Nieuws

Werkzaamheden Leiden 8-16 februari

Grote drukte en volle treinen verwacht

Laatste update: zaterdag 8 februari 2020 10:04

Van zaterdag 8 t/m zondag 16 februari voert ProRail werkzaamheden uit aan de noord- en oostkant van station Leiden Centraal. Daardoor is er geen of beperkt treinverkeer van, naar en via Leiden Centraal en verwacht NS zeer drukke treinen.

We raden je aan om op werkdagen indien mogelijk de ochtend- en avondspits te mijden als je reist van, naar of via Leiden Centraal en dit geldt ook op de trajecten Haarlem-Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal-Rotterdam Centraal. Houd rekening met een extra reis van een kwartier tot een uur. 

Gevolgen voor je reis

Op werkdagen worden tijdens de ochtend- en avondspits volle treinen verwacht op de trajecten van, naar en via Leiden Centraal, alsmede op de aangrenzende trajecten Haarlem-Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal-Rotterdam Centraal. De wijzigingen zijn in onze planner verwerkt. 

Omreisadvies

 • Op het traject Den Haag Centraal-Amsterdam Centraal raadt NS je aan om te reizen via Utrecht Centraal.
 • Op het traject Rotterdam Centraal-Schiphol-Amsterdam Centraal raadt NS je aan te reizen met de Intercity direct.
 • Tussen Leiden Centraal-Amsterdam Centraal reis je het beste via Haarlem.
 • Voor je reis Leiden Centraal – Den Haag Centraal v.v. kun je gebruikmaken van de omgeleide IC’s Almere Centrum/Schiphol Airport-Den Haag Centraal en via Gouda of Amsterdam Bijlmer ArenA reizen. Deze IC’s stoppen daar extra.

Reis je in de genoemde periode op dit traject?

Mijd de ochtend- en avondspits!

Vanwege de verwachte zeer grote drukte (ook op de omreisroutes en stations) raadt NS je aan om op werkdagen zo mogelijk de ochtend- en avondspits te mijden. Reis je wel tijdens de spits? Houd er dan rekening mee dat je moet staan of helemaal niet met je gewenste trein mee kunt en moet wachten op een van de volgende treinen. Dit betekent een langere reistijd dan gebruikelijk.

Op het traject Leiden Centraal-Schiphol Airport kan je vertraging, met name tijdens de ochtendspits, mogelijk oplopen tot een uur indien je wilt reizen met de Intercitytreinen richting Schiphol-Amsterdam met vertrektijden vanaf Leiden Centraal tussen 7.45 – 9.00 uur. Voor je reis naar Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal kun je daarom het beste omreizen via Haarlem. Voor de bestemmingen Schiphol Airport, Amsterdam Zuid of Duivendrecht kun je eventueel ook nog gebruik maken van de Sprinter.

Gevolgen voor het treinverkeer van, naar en via Leiden Centraal

Van zaterdag 8 februari t/m vrijdag 14 februari

 • Er is geen treinverkeer mogelijk tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn. De hele week rijden er bussen in plaats van treinen op dit traject.

Het weekend van 8 en 9 februari

 • Er rijden helemaal geen treinen van, naar en via Leiden Centraal. NS zegt bussen in, de dienstregeling tussen Den Haag Mariahoeve en Den Haag Centraal is aangepast en de Intercity’s tussen Almere Centrum/Schiphol Airport-Den Haag Centraal rijden via een andere route; ze stoppen extra in Gouda resp. Amsterdam Bijlmer ArenA.

Van maandag 10 februari t/m vrijdag 14 februari

 • Er rijden, vanwege beperkte perroncapaciteit, minder en kortere treinen van, naar en via Leiden Centraal. Ook hebben diverse Intercity's vanaf Leiden Centraal een andere eindbestemming, waardoor het kan dat je op Leiden Centraal een extra overstap moet maken.

Maandag 10 februari

 • De perroncapaciteit zo beperkt dat er alleen Intercity’s rijden van, naar en via Leiden Centraal. De Sprinters tussen Den Haag Centraal-Leiden Centraal-Haarlem worden dan vervangen door bussen.

De nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 februari

 • Er is tussen 01.20 uur en 03.20 uur helemaal geen treinverkeer mogelijk van, naar en via Leiden Centraal. Het nachtnet rijdt dan een andere route.

Het weekend van 15 en 16 februari

 • Er is geen treinverkeer mogelijk tussen Haarlem en Leiden Centraal. Het gehele weekend rijden er bussen in plaats van treinen op dit traject.

Goed om te weten

 • op zaterdag 8 en zondag 9 februari zijn er ook nog beperkingen in de treindienst op het traject Hoofddorp-Schiphol Airport-Amsterdam Zuid.
 • Vanwege de beperkte perroncapaciteit vertrekken de treinen op station Leiden Centraal mogelijk van andere sporen dan je gewend bent. Dit kan in de periode van 10 t/m 14 februari per dag veranderen. 

Alternatief vervoer of aangepaste dienstregeling

Zaterdag 8 t/m 14 februari

De NS-bussen Leiden Centraal - Alphen a/d Rijn v.v. rijden de gehele week - ook in het weekend - rechtstreeks naar en vanaf Leiden Centraal.

Zaterdag 8 en zondag 9 februari

Bij station Leiden Centraal is niet voldoende ruimte voor álle NS bussen. Daarom rijden alle andere bussen – met uitzondering van de NS-bussen Leiden Centraal - Alphen a/d Rijn - via een tijdelijk gecreëerd Transferium (aan de A44) bij de Willem Einthovenstraat. Daar kun je overstappen op een andere NS-bus óf gebruikmaken van de speciale buspendel, indien station Leiden Centraal je eindbestemming is.

Maandag 10 t/m vrijdag 14 februari

Op maandag 10 februari worden de Sprinters tussen station Den Haag Centraal-Leiden Centraal-Haarlem vervangen door NS-bussen. Ook deze bussen rijden via het tijdelijke Transferium. Daar kun je weer overstappen op de buspendel naar Leiden Centraal v.v. of op de NS-bus in de andere richting.

Op alle trajecten waar weer treinen kunnen rijden van, naar en via Leiden Centraal, is de dienstregeling aangepast.

Zaterdag 15 en zondag 16 februari

Er rijden vervangende NS-bussen tussen Haarlem en station Leiden Centraal.

Geldig vervoerbewijs en in- en uitchecken

Ook als je gebruik maakt van een vervangende NS-bus, heb je een geldig vervoerbewijs nodig.

 • Begint je reis met de trein, dan check je in op je vertrekstation. Uitchecken doe je dan bij het verlaten van het station.
 • Reis je (op een deel van je traject) met een NS-bus, dan check je (extra) in- en uit bij de begin- en eindhalte van de NS-bus. Reis je verder met de trein, dan check je opnieuw in en uit op het station.
 • Ben je ingecheckt en stap je op het Transferium over op een andere vervangende bus, dan hoef je niet apart in- en uit te checken. Je checkt dan pas weer uit bij het verlaten van de bus.
 • Met een NS-Business Card reis je met het vervangend busvervoer net zoals met de trein.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)