Wil je een reisadvies op maat? Neem contact met ons op: 0900 - 9292 (€0,90 p/m max. €18,-)

Nieuws

Arriva verbindt Fryslân

Vanaf 11 december nieuwe dienstregeling

Laatste update: dinsdag 6 december 2016 15:30

Met ingang van zondag 11 december 2016 geldt er een nieuwe dienstregeling voor het bus- en treinvervoer in de provincie Friesland (Fryslân). Arriva neemt vanaf deze datum ook het busvervoer over in de regio Zuidoost-Fryslân en is dan de vervoerder in de hele provincie. Lees hieronder meer wat en of dit voor een gevolg heeft voor jouw reis.

Wijzigingen Arriva Fryslân

De nieuwe dienstregeling biedt goede, frequente verbindingen en goede aansluitingen tussen bus en trein. Op diverse HOV-lijnen gaat Arriva het aantal ritten verhogen. Alle kleine kernen in de provincie hebben een vorm van openbaar vervoer. Op plaatsen en tijden met weinig reizigers wordt een belbus of Opstapper ingezet met reismogelijkheden naar de dichtstbijzijnde voorzieningen, buslijnen en treinstations. Door de komst van het Transferium Drachten Oost, de Centrale As en het nieuwe busstation in Leeuwarden veranderen tijden en routes van diverse buslijnen.

Zuidoost-Fryslân

Arriva gaat het openbaar vervoer verzorgen in Zuidoost-Fryslân vanaf 11 december. In dit gebied gaan 66 nieuwe bussen rijden en worden er 7 HOV-bussen overgenomen van de huidige vervoerder. De nieuwe bussen hebben gratis wifi (4G) en USB-oplaadpunten bij elke zitplaats. De belangrijkste wijzigingen in de dienstregeling:

  • Nieuwe lijnnummers en gewijzigde bestemmingen
  • Gewijzigde aankomst- en vertrektijden
  • Door de komst van het Transferium Drachten Oost komt er een belangrijk overstappunt voor lijnen uit Fryslân en Groningen
  • Snelle HOV-verbindingen met extra ritten: Leeuwarden-Drachten, Drachten-Heerenveen en Drachten-Oosterwolde (Qliners 320 en 322)
  • Nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Drachten-Burgum-Dokkum

Tijdens de avonduren en in de weekenden, de rustige momenten, rijdt er op diverse plaatsen in de provincie een belbus. De belbus rijdt dezelfde route en dienstregeling, maar rijdt alleen als er een reservering is geplaatst.

Noord- en Zuidwest-Fryslân

In Noord- en Zuidwest-Fryslân worden op diverse lijnen kleine aanpassingen gedaan in de aankomst- en vertrektijden om bijvoorbeeld de aansluiting met treinen te verbeteren. De opzet van de stadsdienst Leeuwarden, die op 6 maart 2016 is ingevoerd, is ongewijzigd gebleven. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • De huidige lijn 50 wordt vervangen door lijn 155 en HOV-lijn 355. Lijn 155 rijdt de route Leeuwarden-Feanwâlden Station-Dokkum-Lauwersoog via Centrale As. HOV-lijn 355 rijdt rechtstreeks van Leeuwarden naar Dokkum via de Centrale As.
  • Er komt een nieuwe rechtstreekse verbinding (lijn 55) van Drachten via Burgum, Feanwâlden en Damwâld naar Dokkum.
  • De nieuwe HOV-lijn 324 (Emmeloord-Lemmer-Joure-Heerenveen-Drachten-Groningen) zorgt voor extra snelle verbindingen van Groningen naar Drachten en een extra late verbinding naar Heerenveen.
  • De lijnen 13, 62 en 155 gaan rijden via de rondweg in Hurdegaryp.

Noordelijke treinlijnen

Maak je gebruik van de treinlijnen in Groningen en Fryslân? De dienstregling op die lijnen blijft op de meeste trajecten nagenoeg gelijk. 

9292 reist met je mee

Logo MessengerBlijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,70 p/m max. €14, vanaf 12 dec 2016 €0,90 p/m max. €18)