Extra

Bus, tram, metro & boot

Reizen met een beperking in de bus, tram of metro

Het reizen met een beperking kan nogal wat vragen oproepen. We hebben daarom een overzicht gemaakt met praktische informatie over het reizen met een beperking. Wil je reizen met de bus, tram en/of metro? We vertellen je op deze pagina hoe je dat het beste kunt doen.

Toegankelijkheid van de bus, tram en metro

Reis je met het regionaal openbaar vervoer en wil je graag weten hoe je reist met de bus, tram of metro? We leggen het je hier uit.

Bus

Reizen met een rolstoel

In de bus mag je met je rolstoel reizen. De rolstoel moet bij sommige busmaatschappijen wel voldoen aan maximale afmeting. Per maatschappij verschillen de maximale afmetingen.  De meeste haltes zijn toegankelijk voor rolstoelen. Veel bussen hebben een verlaagde instap of een loopplank zodat je makkelijk in kunt stappen. Je kunt de chauffeur natuurlijk ook altijd om hulp vragen.

Reizen met een scootmobiel

Je mag met een scootmobiel niet reizen met de bus.

Reizen met een kinderwagen 

In de bus is speciaal plek voor rolstoelen en/of kinderwagens. Dit is vaak halverwege de bus. Het handigst is het om hier in te stappen zodat u na het instappen niet meer in de bus hoeft te draaien.

Reizen als je slecht ter been bent

In de bus zijn speciale plekken voor reizigers die slecht ter been zijn. Deze plekken zijn meestal direct achter de chauffeur te vinden. Als hier andere reizigers van gebruik maken, kun je hen vragen om op te staan.

Tram

Toegankelijkheid van de tram

Niet alle trams zijn in Nederland even toegankelijk. Er is een hoop verschil per maatschappij. Je kunt daarom het beste kijken op de website van de trammaatschappij.

Metro

Toegankelijkheid van de metro

In Nederland rijden metro's van GVB en RET. Op hun pagina's kun je zien welke haltes en metro's toegankelijk zijn.

Boot

Toegankelijkheid van de boot

De veren van Aqualiner en Waterbus zijn toegankelijk voor maximaal 4 rolstoelen. Op elk voertuig is een steward aanwezig die eventueel kan helpen bij het opstappen.

 

Beeld: 9292 en GVB Verbindt