Nieuws

Koningsdag Nederland 2018

Reis op Koningsdag met het OV

Laatste update: woensdag 25 april 2018 09:20

Op 27 april 2018 is het weer feest in Nederland. Koningsdag wordt in veel steden groots gevierd. Het is dan ook verstandig om met het OV te reizen zodat je geen last hebt met parkeren of files. Maar het OV rijdt ook anders dan je gewend bent. We hebben het voor je uitgezocht, lees je even mee?

Openbaar vervoer op Koningsdag

Over het algemeen rijden de OV-bedrijven als op een zaterdag. De wijzigingen worden in onze planner verwerkt. Plan je reis van te voren en denk hierbij ook aan de terugreis zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Koop gewoon een kaartje!

Veel mensen denken dat het OV op Koningsdag gratis is. Maar ook op Koningsdag moet je een geldig vervoersbewijs hebben. Zorg dat je voldoende saldo hebt of koop je kaartje van te voren. Let op! Het Oranje Retour van NS is niet geldig op tram, bus, metro en de veren!

Bijzonderheden per OV-bedrijf

Hieronder hebben we de bijzonderheden in het OV tijdens Koningsnacht en op Koningsdag voor je uitgelicht.

Onder deze lijst vertellen we je meer over de viering van Koningsdag in Groningen, Amsterdam en Utrecht.

NS -  Oranjedienstregeling

De meeste festiviteiten zijn op Koningsdag goed bereikbaar per trein. NS rijdt op donderdagavond 26 april en op vrijdag 27 april volgens de Oranjedienstregeling. Op een aantal drukke trajecten zet NS extra en langere treinen in zodat iedereen naar zijn bestemming gebracht kan worden.

Het kan betekenen dat treinen op andere tijden rijden, van andere perrons vertrekken en/of een andere eindbestemming hebben. Let dus goed op en plan je reis van te voren. 

Reizen van en naar Schiphol

Reis je op Koningsdag naar Schiphol? Plan dan extra reistijd in zodat je zeker weet dat je op tijd bent. Plan vooraf je reis en plan dan minstens een half uur extra in. 

Amsterdam RAI & Amsterdam Sciencepark gesloten

In verband met de drukte is de station Amsterdam RAI gesloten voor de metro en de trein. Je kunt reizen via Amsterdam Zuid. Amsterdam Sciencepark is ook gesloten, hier kun je het best reizen via Amsterdam Amstel.

Groningen - Nationale viering Koningsdag

Vier je Koningsdag in Groningen daar waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun familie aanwezig zijn? Reis dan met de trein of bus naar de stad. Vanaf het station loop je zo de binnenstad in of naar de drafbaan in het Stadspark. Qbuzz zet extra bussen in en Arriva zet extra bussen en treinen. Ook wordt er met langere treinen gereden.  

Amsterdam op Koningsdag

GVB

Op Koningsdag, vrijdag 27 april, wordt het weer druk in Amsterdam. Zo druk, dat er in sommige straten of wijken geen doorkomen aan is. GVB past zich graag aan deze situatie aan. En blijft je tegelijkertijd zo goed mogelijk vervoeren. Dat begint de nacht voor Koningsdag al. 

  • De nachtbussen rijden van donderdag 26 op vrijdag 27 april op diverse lijnen een andere route
  • De metro's rijden tijdens Koningsdag hun normale route met de zaterdagsdienstregeling. Alleen station RAI is de hele dag gesloten en hier zal de metro (en de trein) dan ook niet stoppen. 
  • De trams en bus rijden de zaterdagse dienstregeling. De meeste trams en buslijnen rijden een afwijkende route of rijden samengestelde route. 
  • De veren varen op Koningsdag de zaterdagse dienstregeling tot 24 uur. Het buiksloterveer vaart uiteraard de hele nacht door. 

 

Connexxion

Connexxion buslijnen vanaf het zuiden/zuidwesten: eigen route tot Van Baerlestraat (tijdelijke halte t.h.v. kruising Paulus Potterstraat), dan - 1e Constantijn Huijgensstraat - Overtoom (tijdelijke halte stad-in t.h.v. nr. 33, stad-uit t.h.v. nr. 16) - Nassaukade - busstation Elandsgracht v.v.

Koningsnachtnet en Koningsdag Utrecht

U-OV rijdt samen met Syntus een uitgebreid Koningsnachtnet. Zo kom je weer thuis na een bezoek aan de vrijmarkt of een van de andere activiteiten tijdens Koningsnacht.

Tarief nachtnet Utrecht

Op dit nachtnet zijn de reguliere vervoersbewijzen niet geldig. Ook kun je geen gebruik maken van je OV-chipkaart. Het Koningsnachtkaartje kost € 6,-

Je koopt het speciale buskaartje voor deze buslijnen op de dag zelf bij de verkoopkraam in de hal van Utrecht CS (aan de Jaarbeurskant van de hal, nabij haltes C en D). Hier kun je pinnen of met contant geld betalen. Het is slim om aan het begin van de avond je kaartje al te kopen, dan voorkom je wachten in de rij in de nacht!

Koningsdag Utrecht

In de binnenstad van Utrecht vervallen voor een aantal lijnen tijdens koningdag een aantal haltes. Lijn 2 rijdt niet van 26 april 16.00 uur tot 27 april 23.00 uur. Plan je reis om te zien wat dit voor jouw reis betekent. Vanaf het station is de stad lopend goed bereikbaar. 

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 p/m max. €18)