Nieuwsoverzicht

Reizen op 4 en 5 mei 2023

Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid

Laatste update: dinsdag 2 mei 2023 14:00

Op vrijdag 5 mei zijn er verschillende Bevrijdingsfestivals in het land. Reis met het openbaar vervoer naar jouw bestemming. Plan en koop je e-ticket van tevoren in onze 9292 app. Tijdelijk ontvang je 15% korting op NS e-tickets voor jouw treinreis via de 9292 app. Handig: met een e-ticket van 9292 vermijd je drukte bij de uitcheckpalen want je hoeft met een e-ticket niet uit te checken! Lees hieronder meer over bijzonderheden rondom Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Plan je reis in de 9292 app en koop direct het e-ticket voor je hele reis. Nog geen 9292 app? Klik op de QR code of scan deze met je smartphone om de app te downloaden:

Scan deze QR code met je telefoon

 

Donderdag 4 mei 2023

Reis je op donderdag 4 mei met het OV dan sta je om 20.00 uur 2 minuten stil vanwege dodenherdenking. De bestuurder van je bus, trein, tram, metro of veerdienst zet zijn of haar voertuig stil daar waar de veiligheid het toestaat. Ben je op het station dan wordt ook daar gevraagd om 2 minuten stil te zijn.

 

Vrijdag 5 mei 2023

Bevrijdingsfestivals zijn al meer dan 30 jaar een begrip in Nederland. Ieder jaar worden er op 5 mei maar liefst 14 Bevrijdingsfestivals georganiseerd: in iedere provincie en in de hoofdstad Amsterdam en hofstad Den Haag.

De 5 mei-viering start dit jaar in Overijssel, waar in aanwezigheid van Ambassadeur van de Vrijheid, zangeres Froukje het Vrijheidsvuur zal worden ontstoken op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. De Nationale Viering van de Bevrijding wordt traditioneel afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel.

Tabitha, Froukje en MEAU vliegen op 5 mei 2023 als Ambassadeurs van de Vrijheid door Nederland om op te treden op de Bevrijdingsfestivals en samen met de bezoekers stil te staan bij het belang van vrijheid.

> bevrijdingsfestivals.nl

15% korting op e-tickets NS in 9292 app op 5 mei
In de periode zaterdag 22 april 2023 t/m zondag 7 mei 2023 ontvang je 15% korting in de 9292 app op je NS e-ticket als je reist in daluren of weekenden. Let op: 5 mei is geen officiele feestdag en de korting geldt op 5 mei alleen als je met de NS trein reist voor 6.30 uur, tussen 9.00 en 16.00 uur en na 18.30 uur.  Klik hier voor meer informatie

 


Bijzonderheden OV vrijdag 5 mei Bevrijdingsdag

Op vrijdag 5 mei zijn er Bevrijdingsfestivals door het hele land. Reis met het openbaar vervoer, plan je reis en koop je kaartje van tevoren in onze 9292 app. Op een aantal trajecten wordt de dienstregeling aangepast. De aangepaste dienstregeling wordt in onze planner verwerkt. Plan je reis van tevoren en denk hierbij ook aan de terugreis zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder vind je een aantal bijzonderheden.

Arnhem Nijmegen -  Bevrijdingsfestival Wageningen
Op vrijdag 5 mei rijden de Breng bussen in de regio Arnhem Nijmegen als op werkdagen tijdens schoolvakanties. Er rijden extra bussen naar Wageningen voor bezoekers aan het defilé en het Bevrijdingsfestival.

Vanwege het defilé rijden de buslijnen 51 en 352 tussen 08.00-14.00 uur een afwijkende route in Wageningen. Beide lijnen stoppen dan niet bij de halte Arboretumlaan. Na afloop van het Bevrijdingsfestival vertrekt om 0.45 uur de laatste bus van zowel lijn 51 als lijn 352 naar Arnhem vanaf het busstation Wageningen.

Utrecht - extra pendelbussen Bevrijdingsfestival Wageningen
Naar het Bevrijdingsfestival in Wageningen met de bus? Syntus Utrecht zet naast de reguliere busdiensten, extra pendelbussen in, van en naar het festival in Wageningen. Syntus Utrecht pendelt tussen Leersum - Wageningen (lijn 50) en Station Veenendaal De Klomp - Wageningen (lijn 80). Alle haltes van lijn 50 en 80 worden aangedaan. De laatste ritten vertrekken om 00:45 uur vanaf busstation Wageningen.

Groningen Drenthe - Extra bussen bevrijdingsdag
Er rijden extra bussen naar de Bevrijdingsfestivals in Assen en Groningen. Qbuzz rijdt op Bevrijdingsdag de kleine vakantiedienstregeling. Daarnaast rijden Q-link 15 Hoofdstation - Zernike en lijn 109 Assen - Zernike niet.

De extra bussen rijden extra tot 01:00 uur ’s nachts, nadat de festivals zijn afgelopen. Let op! De vertrektijden van de extra bussen komen niet in de online dienstregeling of in de reisplanner. 

Plan je reis en koop je ticket van tevoren in de 9292 app

  • Plan je reis in de 9292 app. De 14 Bevrijdingsfestivals zitten in de 9292 app als speciale locatie als je plant naar "Bevrijdingsfestival"
  • Vergelijk en selecteer jouw beste reisoptie en koop meteen je e-ticket via de button 'E-tickets kopen' onderaan het reisadvies.
  • Kies voor hoeveel personen en voor welk gedeelte van je traject je een ticket nodig hebt.
  • Vul jouw gegevens en van je eventuele medereizigers in en je kunt door naar de betaling.
  • De tickets zijn hierna terug te vinden in je app bij 'Mijn e-ticket'.
Foto credits: Nationaal Comité 4 en 5 mei, Jasper Juinen, Ilvy Njiokiktjien en Tom Doms.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 p/m max. €18)