Nieuws

Koningsdag Nederland 2019

Reis op Koningsdag met het OV

Laatste update: donderdag 25 april 2019 10:25

Op zaterdag 27 april 2019 is het weer feest in Nederland. Koningsdag wordt in veel steden groots gevierd. Het is dan ook verstandig om met het OV te reizen zodat je geen last hebt met parkeren of files. Het OV rijdt op veel plaatsen gewoon als op een zaterdag maar er zijn ook wijzigingen. We hebben het voor je uitgezocht, lees er meer over via deze pagina. 

Openbaar vervoer op Koningsdag

Over het algemeen rijden de OV-bedrijven gewoon als op een andere zaterdag. De wijzigingen die er zijn worden in onze planner verwerkt. Plan je reis van te voren en denk hierbij ook aan de terugreis zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bekijk de aanpassingen in het OV in;

Reis op saldo of koop een kaartje!

Veel mensen denken dat het OV op Koningsdag gratis is. Maar ook op Koningsdag moet je een geldig vervoersbewijs hebben. Zorg dat je voldoende saldo hebt of koop je kaartje van te voren!

Uitzondering dit jaar is voor de gemeente Amersfoort. Busreizigers in Amersfoort reizen op Koningsdag gratis met de bus. Een cadeau van Provincie Utrecht en Syntus Utrecht voor de inwoners van de stad Amersfoort voor het feest op Koningsdag in Amersfoort.

Bijzonderheden per OV-bedrijf

Hieronder plaatsen we de bijzonderheden in het OV per OV-bedrijf tijdens Koningsnacht en op Koningsdag (zodra deze bekend zijn).

Arriva

Arriva zet op de drukste momenten extra bussen in, zodat zo veel mogelijk reizigers mee kunnen met de bus. Ook rijden er in de zaterdagnacht na Koningsdag in Tilburg, Breda en ’s-Hertogenbosch nachtbussen. Koningsnacht (vrijdagnacht) rijden er ook nachtbussen in Tilburg en ’s-Hertogenbosch. 

Breng 

Op Koningsdag op 27 april worden op diverse trajecten extra bussen ingezet. Ook rijden er nachtbussen vanuit Arnhem in de nacht van 26 op 27 april.

In de nacht van 26 op 27 april rijdt het nachtnet Arnhem als op zaterdag. Vanaf busstation Willemsplein rijden er nachtbussen naar diverse Arnhemse wijken (er rijdt dan ook een extra nachtbus 7 naar de wijken Geitenkamp en Schuytgraaf) en naar aantal bestemmingen in de regio.

In de nacht van 27 op 28 april rijden de nachtbussen als op zaterdagnacht.

Op ervaarhetov.nl is er een speciale Koningsdagkaart verkrijgbaar voor € 5. Dat geeft recht op de hele dag onbeperkt reizen op alle Breng bussen in de regio Arnhem Nijmegen (niet geldig in de nachtbus!).

Connexxion

Op zaterdag 27 april is het Koningsdag. Dit wordt in het hele land groots gevierd en heeft op veel plekken gevolgen voor de dienstregeling van het OV. Op de site van Connexxion vind je een overzicht van de grootste omleidingen in Alkmaar, Amsterdam en Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee.

Hermes - Eindhoven

Op vrijdag 26 april vanaf 19.00 uur en op zaterdag 27 april komt de gehele dag een groot aantal haltes in het centrum van Eindhoven te vervallen. Ga goed voorbereid op weg en plan vooraf je reis. Hieronder vind je de vervallen haltes per lijn.

HTM

Op vrijdag 26 april is het Life I Live Festival in het centrum van Den Haag. Door het afsluiten van het festivalterrein rijden tram 1, 9, 15, 16, 17 en bus 22, 24 en 28 vanaf 18.00 uur een omleiding. Tram 2, 3, 4 en 6 kunnen na 19.00 niet stoppen bij halte Grote Markt. HTM zet extra bussen in naar het Centrum. Check de vertrektijden voor het reizen.

NS -  Oranjedienstregeling

De meeste festiviteiten zijn op Koningsdag goed bereikbaar per trein. NS rijdt op vrijdagavond 26 april en op zaterdag 27 april volgens de Oranjedienstregeling. Op een aantal drukke trajecten zet NS extra en langere treinen in zodat iedereen naar zijn bestemming gebracht kan worden.

