Waar wil je heen?

Af en toe met de bus, tram of metro?

Met de OV-chipkaart kun je reizen op saldo in het stads- en streekvervoer in heel Nederland. Ook is het mogelijk om een los kaartje te kopen. 

Reizen op saldo met de OV-chipkaart

Je kunt een bedrag laden op je OV-chipkaart en daarmee reizen. Dit heet reizen op saldo. Om te kunnen reizen is het nodig om voldoende saldo op je kaart te hebben staan. Als je uitcheckt wordt het bedrag dat je reis kost afgeschreven van de OV-chipkaart. Je betaalt per gereisde kilometer. Kijk voor meer informatie op de pagina 'hoe werkt mijn OV-chipkaart'.

Reizen met leeftijdskorting

Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en 65-plussers reizen met 34% leeftijdskorting in bus, tram en metro. Je hebt hiervoor een persoonlijke OV-chipkaart nodig.

Een los kaartje kopen

In de bus of tram en bij de kaartautomaat van de metro kun je ook een los kaartje kopen. Een los kaartje kopen kan uitmaken in de prijs van je reis. In de meeste gevallen ben je duurder uit. 

Veelgestelde vragen

Wat is Sentire?

Een speciaal abonnement voor mensen met een visuele beperking

Met Sentire reis je met een lager instaptarief in bus, tram en metro en in het openbaar vervoer over water.

Je kunt Sentire aanvragen als je in het bezit bent van een OV-begeleiderspas. Het gratis Sentire reisproduct wordt op je persoonlijke OV-chipkaart gezet. Je kunt het product aanvragen bij de loketten van alle OV-bedrijven, behalve NS. Je reist met Sentire op saldo tegen de normale prijzen.

Het instaptarief met Sentire is € 1,20. Deze prijs is gebaseerd op de gemiddelde ritprijs in stads- en streekvervoer in Nederland. Sentire is voor bus, tram, metro en in het OV reizen over water. Het lagere instaptarief verkleint de negatieve gevolgen als er iets mis gaat met uitchecken.

 

Leeftijdsgrens kinderen in het OV

Algemene leeftijdsgrens van kinderen in het OV

Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis in het openbaar vervoer. Vanaf 4 jaar gaan ze betalen. Een kosteloos reizend kind heeft geen recht op een eigen plaats.

Bij leeftijdgebonden vervoerbewijzen is de leeftijd op de eerste dag van geldigheid bepalend.

Bus, tram, metro

Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en 65-plussers reizen met 34% leeftijdskorting in bus, tram en metro. Je hebt hiervoor een persoonlijke OV-chipkaart nodig. 

Kinderen gratis mee in Brabant

Reis je met een OV-chipkaart of een dalurendagkaartje in Brabant dan reizen er maximaal 2 kindern van 4 t/m 11 jaar gratis mee. Kinderen tot 4 jaar reizen altijd gratis mee. Dit geldt voor zowel bussen van Arriva als Hermes.

Trein

Kinderen van 4 t/m 11 jaar reizen met Railrunner voordelig met de trein.

  • Je kunt de Railrunner laden op een OV-chipkaart van het kind. Je kunt hem ook kopen als eenmalige chipkaart in de kaartautomaat (zonder toeslag).
  • Kinderen die 1e klas reizen, moeten reizen onder begeleiding van een volwassene (minimaal 18 jaar). Maximaal 3 kinderen per begeleider.
  • Geldig bij alle treinvervoerders
  • Kinderen tot en met drie jaar reizen gratis
  • Een Railrunnerkaartje is één dag geldig
  • Geldig op de binnenlandse trajecten van InterCity Berlijn, ICE Interational en Intercity direct. Niet geldig in de Thalys

 

Wat waren de prijzen in 2016 voor bus, tram, metro en veren?
Meisje met mobiel en een bus op de achtergrond

Wil je een reisadvies op maat? Neem contact met ons op

0900 - 9292

€0,90 p/m max. €18,-