Nieuwsoverzicht

Winnaars van 9292 AI Lab (2023) bekend

Team RUG-UT wint de eerste versie van het 9292 AI Lab

Laatste update: vrijdag 22 december 2023 11:30

Begin 2023 lanceerde 9292 het 9292 AI Lab. Studenten en andere geïnteresseerden konden zich melden met een goed idee op het gebied van generatieve atificiële intelligentie (GenAI). De finale vond maandag 18 december 2023 plaats.

Het verloop van de selectie

De jury van deze 9292 AI Lab bestond uit: Joost Mortier (Algemeen directeur 9292), Peter van Brakel (business consultant 9292), Wilco Verdoold (docent / onderzoeker Generatieve AI  Hogeschool van Amsterdam), Matthijs van den Broek (hoofdredacteur Marketingfacts) en Paul Rooijmans (mobiliteit expert en oprichter van Lynxx). De jury selecteerde uit alle inzendingen een aantal deelnemers. Zij lichtten op 4 oktober 2023 hun idee toe met een online pitch. Het leverde een dag op met goede gesprekken over de inzet van GenAI bij 9292.

Op basis van deze pitches selecteerde de jury de teams voor de finale. Zij kregen vanaf 22 oktober 2023 toegang tot de benodigde 9292 API’s datasets, een AWS testomgeving en een ontwikkelbudget. De teams hebben vervolgens 8 weken gebouwd aan hun prototype. Afgelopen maandag 18 december 2023 was de finale op kantoor bij 9292.

Van de finalisten had team RUG-UT volgens de jury het beste hun idee verwerkt in een echt werkend prototype. Het winnende team bestaat uit Chenyi Lin, Xueying Liu, Yanpei Ouyang, Yilan Wei, Phuoc Ho en Brandi Hongell. Ze werden ondersteund met voice technologie kennis door Dr. Aki Kunikoshi, Prof. Dr. Matt Coler en Prof. Dr. Khiet Truong.

overzicht van alle leden van team RUG-UT

De winnaars: 9292 Hoi

Hun prototype kreeg de naam 9292 Hoi: “9292 Hoi: de spraakgestuurde reisgenoot van de volgende generatie. Een spraakgestuurde reisgids die niet alleen navigeert, maar gebruikers ook waarschuwt voor vertragingen en verstoringen. 9292 Hoi zorgt voor een revolutie in reizen met algoritmen die de snelste, mooiste of minst drukke routes bieden. De reis wordt hierbij afgestemd op individuele voorkeuren. Inchecken en ov-interacties worden moeiteloos. En vragen over onderwerpen zoals dienstregelingen, het weer en omleidingen zijn ook mogelijk via spraak.”

Het commentaar van de jury:

    “Deze inzending was spot-on. Het levert echt een toegevoegde waarde aan de bestaande diensten van 9292. Daarbij maken ze gebruik van de hot topic ‘voice'. Ze bouwden een werkende demo met heel veel detail. De demo is zelfs uitgewerkt met ‘echte’ reisadviezen. In de adviezen werd ook gebruik gemaakt van informatie zoals CO2 impact van de reis.”
    “Het team was in staat om on the fly een businessmodel te verzinnen. Ook werd gamification gebruikt in het idee: door middel van het verzamelen van munten kan de gebruiker een andere stem ‘kopen’. Dat was conceptueel een sterk voorbeeld.”
    “Het concept en de uitgewerkte demo’s zijn veebeovend en de moeite waard om verder te verkennen voor 9292. De conceptuele en daadwerkelijk gebruikte AI van dit team geeft de doorslag om ze de winnaar te laten zijn. Wel hebben we de vraag hoe het team als geheel een aantal vraagstukken kan en wil uitwerken in de toekomst. Maar voor een verkenning van de mogelijkheden met daadwerkelijke implementaties is dit een erg mooie inzending.”
    “Creatieve opzet. Door gebruik te maken van de API’s kunnen ze een parallel app creëren waarin Text To Speech en in de toekomst Speech To Text wordt ondersteund; Gamificatie is zeer leuk bedacht, dit kan naderhand ook constructief worden ingezet om feedback van reizigers te kunnen ontvangen, zoals werkelijk gereisde route.”

Team RUG-UT: van harte met het winnen van de 1e editie van 9292 AI Lab!