Het kan betekenen dat treinen op andere tijden rijden, van andere perrons vertrekken en/of een andere eindbestemming hebben. Let dus goed op en plan je reis van te voren. 

Reizen van en naar Schiphol

Reis je op Koningsdag naar Schiphol? Plan dan extra reistijd in zodat je zeker weet dat je op tijd bent. Plan vooraf je reis en plan dan minstens een half uur extra in. 

Amsterdam RAI & Amsterdam Sciencepark gesloten

Stations Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark zijn op deze dag gesloten in verband met de drukte en de festivals. Station Amsterdam RAI is gesloten voor trein en metro, reizen kan via station Amsterdam Zuid. Op last van de politie is station Amsterdam Sciencepark gesloten, reizen kan via station Amsterdam Amstel.

RET

Vier jij Koningsdag in de regio Rotterdam? Door festivals, vrijmarkten en braderieën, rijden een aantal bus- en tramlijnen een omleiding. Fietsen zijn op zaterdag 27 april niet toegestaan in de metro.

Ga je naar de Nacht van Oranje in Ahoy Rotterdam op 26 april. Reis dan met metrolijn D of E naar station Zuidplein en loop vanaf daar in enkele minuten naar Ahoy. Of ga je na Kingsland bij Ahoy Rotterdam op zaterdag 27 april. Reis met metrolijn D of E naar station Zuidplein en loop vanaf daar in enkele minuten naar het festivalterrein.

Qbuzz - Groningen en Drenthe

Op Koningsdag vieren we feest en is er ook in Groningen en Drenthe natuurlijk veel te beleven! Daarom zet Qbuzz extra bussen in op 26 april en 27 april tijdens Koningsnacht en -dag. 

Ga jij bijvoorbeeld naar Helden van Oranje, de Knoalsternacht of Kingsland? Deze evenementen zijn goed bereikbaar met de bus, ook 's nachts. Nachtbus 474 Groningen - Hoogezand - Veendam rijdt volgens de route van lijn 174 en stopt op loopafstand van de treinstations in Hoogezand.

Waterbus

Waterbus vaart ook tijdens Koningsdag over de Merwede en de Maas. Ben je van plan om met Waterbus te reizen tijdens Koningsdag? Zorg dan dat je voor vertrek de dienstregeling hebt gecheckt.

  • Fiets mag gratis mee aan boord
  • Je komt veilig thuis
  • Je bent altijd welkom aan boord, ook wanneer je verkleed bent
  • Met OV-chip kun je eenvoudig en voordelig reizen (zorg voor voldoende saldo)

Amersfoort - Nationale viering Koningsdag

Vier je Koningsdag in Amersfoort daar waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun familie aanwezig zijn? Reis dan met de trein of bus naar de stad. 

Amersfoort en de binnenstad zijn heel goed met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf station Amersfoort is het nog maar een paar minuten lopen naar het centrum van de stad. Syntus Utrecht rijdt tijdens Koningsdag in Amersfoort volgens een aangepaste dienstregeling. De wijzigingen zijn in onze planner verwerkt.

Syntus Utrecht - Gratis reizen met de bus in Amersfoort

Busreizigers in Amersfoort reizen op Koningsdag gratis met de bus. Een cadeau van Provincie Utrecht en Syntus Utrecht voor de inwoners van de stad Amersfoort. Reizigers kunnen op deze feestelijke dag gratis reizen met de Syntus Utrecht stadsbussen op lijn 1 tot en met 9, lijn 17. Ook op lijn 56, lijn 70, lijn 76 en lijn 80 kunnen reizigers binnen Amersfoort gratis reizen. Lees er meer over in het aparte nieuwsbericht.

Koningsnacht Amersfoort

Tijdens Koningsnacht rijden we ook met nachtbussen van Station Amersfoort naar Station Vathorst, Leusden, Soest, Baarn en Bunschoten-Spakenburg. Deze nachtbussen rijden een dienstregeling zoals ze deze ook rijden van vrijdag op zaterdag:

N03: Station Amersfoort - Amersfoort Vathorst
N17: Station Amersfoort - Leusden
N70: Station Amersfoort - Soest - Baarn
N76: Station Amersfoort - Bunschoten-Spakenburg

Tarieven Koningsnachtnet Amersfoort

Een kaartje voor de nachtlijn N3, N17, N70 en N76 kost € 4,10. Dit kaartje kan je van te voren kopen in de Syntus App of in de bus bij de chauffeur. Ook kan je reizen met je OV-chipkaart.

