Extra

Spoorvernieuwing rondom Utrecht Centraal

Werken aan het sluitstuk

Utrecht is dé spoorstad van Nederland. Er zijn nu al jaarlijks 88 miljoen reizigers – dat aantal groeit in de nabije toekomst naar 100 miljoen reizigers. Daarvoor heeft ProRail het spoor en de stations in de regio rond Utrecht flink aangepakt. Zodat er ruimte is voor meer treinen, meer reizigers, en dus voor snelle en comfortabele treinreizen. Een grote vernieuwingsslag, die nu zijn ontknoping nadert.

Ruimte voor meer treinen in hogere frequentie

Om het groeiende treinverkeer van en naar Utrecht in goede banen te leiden, is bijna het hele spoor rond Utrecht verdubbeld, en zijn er 7 nieuwe stations bijgebouwd. In de tussentijd is ook de stationshal van Utrecht compleet vernieuwd en feestelijk geopend op 7 december 2016. De ontknoping van het spoor bij Utrecht maakt de vernieuwingsslag rond Utrecht compleet. Door al deze vernieuwingen rijden treinen beter op tijd en stappen reizigers sneller en makkelijker over.

Betrouwbaar treinverkeer

Treinen moeten snel kunnen binnenkomen én weer vertrekken. Daarvoor heeft Prorail de sporen rond Utrecht Centraal rechtgetrokken, en meer dan tweederde van de wissels verwijderd. Van de 186 wissels zijn er nu nog 60 over. Naast dat treinen daardoor beter op tijd rijden, slaan problemen op één spoor niet meer over. Een lokale storing kan beperkt blijven tot dat traject.

Voor de reiziger zijn er, misschien wel ongemerkt, nog meer voordelen. De koffie schommelt bij aankomst op Utrecht Centraal bijvoorbeeld niet meer uit je beker, en je blijft door het verdwijnen van vele wissels makkelijker staan op het balkon van de trein.

Welke werkzaamheden staan nog te gebeuren

Het meeste werk is afgerond. ProRail werkt nog aan de Spoorverdubbeling bij Utrecht Centraal en Leidsche Rijn. Naast de spoorverdubbeling van bijna 2 kilometer komt er een 2e spoorbrug en viaduct. Eind 2018 is het spoorknooppunt Utrecht helemaal klaar voor de toekomst.

Bron: Nederlandse Spoorwegen en ProRail