Waar wil je heen?

Reis je regelmatig in de bus, tram of metro?

Dan is het vaak voordeliger om voor een vast bedrag per maand of met korting te reizen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Abonnementen voor bus, tram en metro

Er zijn dan verschillende abonnementen of kaarten om voordelig te reizen met de bus, tram en metro:

Altijd Korting
Wat is het? Een product voor op je OV-chipkaart waarmee je binnen Nederland 20% korting krijgt als je met de bus, tram of metro reist.
Voor wie is het? Reizigers van 12 tot en met 18 jaar reizen met 40% korting. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en 65-plussers krijgen 20% korting bovenop de geldige leeftijdkorting.
Prijs 2017 Altijd korting kost € 17,50 per maand en € 175,- per jaar.
Wanneer interessant? Voor reizigers van 12 tot en met 18 jaar als er voor meer dan € 43,75 per maand op saldo wordt gereisd. Voor de overige reizigers als voor meer dan € 87,50 op saldo per maand wordt gereisd.
Waar is het te koop? Via de webwinkel van de OV-bedrijven. Na aanschaf kun je dit abonnement op een persoonlijke OV-chipkaart laden.
Netabonnement particulier
Wat is het? Een maand- of jaarabonnement waarmee je binnen Nederland onbeperkt met de bus, tram en metro kunt reizen.
Prijs 2017 € 277,65 per maand of € 2.776,50 per jaar. Voor reizigers van 12 tot en met 18 jaar en reizigers ouder dan 65 jaar kost een maandabonnement € 183,25 en een jaarabonnement € 1.832,50.
Waar is het te koop? Via de webwinkel van de OV-bedrijven.

Binnen een vast gebied reizen

Er zijn twee verschillende soorten abonnementen voor als je binnen een vast gebied wil reizen: het regionaal sterabonnement (A) en het product voor een vast reisgebied (B). Welk abonnement je kunt gebruiken is afhankelijk van het gebied waar je in reist.

A Regionaal sterabonnement
Wat is het? Voor bepaalde delen van Nederland kun je een regionaal sterabonnement kopen. Hiermee kun je binnen een gebied reizen met de bus, tram en metro.
Voor wie is het ? Iedereen kan een maand- of jaarabonnement kopen. Kinderen van 4 tot en met 18 jaar en 65-plussers krijgen korting. 
Wat kost het? Als je dit product koopt stel je een centrumzone vast en het aantal zones dat je nodig hebt. De prijs is afhankelijk van het aantal sterren en het gebied waar je in reist. Wil je weten hoe je een centrumzone bepaalt? Kijk dan bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.
Voor welke gebieden is het te koop? Het regionale sterabonnement is te koop voor de volgende gebieden: Als je op het gebied klikt lees je meer over de voorwaarden.
B Product voor een vast reisgebied
Wat is het? Een product voor op de OV-chipkaart waarmee je binnen een vast reisgebied vrij of met korting kunt reizen.
Wat kost het? De prijs is afhankelijk van het reisgebied dat je kiest. Je kunt een maand- of jaarabonnement kopen.
Voor welke gebieden is het te koop? Het abonnement is te koop bij de OV-bedrijven voor de volgende gebieden: Als je op het gebied klikt lees je meer over de mogelijkheden en voorwaarden.

Veelgestelde vragen

Wat is Sentire?

Een speciaal abonnement voor mensen met een visuele beperking

Met Sentire reis je met een lager instaptarief in bus, tram en metro en in het openbaar vervoer over water.

Je kunt Sentire aanvragen als je in het bezit bent van een OV-begeleiderspas. Het gratis Sentire reisproduct wordt op je persoonlijke OV-chipkaart gezet. Je kunt het product aanvragen bij de loketten van alle OV-bedrijven, behalve NS. Je reist met Sentire op saldo tegen de normale prijzen.

Het instaptarief met Sentire is € 1,20. Deze prijs is gebaseerd op de gemiddelde ritprijs in stads- en streekvervoer in Nederland. Sentire is voor bus, tram, metro en in het OV reizen over water. Het lagere instaptarief verkleint de negatieve gevolgen als er iets mis gaat met uitchecken.

 

Wat waren de prijzen in 2016 voor bus, tram, metro en veren?
Welke centrumzone moet ik kiezen?

Het kan voorkomen dat je de keuze hebt tussen meer centrumzones.  Bij een sterabonnement met 2 of meer sterren bepaalt de gekozen centrumzone je reisgebied.

Met een 1-sterabonnement kun je in één zone reizen.
Met een 2-sterabonnement kun je in de gekozen centrumzone reizen en van daaruit in alle richtingen 1 zone verder.
Met een 3-sterabonnement kun je in de gekozen centrumzone reizen en van daaruit in alle richtingen 2 zones verder.

Je kunt op de zonekaart bekijken waar de zones liggen.

Wat is een centrumzone?

Op een sterabonnement staat een centrumzone en de sterwaarde. De centrumzone is het middelpunt van het reisgebied. Het aantal sterren geeft aan hoeveel zones je vanuit de centrumzone naar alle richtingen vrij kunt reizen. Hoe hoger het aantal sterren is, hoe groter het reisgebied.

Welk abonnement heb ik nodig?

Vraag een reisadvies op via onze OV-reisplanner. Bij je reisadvies staat de prijs van je reis met de OV-chipkaart. Klik op de link 'Abonnement voor deze reis'

Vul in het volgende scherm je leeftijd in en hoe vaak je reist en klik op Geef Advies.

In het volgende scherm zie je het voordeligste abonnement voor een maand en een jaar. Je kunt de abonnementen aanklikken voor meer informatie. Als je met de muis over de iconen gaat zie je voor welk reisdeel het genoemde abonnement geldt.

Wat is het Studentenreisproduct?
Studentenreisproduct
Wat is het? Als student kun je met dit product vrij reizen met het openbaar vervoer, in alle bussen, trams, metro's en de meeste veerboten. Voor bepaalde bussen kan een toeslag gelden. Daarnaast kun je hiermee reizen in alle binnenlandse treinen (2e klas), met uitzondering van Thalys. Voor bepaalde treinen, zoals de ICE en Intercity direct, geldt een toeslag.
Wat kost het? Als je recht hebt op studiefinanciering en geen vergoeding OV-buitenland ontvangt, mag je met het studentenreisproduct (week- of weekendabonnement) gratis of met korting reizen in het openbaar vervoer in Nederland.
Waar is het te krijgen? Kijk op de website van Studentenreisproduct voor meer informatie.
Man stapt uit de bus

Wil je een reisadvies op maat? Neem contact met ons op

0900 - 9292

€0,90 p/m max. €18,-