CO2 informatie

Hoe groen reis jij?

In het reisadvies wordt CO2 weergegeven, maar hoe wordt dit nu berekend?  Dit gebeurt op basis van CO2 uitstoot per kilometer. De overzichten worden hieronder weergegeven voor de verschillende vervoermiddelen.

Auto

CategorieCO2 uitstoot
Auto Klein 109
Auto Middenklasse 133
Auto Groot 169

De waarde van de CO2 uitstoot is in gram per kilometer en is gebaseerd op de uitstoot van de meest voorkomende automodellen in Nederland rijdend op euro 95. Deze modellen zijn verdeeld over de categorieën klein, midden en groot. De segmentering is gebaseerd op autoklassen (volgens de richtlijn Europese Commissie).

Openbaar vervoer

CategorieCO2 uitstoot
Tram 100
Bus 137
Metro 92
Trein 30

jongen en meisje bij een auto, trein op de achtergrond

Tram

De waarde van de CO2 uitstoot van de tram is uitgedrukt in gram per kilometer per reiziger en is gebaseerd op het daggemiddelde van een tram.

Bus

De waarde van de CO2 uitstoot van de bus is is uitgedrukt in gram per kilometer per reiziger en is gebaseerd op het gemiddelde van een stadsbus die rijdt op diesel. Voor een stadsbus geldt dat deze 100% op stadswegen rijdt met een bezetting van 13 personen.

Metro

De waarde van de CO2 uitstoot van de metro is uitgedrukt in gram per kilometer per reiziger en is gebaseerd op het daggemiddelde van een metro.

Trein

De waarde van de CO2 uitstoot van de trein is uitgedrukt in gram per kilometer per reiziger en is gebaseerd op cijfers van NS uit 2012.

Veerboot

De CO2-vergelijking is alleen gemaakt voor de mobiele voertuigen. De vaartuigen zijn buiten de vergelijking gehouden, omdat de vaartuigen geen alternatief vormen voor de auto en andersom.

Verantwoording gegevens

De gehanteerde emissiescijfers worden jaarlijks geactualiseerd door onafhankelijke deskundigen.

Geraadpleegde bronnen:

  • Mobiliteit in Cijfers 2013 (BOVAG, RDC|CBMI, RAI Vereniging)
  • STREAM Studie naar Transport Emissies van Alle Modaliteiten
  • Wikimobi
  • Bedrijfscijfers NS 2012