Nieuwsoverzicht

Met het OV naar het Werelderfgoed van Nederland

Ontdek zelf ons eigen Unesco Werelderfgoed

Laatste update: vrijdag 1 juli 2022 10:20

Er staan inmiddels 12 Werelderfgoedlocaties op de lijst in het Koninkrijk der Nederlanden. Bijna allemaal prima te bereiken met het OV, soms in combinatie met een wandeling of een fietstochtje. Je kunt het allemaal uitpuzzelen in onze app.

Oké je mist er twee in ons overzicht: Willemstad op Curacao staat er niet bij en je mist de Waddenzee. Geniet van de Waddenzee tijdens een overtocht naar een van onze mooie Waddeneilanden. Over de rest van de Werelderfgoedlijst in Nederland lees je hieronder meer. 

Koop je kaartje in de app

Heb je geen OV-chipkaart of vind je het handig dat de tickets voor het OV voor je hele reis in één app zitten? Koop ze dan via de 9292 app. Hoe je dit doet dat leggen we je graag nog eens uit via onze video. Of probeer het natuurlijk gelijk in de app en zie wat de mogelijkheden zijn.

Hoe koop je een ticket in de app? YouTube  

Download de app, plan en koop direct een e-ticket voor je reis

Logo PlayStore Logo AppStore Logo Appgalary

Bereikbaarheid Unesco Werelderfgoed in Nederland

Plan je reis naar een van deze bestemmingen en koop je e-ticket in de app

1. De Koloniën van Weldadigheid

Ruim 1 miljoen Belgen en Nederlanders zijn via hun voorouders verbonden met de Koloniën van Weldadigheid. Ontdek het ongelofelijke verhaal van 100.000 landlopers, weeskinderen en paupers. Ze werden heropgevoed om zich aan de armoede te kunnen ontworstelen. Laat je onderdompelen in het boeiende en meeslepende verhaal dat Nederland en België bindt.

2. Neder-Germaanse Limes 

De Neder-Germaanse Limes is de grens van het Romeinse Rijk in de Romeinse provincie Neder-Germanië. Langs deze grens tref je daarom veel Romeinse sporen aan zoals resten van forten, legioensbases en wachttorens. Juist het Nederlandse deel laat zien hoe innovatief de Romeinse militairen waren. Ontdek meer over de Romeinse Limes in bijvoorbeeld Utrecht.

3. Van Nellefabriek in Rotterdam

Met Chabot naar Van Nelle. De tussen 1925 en 1931 gebouwde Van Nelle Fabriek was ooit de modernste fabriek van Nederland en eerste daglichtfabriek van Europa. Ontworpen om energie te geven. Wil je er een bezoek aan brengen? Dat kan via de samenwerking met het Chabot Museum.

4. Grachtengordel van Amsterdam

De grachtengordel is zonder twijfel het meest tot de verbeelding sprekende gedeelte van de Amsterdamse binnenstad. In De Bazel, in het hart van het werelderfgoed, is het bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed te vinden. Dit is dé startplek om kennis te maken met de grachtengordel.

5. Schokland en omgeving in de Noordoostpolder

Schokland is een eiland op het droge, rijk aan archeologische bodemschatten. Het herbergt Nederlands langste bewonersgeschiedenis en symboliseert de eeuwenoude relatie van de Nederlanders met het water. Eeuwenlang lag Schokland als een kwetsbaar eiland in de Zuiderzee. Ga opzoek naar de geheimen en bodemschatten van Schokland.

6. Rietveld Schröderhuis in Utrecht

Rietveld ontwierp het huis in 1924 in opdracht van de eigenzinnige Truus Schröder. Het was zijn eerste complete woonhuis én een uitbundig experiment. Voortbordurend op zijn eigen meubelontwerpen en de ideeën van De Stijl maakte hij aan de rand van Utrecht een huis als een driedimensionale, asymmetrische compositie. Bewonder het zelf!

7. Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland

De Beemster in Noord-Holland is een schoolvoorbeeld van hoe Nederlanders grote delen van hun land hebben drooggelegd. Deze droogmakerij is opgezet om het bedreigende binnenwater om te zetten in vruchtbare en winstgevende landbouwgrond. Het bezoekerscentrum is een mooi startpunt voor bijvoorbeeld een wandeltocht.

8. ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water, het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal, volgens de bouwstijl van de Amsterdamse School, had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen. Ga het met je eigen ogen bekijken!

9. Molens van Kinderdijk-Elshout

De negentien molens van Kinderdijk zijn een internationaal bekend Nederlands symbool. De zeventien boezemmolens zijn gebouwd tussen 1738 en 1740. Voordien stonden er in het gebied al poldermolens, waarvan er nog twee zijn overgebleven. Neem een kijkje in een van de museummolens!

10. Waterlinies en Stelling van Amsterdam

Het landschap van de Hollandse Waterlinies en de Stelling van Amsterdam is een landschap vol geheimen, verhalen en bijzondere objecten. Een landschap dat je pas leert kennen als je deze verhalen en geheimen kent. De forten zijn het meest in het oog springend en er is inmiddels op veel forten van alles te beleven. Plan je reis eens naar Muiden.

Beeld: Frederiksoord - Koloniewoningen M.A. van Naamen van Eemneslaan- foto James van Leuven, Unsplash Bruno van der Kraan, Judy Doherty, Kian Lem, Lotte de Jong, Malcolm Lightbody, Max van den Oetelaar, Regine Tholen, Nik Shuliahin en Rietveld Schröderhuis (collectie Centraal Museum, Utrecht). Fotografie Stijn Poelstra.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)