat er minder stadsbussen en streekbussen rijden. We weten pas kort van te voren hoe veel en welke ritten dat zijn. We doen ons uiterste best om de reisinformatie actueel te houden, maar de U-OV reisplanner zal deze dagen helaas minder betrouwbaar zijn. LET OP: maandag 6 februari zal de tram niet rijden door de staking. Mijd lijn 28 tussen Utrecht CS en Science Park tijdens de spits omwille van de veiligheid van reizigers en personeel. Voor de overige dagen geldt dat we per dag bekijken of de tram kan rijden of niet. Waar mogelijk communiceren we de dag van te voren wat de situatie voor het tramverkeer de volgende dag is. U-OV geeft een negatief reisadvies af en adviseert reizigers om alternatief vervoer te zoeken of de reis uit te stellen".
 • RET (bus): "De vakbonden hebben hun leden opgeroepen om te staken van maandag 6 februari tot en met vrijdag 10 februari. Een deel van de RET bussen rijdt op deze dagen niet of niet op tijd. Het is voor de RET nog niet duidelijk welke ritten er niet rijden. De metro's en trams rijden wel allemaal."
 • Arriva: "De vakbonden kondigen een landelijke staking aan voor 6 tot en met 10 februari 2023. Houd rekening met verstoringen en uitval als je reist met de bus en trein. We raden je aan met alternatief vervoer te reizen. Op de dag zelf wordt pas duidelijk wat de gevolgen zijn voor reizigers en de dienstregeling. Dit komt omdat de leden van de vakbonden zich pas staakbereid melden voor hun dienst start en wij dan pas onze dienstregeling kunnen invullen." Arriva maakt ook melding van openbaar vervoer dat sowieso blijft rijden tijdens de staking: 
  • De buurtbussen in Achterhoek Rivierenland (Gelderland) rijden;
  • De buurtbussen, Opstappers en lijntaxi’s in Friesland rijden;
  • De buurtbussen van Arriva in Zuid-Holland rijden;
  • De buurtbussen in Noord-Brabant rijden;
  • De buurtbussen in Limburg rijden;
  • De bussen op de eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog rijden.
  • Voor de overige gebieden/regio’s waar Arriva vervoerder is, is het aantal bussen en/of treinen dat rijdt afhankelijk van het aantal werkwilligen.
 • EBS-OV:"We proberen je op de stakingsdagen zo goed mogelijk te informeren over welke ritten wel of niet rijden. Wil je weten of jouw bus rijdt? Actuele reisinformatie vind je op de digitale borden bij de haltes en in de reisplanners (zoals 9292). De Buurtbussen en de Hoppers rijden normaal."
 • Qbuzz: "De landelijke staking betekent voor reizigers in de provincie Zuid-Holland dat er minder stads- en streekbussen rijden en mogelijk minder treinen op de MerwedeLingelijn. We weten pas kort van te voren hoe veel en welke ritten dat zijn. We doen ons uiterste best om de reisinformatie actueel te houden, maar de Qbuzz reisplanner zal deze dagen helaas minder betrouwbaar zijn."

 

 

Ervaringen + verwachtingen naar aanleiding van eerdere stakingen

Er is de afgelopen maanden al eerder gestaakt. Het beeld was toen dat 50-70 procent van het streekvervoer bleef rijden. Echter, nu staken ook leden van vakbond CNV mee. Het kan dus zijn dat er nu nog meer uitval isHet is alleen onduidelijk welke chauffeurs, conducteurs en machinisten gaan staken. Chauffeurs die niet staken mogen wel rijden.

De buurtbussen, SyntusFlex, buurtRRReis, reserveerRRReis, haltetaxiRRReis en TwentsFlex (Twents) en andere vervoer op aanvraag bleef toen rijden. Het vervoer op de Waddeneilanden bleef toen ook rijden. 