Let op: abonnementen en het studentenreisproduct zijn niet geldig op de nachtlijnen. Zorg daarom dat er voldoende saldo op je kaart staat.

Amsterdam op Koningsdag

GVB

Op Koningsdag, zaterdag 27 april, wordt het weer druk in Amsterdam. Zo druk, dat er in sommige straten of wijken geen doorkomen aan is. GVB past zich graag aan deze situatie aan. En blijft je tegelijkertijd zo goed mogelijk vervoeren. Dat begint de nacht voor Koningsdag al. 

Station RAI gesloten

Station RAI is de hele dag afgesloten. Metro 50 en 51 en trein stoppen hier niet. Voor de reis naar omgeving RAI kun je het beste gebruik maken van Station Zuid of van metro 52.

Nachtbussen

Tijdens de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 april rijden diverse nachtbussen om, vanwege voorbereidingen her en der voor Koningsdag. Ze rijden niet over Damrak, Rokin en Rembrandtplein.

Metro

De metro's rijden tijdens Koningsdag hun normale routes, met de zaterdagse dienstregeling. Alleen Station RAI is de gehele dag afgesloten, ook voor NS. Metro en trein stoppen hier niet.

Tram

Tijdens Koningsdag rijden de trams de zaterdagse dienstregeling. Tram 1, 3, 7, 19 en 26 rijden hun normale route. Tram 11 en 12 rijden niet. Daarnaast zijn er enkele samengestelde lijnen, koppels van twee bestaande lijnen: 4 en 14, 13 en 17. Elke helft van zo'n koppel rijdt van het eigen begin/eindpunt de eigen route tot aan de rand van het centrum en dan met het andere nummer naar het andere begin/eindpunt, en weer terug. De maatregelen gelden de gehele dag, behalve de inkorting van tram 5 tot het Frederik Hendrikplantsoen.

Bus

Ook de GVB bussen rijden de zaterdagse dienstregeling. Er zijn geen Koningsdagomleidingen, maar wel enkele langurige omleidingen vanwege werkzaamheden die ook op Koningsdag gelden, zoals bus 15 en 65 vanwege de Zeilstraat/Amstelveenseweg en bus 65 vanwege de Rooseveltlaan. Deze afwijkende routes zijn verwerkt in de Koningsdagplattegrond.

Veren

De veren varen op Koningsdag de zaterdagse dienstregeling tot 24.00 uur. Het Buiksloterwegveer vaart uiteraard de hele nacht door.

Connexxion

  • Connexxion 347, 348, 357 en 358 rijden tot 18.00 uur vanaf de Amstelveenseweg via de De Boelelaan, Beethovenstraat (terug via Parnassusweg) en Strawinskylaan naar Station Zuid v.v.
  • Connexxion 397 rijdt tot 18.00 uur vanaf de snelweg A4 via de Ringweg A10 west, Cornelis Lelylaan, Surinameplein, Overtoom, Van Baerlestraat en Concertgebouwplein naar de De Lairessestraat en de eigen route stad-uit.


Koningsnachtnet en Koningsdag Utrecht

U-OV rijdt samen met Syntus een uitgebreid Koningsnachtnet. Zo kom je weer thuis na een bezoek aan de vrijmarkt of een van de andere activiteiten tijdens Koningsnacht.

Gebruik je OV-chipkaart op het Koningsnachtnet!

Op het Koningsnachtnet kun je gewoon gebruik maken van je OV-chipkaart. Zowel in de bussen van U-OV als van Syntus. Afhankelijk van je bestemming betaal je met je OV-chipkaart € 4,10, € 6,20 of € 7,20. Zorg dat er voldoende saldo op je kaart staat: het borgbedrag is deze nacht € 8,- in plaats van de reguliere € 4,-.

Heb je geen OV-chipkaart dan kun je ook een los kaartje kopen. Dit losse kaartje (voor zowel Syntus als U-OV) kost € 7,20 voor elke rit. In de stationshal van Utrecht Centraal vind je een verkooppunt. 

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 p/m max. €18)