Wil je een reisadvies op maat? Neem contact met ons op: 0900 - 9292 (€0,90 p/m max. €18,-)

Nieuws

Reis de lucht schoner met het OV

Hoe gezond is de lucht bij jou?

Laatste update: maandag 23 januari 2017 12:55

De lucht die we inademen in Nederland, is op de meeste plekken ongezond. Hoe (on)gezond deze is kun je vanaf nu zelf nakijken. Nog meer nieuws, want iedereen kan de lucht die we inademen gezonder maken, ook jij. Kies bijvoorbeeld voor schoon vervoer, zoals lopen, fietsen, of kies voor het OV! Plan en maak je reis met het openbaar vervoer, zo help je de lucht die we inademen een stukje schoner maken.

Ongezonde lucht

Je haalt 20.000 keer per dag adem! Wist je dat de lucht in Nederland helemaal niet zo gezond is? Met de nieuwe app van het Longfonds kun je zien hoe gezond de lucht is, die jij inademt. Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt door de lucht die hij inademt. Daarom pleiten ze in Den Haag voor een Nationaal Luchtplan, waarin gezondheid centraal staat.

Wat kun je nu al doen?

Iedereen kan de lucht die we inademen gezonder maken, ook jij. Kies voor schoon vervoer, zoals lopen, fietsen, het OV of een elektrische auto. Schakel thuis over op groene stroom. Ook kun je jezelf beschermen tegen ongezonde lucht. Ga bijvoorbeeld sporten in een schone omgeving zoals het bos. Ventileren is belangrijk, maar doe dit liever niet aan de straatkant. Vermijd drukke wegen, kies een route met minder verkeer.

Ziek door vieze lucht

Van ongezonde lucht kun je letterlijk doodziek worden. Je kunt astma, COPD of longkanker krijgen. Heb je een longziekte dan ben jij vaak de eerste die merkt dat de lucht ongezond is. Luchtvervuiling veroorzaakt ook hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten. Door vieze lucht overlijden er in Nederland jaarlijks ruim 5.000 mensen. 16.000 mensen worden met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daar moeten we iets aan doen!

Beeld: Longfonds

9292 reist met je mee

Logo MessengerBlijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 p/m max. €18)