Waar wil je heen?

Reizen met de OV-chipkaart

Hoe gebruik ik mijn OV-chipkaart?

Laad je OV-chipkaart op voor je gaat reizen. Bij reizen met de OV-chipkaart is in- en uitchecken nodig, ook bij overstappen. Soms staat de kaartlezer in de bus of tram, en soms staat de kaartlezer op het perron.

Opladen

Voordat je op reis gaat moet je zorgen dat je OV-Chipkaart geladen is.
Je kunt een OV-chipkaart laden met een bedrag (reizen op saldo) of een reisproduct. Een reisproduct is bijvoorbeeld een abonnement dat alleen op een bepaald traject of in een bepaald gebied geldig is. Het opladen van de OV-chipkaart kan bij een verkooppunt van de OV-bedrijven of bij een automaat.

Met een persoonlijke OV-chipkaart is het mogelijk voor automatisch opladen te kiezen. Dan wordt bij het bereiken van een bepaald saldo automatisch een aanvullend bedrag van je bankrekening naar je OV-chipkaart overgemaakt.

In- en uitchecken

Bij reizen met de OV-chipkaart is in- en uitchecken nodig. Inchecken kan door je OV-chipkaart met een positief saldo tegen het scherm van een poortje of losse kaartlezer te houden. Het poortje gaat open of de kaartlezer geeft een bevestigingssignaal. Aan het eind van je reis check je op dezelfde manier uit.

Poortjes bij metrostations en treinen

Op stations staan veel poortjes zodat reizigers snel kunnen inchecken en uitchecken. De poortjes zijn in principe voor het gebruik in één richting. Dit wordt duidelijk aangegeven.
Alle poortjes zijn voorzien van sensoren. Een poortje sluit als de sensor geen beweging meer waarneemt. Bij calamiteiten gaan alle poortjes automatisch open zodat alle reizigers het station snel kunnen verlaten.

Overstappen

Als je overstapt moet je meestal uitchecken en weer inchecken. Alleen als je overstapt van een trein naar een trein van hetzelfde OV-bedrijf hoeft dat niet. Hieronder een aantal voorbeelden.

Wel uit- en inchecken bij het overstappen

  • Je zit in de bus en stapt over naar een andere bus
  • Je zit in de bus en stapt over naar een trein
  • Je zit in een trein van de een OV-bedrijf en je stapt over naar een trein van een ander OV-bedrijf. Bijvoorbeeld van NS naar Veolia, Arriva, Connexxion of Syntus.

Niet uit- en inchecken bij het overstappen

  • Je zit in een trein van een OV-bedrijf en gaat naar een trein van hetzelfde OV-bedrijf. Bijvoorbeeld van Arriva naar Arriva, van Veolia naar Veolia, enz.

Let op!

Bij de trein en in een aantal gevallen bij de tram staan de chipkaartlezers op het perron. Let goed op, dat je uitcheckt bij het OV-bedrijf waar je mee reist en incheckt bij het OV-bedrijf waar je mee verder reist.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het reizen op saldo?

Reizen op saldo kan met een OV-chipkaart. Je kunt een bedrag laden op je OV-chipkaart en daarmee reizen. Als je met de trein reist moet er minimaal € 20,- op je kaart staan als je incheckt. Als je met de bus reist moet er een positief saldo op je kaart staan. Als je uitcheckt wordt het bedrag van de reis afgeschreven. 

Wat moet ik doen als ik mijn reis onderbreek?

Wil je een reis een paar uur onderbreken dan moet je wel uit- en later weer inchecken. Reis je via een omweg, dan moet je uit- en weer inchecken op dit tussenstation.

Wat als mijn persoonlijke OV-chipkaart defect is, of ik wil mijn persoonsgegevens wijzigen?

Download het formulier ‘Aanvraag vervangende kaart’ vanaf de website van OV-chipkaart. Staat er een reisproduct op je kaart, geef dan de wijzigingen ook door aan je OV-bedrijf.

Wat als mijn persoonlijke OV-chipkaart is verloren of gestolen?

Neem zo snel mogelijk contact op met de Klantenservice OV-chipkaart (0900-0980, € 0,50 per gesprek)

Wat als ik mijn geld terug wil vragen bij vergeten uit te checken?

Dan kun je via www.uitcheckgemist.nl je saldo terug vragen. Op deze website vraag je in 3 stappen saldo terug.

Wat als ik iemand wil ophalen of uitzwaaien?

Voor ophalen of uitzwaaien achter poortjes check je in en uit. Er wordt geen bedrag van de OV-chipkaart afgeschreven, bij maximaal 30 minuten tussen in- en uitcheck.

Hoe kan ik met mijn OV-chipkaart reizen op saldo in de trein?

Als je OV-chipkaart geschikt is voor 'reizen op saldo in de trein' kun je een bedrag laden op je kaart en daarmee reizen. Dit heet reizen op saldo. Als je met de trein reist moet er minimaal € 20 op je kaart staan als je incheckt. Als je uitcheckt wordt het bedrag dat je reis kost afgeschreven van de OV-chipkaart.

Als je OV-chipkaart nog niet geschikt is voor reizen op saldo, dan kun je dat regelen bij de kaartautomaat op de stations. Je geeft dan onder andere aan of je eerste of tweede klas wilt reizen.

Dame checkt in bij een incheckpaal op perron

Wil je een reisadvies op maat? Neem contact met ons op

0900 - 9292

€0,90 p/m max. €18,-