Er zijn ook treinlijnen die onder de CAO Streekvervoer vallen die kunnen uitvallen:

 • de MerwedeLingelijn (Dordrecht - Geldermalsen) en de Valleilijn (Amersfoort - Ede-Wagenining).
 • Keolis meldde bij eerdere stakingen dat er op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal geen treinverkeer was. Ook reden er minder treinen op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Op de andere trajecten van Keolis Blauwnet reed het merendeel (verwachting zo'n 75%) van de treinen volgens dienstregeling. De ritten die vervallen werden verwerkt in de reisplanners.
 • Bij Arriva vielen bij de vorige stakingen alle streektreinen uit. Arriva is naast het Noorden ook actief in Limburg, in de regio Achterhoek/Rivierenland en de Vechtdallijnen (Zwolle - Emmen en Almelo - Mariënberg). Alle treinen op deze trajecten vielen bij vorige stakingen uit. De nachttrein Groningen-Schiphol reed eerdere stakingen wel, net als de treinen van NS. De bus tussen Groningen - Leer zal waarschijnlijk ook blijven rijden.
 • In de media lezen we dat in de provincie Groningen de trein-machinisten die aangesloten zijn bij vakbond VVMC maar 1 dag staken. Welke dag dat is, is helaas nog niet bekend gemaakt door de vakbonden. De verwachting is ook dat die dag dan alle Arriva treinen die dag in Groningen niet rijden. In andere provincies ligt het regionale treinverkeer waarschijnlijk wel alle 5 dagen eruit.
 • In Utrecht reed vorige stakingen geen tram (lijn 20, 21, 22) op het traject Nieuwegein/IJsselstein - Utrecht CS - Science Park, meldde U-OV.
 • Voorgaande keren vielen er in de nacht van vrijdag op zaterdag ook nachtbussen uit.


De staking is zaterdagochtend 11 februari 2023 begin van de dienst (5 uur in de ochtend) weer voorbij. Zaterdag zal naar verwachting het openbaar vervoer weer volgens dienstregeling rijden.

  

Minder vervoer door personeelstekort 

Verschillende OV-bedrijven hebben personeelstekort en hebben aangekondigd dat er minder vervoer kan rijden op een aantal trajecten. Plan je reis in de 9292 reisplanner, deze wordt een dag van tevoren bijgewerkt. De OV-bedrijven doen hun best om de uitval tot een minimum te beperken. De ritten die uitvallen worden in de 9292 reisplanner als 'vervallen' getoond.

9292: actuele dienstregeling van alle OV vervoerders in Nederland

De 9292 planner toont de actuele dienstregeling van alle OV vervoerders in Nederland voor trein, bus, tram. metro en veer. De uitgevallen ritten worden kort voor een staking zoveel mogelijk uit de planners gehaald door de vervoerder. De 9292 planner toont bij uitval van vervoer (waar mogelijk) automatisch een alternatief advies met andere vervoerders. Ook kun je verschillende mogelijkheden van voor- en natransport instellen (zoals fiets en deelvoertuigen). 

 

Actuele meldingen van OV-bedrijven op 9292.nl en 9292 app

Actuele meldingen van verstoringen en wijzigingen worden door de OV-bedrijven ingevoerd. Deze zijn terug te vinden in je reisadvies. Een overzicht van deze meldingen vind je op deze plek. In de zoekbalk zoek je op 'plaats', 'lijn' of 'OV-bedrijf' om de melding te vinden die voor jouw reis van toepassing kan zijn. Dit kan ook in de 9292 app. Je vindt de actuele meldingen via de menuknop bij "Wijzigingen". 

Alternatieve reis zoeken - gebruik de 'opties' in de 9292 planner

Zijn er verstoringen die gevolgen hebben voor jouw reis, kijk dan van tevoren of er een alternatief reisadvies is. Zo kun je in de 9292 app bij 'opties' de mogelijkheid voor de bus/trein/metro/tram aan of uit te schakelen. Wellicht kun je via een alternatieve route toch op je bestemming komen. 

Ook kun je bij 'start' en 'einde' van je reis kiezen om een deze delen van je reis te maken met de fiets, de scooter of ander vervoer.

Daar waar dit van toepassing is zullen we je laten zien of er een mogelijkheid is om een fiets of scooter te huren. 

 

Downloaden laatste versie 9292 app

Laatste update van de 9292 downloaden kan in de appstores. Je kunt ook 9292.nl/app openen op je mobiel, je komt dan direct bij de juiste app uit. Zorg dat je altijd de laatste versie op je telefoon hebt staan zodat je gebruik kunt maken van de beste ervaring.
Logo PlayStore Logo AppStore Logo Appgalary

 

Ander nieuws van 9292

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€1,00 p/m max. €20)